271.
2013/0118
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Rizlingszilváni szőlő
üvegben érlelve
Az elmúlt néhány párlat, amelyet bemutattam
különleges kalandozás az aromák világában. Most azonban kicsit mégis
visszatérünk a hagyományos párlatok közé. Az Aquavinicum Párlat Rendszer Natúr
pálinkái közé térünk vissza az ágyas párlatok közül. Ezen belül is egy fehér
szőlő törkölypálinkáját készítettem el, amely immár hagyományosan évről-évre
felbukkan kínálatunkban, ez pedig nem más, mint a rizlingszilváni. De persze
mit is mondok, hiszen ennek a szőlőnek a hivatalos neve immár az Európai
Unióban a Müller Thurgau. Hermann Müller borász nemesítette, talán rajnai
rizling és zöldszilváni keresztezésével a 19. század végén, bár sokan azt
gondolják, hogy két rizlingfajta hibridje. DNS-vizsgálatok szerint azonban
mindkét nézet téves és a rizlingszilváni a rizling és a chasselas, nem pedig a
zöldszilváni hibridje. A Rizlingszilváni szőlő svájci eredetű. Korai érése
miatt Magyarországon hosszú hagyományokra tekint vissza, és jelentős szerepet
tölt be a hazai szőlőtermesztésben. Magyarország
egyik legelterjedtebb minőségi fehérborszőlő-fajtája, az I. világháború után hozta
a Villányi Teleki Szőlőoltvány Termelő Cég hozta be. Tőkéje erősen növekvő, kevés félmerev vesszője van. Jó termőképességű,
sokfürtű szőlő. Fürtje közepes, hengeres, vagy kicsit vállas és közepesen
tömött. Bogyói közepesek, megnyúltan gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak
és édesek. Szeptember elejétől már lehet enni, szüretelni csak szeptember
közepétől szokták, ekkor 18-20 cukorfokos levet ad. Érdekessége, hogy az illat-
és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál 15-16 mustfok is kialakulnak. Bora
közepes cukortartalmú, kis savtartalmú, de cukormentes extrakt- és illat-,
zamatanyag tartama magas. Általában csak reduktív technológiával lehet belőle
borokat készíteni, amelyek gyorsan fejlődőek, és könnyűek, de ízanyaguk
viszonylag csekély és gyorsan öregednek. Fontos, hogy a törkölyét is gyorsan
desztilláljuk, mert a borra jellemző jegyek a törkölypárlat is igazak. Ha jól
kierjedt a cefrénk, akkor nagyon finoman, illatos párlattal leszünk
gazdagabbak. Mert ezt a lágyan savas, fiatal és friss párlatunkat, amelynek íze
a szerecsendióra emlékeztet, naponta élvezhetjük apró kóstolásokkal. Párlatunk
szobahőmérsékleten fejti ki igazán tökéletesen aromáit, amelyet hidegtálak
mellé ajánlunk, kis mennyiségben fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése