Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 15., csütörtök

Olaszrizling Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2015.



782.

2015/0113


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY


 
  Olaszrizling Szőlő
  akácfával érlelve
 
 
 
 Nagy meglepetésünkre ismét tavasziasra fordult az időjárás, kicsit fagyos éjszaka után, szép enyhe napsütéses, de szeles napra virradtunk fel. Minden a megszokott időben és rendben zajlott, ahogy ezt már az újév napjaiban megszokhattuk. Munkám is van a főzdében, így igazából nyugodtan tehetem-vehetem a tenni valóimat. A főnököm sem nagyon háborgat, főleg nem azért, mert a fizetési napokat sikeresen eltolta egészen máig, de azért a végén megkaptam ezt is. Délután elérkezvén igyekeztem is hazaérni, hogy otthon még tudjak egy kicsit foglalkozni a pálinkáimmal. Ismét egy verseny van kilátásban, szintén Észak-Magyarországi régióban ezúttal Mátrafüreden, ahová a telefonos megbeszélés után nagy örömmel és szeretettel várnak bennünket. Ezt a versenyt leginkább vadászoknak rendezik meg, de elfogadtak bennünket is, így a tizedik jubileumi versenyre. A bemutatásra váró italomat is persze elővettem, és abba ezúttal egy akácfából készített chippeket helyeztem el. A statisztikáimat is áttekintettem ezúttal is, és újra csak megállapíthattam, hogy az elmúlt hét évben, amióta pálinkákat készítek, azóta ezen a napon ez a negyedik italom, amelyet megalkotók. Ahogy az előzőekre, úgy erre is jellemző az, hogy ezen a napokon inkább a törkölyöket favorizáltam, ezek közül is inkább a fehér törkölyöket. Nálunk Bátán nem nagyon található nagyobb ültetvényen olaszrizling, így ezt a törkölyömet Dunaszekcsői barátomtól kaptam kierjesztésre. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették Dunaszekcsőn is először ezeket a tökéket. Legjobb termőhelyein: a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Ma már az is világos, hogy e téren a Dunaszekcsői termőhely is, helyett követel magának. Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Az utóbbi években egyre inkább közel kerül a szívemhez.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése