Herbarium Librum
Árvacsalánfélék Családja
Ocimum Basalicum
Bazsalikom
A bazsalikom dísz-, fűszer-, és
gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum,
királyfű, német bors. Az egykori, falusi parasztkertekből soha sem hiányozhatott
egy csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom.
A hagyományokat híven őrző falvakban a lányok és a fiatal asszonyok, a
menyecskék ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér
keszkenő közé, és így indultak szép, suhogóra keményített öltözékükben, fonatba
fűzött, hosszú hajukkal a templomba. Minthogy a legények egy szál, ugyancsak
illatos rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, ez a két, illatos növény határozta
meg a "szagos mise" légkörét. Eredetileg azonban Dél-Ázsiából,
Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként
termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús
aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Az ajakosak családjába tartozó
Ocimum nemzetség 50–60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A
Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj,
amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban
több száz éves. A világban azonban sokkal távolabbi múltra tekint vissza
története. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok
felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt. Talán
innen ered egyik népi elnevezése: királyfű. A bazsalikom szót a görög basileus:
király
szóból eredeztetik. A görögök hosszú utazásaikra egy szál
bazsalikomot visznek magukkal, mert ez szerencsét hoz. Indiában is szent
növény. Általában az élettel és a halállal hozták kapcsolatba,
így ez az aromás illatú növény nem csupán az ételek fűszerezésére, vagy
gyógyításra szolgált, hanem például az indiaiak hite szerint a következő életbe
való eljutást segítette. Annak ellenére, hogy már az ókori ázsiai kultúrák
gyógynövényként és fűszerként használták, Európában csak a XVI. században terjedt el.
Az ókori görögök és rómaiak számára a bazsalikom az ellenségeskedés és
az örültség jelképe volt. Úgy gondolták, ha nagyon illatos bazsalikomot
szeretnének, akkor magvetés közben mérgesen kiabálni kell. Ennek az
elképzelésnek a nyomát megtaláljuk a francia nyelvterületen is: ahol a
bazsalikom magjának elvetése –semer le basilic- lármázást jelent. Később az
olaszok már sokkal kedvezőbben ítélték meg ezt a gyógy és fűszernövényt, hiszen
a szerelemmel hozták szoros összefüggésbe. Ha Olaszországban egy hölgy a
lakásának erkélyére látható helyre bazsalikomot rakott ki azt jelentette, hogy
kész a szerelmesének fogadására. A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak
gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus
jeleként aposztrofálták. Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kézben
mondják ki a boldogító igent. Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban
két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű
dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a
linalool helyett kámfor van. Egyéves növény. Karószerű főgyökere számos
oldalgyökérre ágazik. Nem hatol mélyre, de dús elágazódásával viszonylag nagy
talajréteget sző át. Mereven felálló. 40–60 cm hosszú szára a
gyökérnyaktól sok oldalhajtásra ágazik el. Szára az ajakosok családjára
jellemzően négyszögletes. A szár hossza, a levél alakja és színe alapján számos
változatát különböztetik meg – a legtöbb helyen a kis, zöld levelű változatát
termesztik. A száron és a levélfonákon az erek körül igen gyéren szőrök nőnek.
A tojásdad levelek széle csipkés vagy bevagdalt, levélnyelük rövid, válluk
lekerekített. A csupasz, vékony levéllemezen gyengén kivehető az erek
mintázata. Szárvégi, laza álfüzér virágzatának egy-egy örvében 6–8 virág nő, az
örvök száma 10–18. Csészéje zöld, széle a sziromlevelekkel együtt gyéren
szőrös. A csésze felső ajka ép, széles kerekded, míg az alsó ajak négyfogú. A
sárgásfehér vagy pirosló párta felső ajka négykaréjú, az alsó enyhén, homorúan
hullámos. A párta rövid csöve általában fehér. A porzók a fehér párta alsó
ajkához simulnak, annál valamivel hosszabbak. A két termőlevél összenövéséből
keletkezett felső állású termőből 4 fekete makkocskatermés jön létre. Kellemes,
a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami
illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi
részekben sok a C-vitamin. Termesztése és felhasználása a meleg éghajlatú
országokban több évezredre vezethető vissza. Falusi házakban régen a legyek
távol tartására szinte mindenütt nevelték. Kellemes, érdekes illatát a legyek
nehezen viselik el. Föld feletti részében 0,5-1% illóolaj halmozódik fel,
amelynek fő alkotórésze, mintegy fele, a metilkavikol, emellett eugenol és
esztragol is található benne. Jellegzetes fanyar illatával,
dús aromájával az igényes konyha különleges ízű fűszernövénye. Sokoldalúan
felhasználhatjuk, levesekbe, főzelékekbe (fehér babba), salátákba, szószokba,
pácokba, mártásokba, sültekbe, darált húsokba, halételekbe, kolbászárukba. Az
ecetes és vizes uborkának kitűnő ízt ad. Más növényekkel (zsályalevél,
rozmaring stb.) együtt is érvényesül aromája. Teája köhögés csillapítására,
idegnyugtatónak, étvágyjavítónak, görcsoldónak, szélhajtónak, vízelhajtónak,
tejszaporítónak is iható. Külsőleg toroköblítőül és kelések érlelésére is
használhatjuk. Friss levelét teavízbe dobva, igen kellemes aromájú italt
kapunk. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a
tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat. Folyamatos virágzásával jó
méhlegelő, dekoratív megjelenésű, dísznövénynek is ültethető. Kiváló, jó mézelő növény. Átható illatát a rovarok nem tűrik,
cserepekben, ablakban a legyeket távol tartja. Egyéb erős szagú aromatikus
növényekkel együtt a kártékony rovarokat kiskertünkben és máshol elűzi.
Illóolaját terhesség alatt ne használjuk. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol
nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós
és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne
alkalmazzák. Hosszú ideig történő használata sem ajánlott. Viszont a
következőkben megismerhetjük azt is, hogy a mai tudomány szerint mi re jó ennek
a gyógynövénynek a használata. A bazsalikom sokféle vegyi elemet
tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket: Gazdag olyan polifenol
flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek
kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta
zsírtermeléssel szemben. Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek
alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak. A levelek
kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül
gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban,
optimálisan hatva az emberi egészségre. A bazsalikom tartalmaz jó adag
béta-karotént, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint, valamint
folsavat, Niacint, Pantoténsavat, Piridoxint, Riboflavint, no és Tiamint. Ezek
az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok
hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek
kialakulásában. Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül
fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének
megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák
elleni védelemben. A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de
nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is. No és
persze nem feledkezhetünk meg az E vitaminról sem. Sok ásványi anyagot
tartalmaz: kálium, kálcium, mangán, réz, cink és magnézium van benne. A kálium
fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában,
rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést. A levele gazdag vasforrás, 100 g
bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek).A
vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul
a vér oxigénszállításában. Orvosi kutatások kimutatták, hogy egyik
illóolajának, az eugenolnak, gyulladás gátló hatása van, a cycloxygenase(COX)
enzimre hat, amely a szervezetben a gyulladások elterjedését segíti. Ezért
kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a
csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték,
hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat,
mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas. A következőkben
közreadnám a teljes hatóanyag listáját: aszkorbinsav, Aszparaginsav, A vitamin,
B1 vitamin, B2 vitamin, bazsalikom kámfor, béta karotin, bór, borneol, cineol,
cink, cserző anyagok, C vitamin, ecetsav, eugenol, farnezol, fehérje,
fellandrén, fertőtlenítő tulajdonságok, flavonoid, foszfor, glicin, glikozid,
glutaminsav, hamu, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor,
koffeinsav, leucin, limonén, linalool, linolénsav, lizin, magnézium, mangán,
mentol, menton, nátrium, niacin, nyálka, poliszacharid, prolin, réz,
rozmarinsav, rutin, szaponin, szénhidrát, szerin, sztearinsav, szukcinsav,
tannin, terpének, terpinén, timol, tirozin, ursolsav, vas, zsír. A folytatásban
pedig, hogy ezek a hatóanyagok mire jók a következőkben sorolnám fel: dyspepsia,
epebetegség, fájdalom, gastritis, gyomorbaj, gyomorgörcs, hashajtó, húgyhólyag
betegsége, influenza, köptető, köszvény, láz, lépfene, migrén, sebek, vese
rendellenesség. Az ókorban epilepsziánál, és alvászavarok esetén használták. A
gasztronómiában is igen sokoldalú a felhasználása: levesek, (különösen fehér
babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált
húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka
ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben
kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva
érvényesül. A bazsalikom illóolajának előállítása a pálinkáéhoz hasonlóan
vízgőz-desztillációval történik. A növény illóolaj tartalma 0,8-1,5%, ami azt
jelenti, hogy 1 kg bazsalikom olaj előállításához 150 kg frissen szedett
növényre van szükség. Színe rendszerint halványsárga, illata fűszeres, kissé a
szegfűszegre emlékeztető. Jó hatással alkalmazható légzőszervi
megbetegedéseknél, asztmánál. De jelentős az idegnyugtató hatása is, sőt
meditatív hatása is van, befolyásolja a lelki világunkat. Elősegíti a pozitív
gondolkodást, tisztítja az elmét, segít a tanulásban, oldja a szorongást. Az
ajurvédikus gyógyászatban a legfontosabb gyógynövényként használják, tisztítja
a lelket, harmonizálja a testet. Biztos vagyok abban, hogy alkoholos párlatban
áztatva és igen kis mennyiségben fogyasztva minden jó tulajdonságát
élvezhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése