276.
2013/0123
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Mogyorós Fehér Bor
üvegben érlelve
Néhány nappal ezelőtt már készítettem egy kis tanulmányt az Európai
Mogyoróval kapcsolatban. Természetesen aki rendszeresen olvassa írásaimat az
pontosan tudja, hogy ilyen esetekben hamarosan ezek a növények, gyógynövények
megjelennek valamelyik párlatomban. Nincs másként ebben az esetben sem.
Érdekessége, hogy ezzel még senki sem próbálkozott meg tudomásom szerint a
pálinkás világban. Nem azért mert a mogyoró olyan elérhetetlen gyümölcsünk,
hanem azért, mert a legtöbben a köztudatban csak úgy tudnak rágondolni, mint a
moziban, vagy a tévé elé ülve, sósan, pörkölten nassolva fogyasztott
ínyencségre. Valójában azonban a mogyoró, sokkal több, ennél a nyugatias
képnél, amelybe az utóbbi időben beleskatulyázták. El sem tudnám képzelni a
gyümölcsösünket, a kertünket anélkül, hogy az egyik sarkában ne állna egy
jókora mogyoró bokor, amely mára már szinte fává terebélyesedett. Ezzel persze
már céloztam is arra, hogy ágyként saját termésű mogyorónkat helyeztük bele
ebbe a fehérbor párlat, hogy a kettő egyesülve, kihozza egymásból a bennük
rejlő rejtett tulajdonságokat. Sokan nem
is sejtik, hogy a heti 5-6 alkalommal fogyasztott mogyoró és egyéb magvak
segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felére
csökkenthetjük. Mint minden gyümölcs esetében a mogyoró
is csak akkor jó, ha a héja fényes, tömör és egészséges. A friss mogyoró
kellemes ízű és jellegzetes zamatú. A régi mogyoró könnyű, száraz és az esetek
többségében avas, keserű. Egy évnél tovább nem érdemes tárolni, mert elveszti
zamatát. Ilyet ne használjunk ágyként még véletlenül sem, mert tönkre tesszük a
párlatunkat. A mogyoró egyike az ember
által legrégebben fogyasztott növényeknek. Az utolsó jégkorszakban ie. 8000 és
5500 között Észak-Európában a Corylus nemzetségbe tartozó számtalan faj
dominált. Mára a nemzetség fajainak a száma tízre csökkent az északi féltekén.
A fajhoz nagyon sok ősi szokás és mítosz kötődik. Egykoron a házasságkötések
alkalmával a mogyoró a termékenységet jelképezte. Észak-Európában a
mogyoróbokrot a villámcsapás elleni védekezés céljából ültették. A magyarság a
mogyoróval már az őshazában találkozott, de a mogyoró szavunk bolgár-török
eredetű. Számunkra a benne található ásványi réz a fontos, amely rendkívül jó
hatással van szervezetünkre, így kis mértékben fogyasztva valódi gyógyszerre
tehetünk szert.
Jó napot kívánok!
VálaszTörlésEgy pontos receptet lehetne erről kapni? Engem érdekelne a mogyoró ágyas pálinka és bor.