779.
2015/0110
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Érdi Bőtermő Meggy
meggyfával érlelve
Természetesen az a tény, hogy a munkahelyemen nem
kell dolgoznom, még nem jelenti azt, hogy nem kell dolgoznom odahaza a
pincészetben, ahol van tenni való tulajdonképpen mindennap. Első teendőm, hogy
egy fehér boromat megfejtem, és a kénjét beállítom. Ezt követően a pálinkáim
felé fordulok a boraimtól. És mivel az év első versenyére már elindítottuk
italainkat, de aztán következik, majd a második versenyen, ahová újabb italokat
kell, majd neveznünk. Ehhez kerestem jelölteket, amelyeket gondosan
megfokoltam, visszahígítottam a megfelelő alkoholfokra, amellyel, majd a
versenyen fog indulni. A délelőttöm ezzel jól el is telet, majd mivel a
pacalpörkölt kicsit nehezen fölt meg, így még a gyümölcsösömbe is lementem,
néhány chipnek való ágért, illetve megnéztem a fák állapotát. Az ebédet
követően irodai munkát végeztem el, majd persze az éppen aktuális italcsaládom
második tagját is elkészítettem, amelyet saját fájának chipjével kezdtem
érlelni, remélve, hogy attól szép sötétsárga színt fog kapni az italunk. Most
azonban nem annyira az italunknak a színével sokkal inkább kicsit a
beltartalmával foglalkoznék. A kutatók szerint
valamennyi élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő
hatóanyag, a meggylékúra, pedig felér egy igazi vitalizáló kezeléssel. Talán
azt is kevesen tudják, hogy amikor egy szem meggyet a kezükbe fognak, hogy vitamin- és ásványi anyag összetétele (kalcium,
kálium, magnézium, vas, cink) hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer
annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A meggy B-vitamin
gazdagsága is említésre méltó (B1- és B2-vitamin). Elősegíti az emésztést, a
keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink
működésére. A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra. Levelei fő
hatóanyagai a cseranyagok. A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek
a szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását egy
magyar tudós fedezte fel. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is
hatásos. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is
régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa
sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése