782.
2015/0113
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Olaszrizling Szőlő
akácfával érlelve
Nagy
meglepetésünkre ismét tavasziasra fordult az időjárás, kicsit fagyos éjszaka
után, szép enyhe napsütéses, de szeles napra virradtunk fel. Minden a
megszokott időben és rendben zajlott, ahogy ezt már az újév napjaiban
megszokhattuk. Munkám is van a főzdében, így igazából nyugodtan tehetem-vehetem
a tenni valóimat. A főnököm sem nagyon háborgat, főleg nem azért, mert a
fizetési napokat sikeresen eltolta egészen máig, de azért a végén megkaptam ezt
is. Délután elérkezvén igyekeztem is hazaérni, hogy otthon még tudjak egy
kicsit foglalkozni a pálinkáimmal. Ismét egy verseny van kilátásban, szintén
Észak-Magyarországi régióban ezúttal Mátrafüreden, ahová a telefonos
megbeszélés után nagy örömmel és szeretettel várnak bennünket. Ezt a versenyt
leginkább vadászoknak rendezik meg, de elfogadtak bennünket is, így a tizedik jubileumi
versenyre. A bemutatásra váró italomat is persze elővettem, és abba ezúttal egy
akácfából készített chippeket helyeztem el. A statisztikáimat is áttekintettem
ezúttal is, és újra csak megállapíthattam, hogy az elmúlt hét évben, amióta
pálinkákat készítek, azóta ezen a napon ez a negyedik italom, amelyet
megalkotók. Ahogy az előzőekre, úgy erre is jellemző az, hogy ezen a napokon
inkább a törkölyöket favorizáltam, ezek közül is inkább a fehér törkölyöket.
Nálunk Bátán nem nagyon található nagyobb ültetvényen olaszrizling, így ezt a
törkölyömet Dunaszekcsői barátomtól kaptam kierjesztésre. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe
ültették Dunaszekcsőn is először ezeket a tökéket. Legjobb termőhelyein: a
Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti
hazájában. Ma már az is világos, hogy e téren a Dunaszekcsői termőhely is,
helyett követel magának. Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű.
Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és
gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas,
vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű
manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a
termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért
szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű
fajta. Az utóbbi években egyre inkább közel kerül a szívemhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése