273.
2013/0120
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BORSEPRŐ
Vörös Bikavér
eperfa hordóban érlelve
Igazából a lusta pálinkás ember cefréje a borseprő,
hiszen igazából semmit nem kell nagyon tenni érte, csupán a borokat fejteni és
összegyűjteni a visszamaradt üledéket. Persze a borseprők esetében igazán
fontos, hogy lehetőleg minél előbb lepárlásra kerüljenek, mert érzékenyek,
romlásra hajlamosak. Azt persze gondolom már mondanom sem kell, hogy ha ez még
sem valósul meg, akkor oxigéntől gondosan el kell zárnunk. A vörös bikavér
borseprőnek is az a lényege, mint magának a bornak, hogy négy-öt féle vörös
borszőlő üledékéből álljon össze. Most azonban nem is annyira a szőlő fajták
összetételéről fogok szólni, sokkal inkább a fahordós érleléssel kapcsolatban
folytatnám a tavaly elkezdet sorozatomat. A természetes érési folyamatról azért
az tudni kell, hogy igen hosszadalmas, és rendkívüli módon megdrágítja a
terméket. Az érlelés meggyorsítása elkerülhetővé tenné nagyméretű költséges
raktárak létesítését, és persze arról nem is beszélve, hogy ezeknek a
raktáraknak a kezelése és az adminisztráció, valamint a folyamatos felügyelet
is komoly anyagi ráfordítást követel. Ezek a körülmények ösztönzik még ma is a
szakembereket, kutatókat az érlelés gyorsításának megoldására. Ebből kifolyólag
számos eljárást dolgoztak ki, amelyek általában a természetes érleléshez
hasonló változásokat akarnak előidézni. A kidolgozott eljárások majdnem
mindegyike a természetes érlelés egyik tényezőjét és ennek hatását igyekszik
mesterségesen fokozni. E módszer azonban magában hordozza a korlátait is, mert
eleve lemond a természetes érlelés összetett folyamatainak megvalósításáról.
Ezen kívül az egy irányú, erőteljes hatások sokszor már kifejezetten káros
elváltozásokat okoznak. Összegezve ezeket a kísérleteket megállapíthatjuk azt,
hogy még máig sem sikerült a természetes érlelés folyamatát kiváltani, de még
csak felgyorsítani sem. A pálinka ugyanis egy különleges anyag, amely már
szinte él és lélegzik. A gyümölcslelke, amelyet a lepárló mesterek beleszőnek a
párlatba nem tűrnek semmiféle külső erőszakos és drasztikus beavatkozást, mert
az azonnal a párlat halálával jár együtt. A jó pálinkának éppen az a lényege,
hogy nem rövidtávra készül, hanem évtizedekre, és ebben éppen az érlelés
lassúsága és elnyúlása a lényeg. Az eperfa kellemes édeskés illatával jól
megszelídíti a vörös bikavér borseprő karakteres illatait, zamatait, enyhít
férfias megjelenésén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése