Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 18., péntek

Rizlingszilváni Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



271.

2013/0118

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Rizlingszilváni szőlő
  üvegben érlelve
 
 
  Az elmúlt néhány párlat, amelyet bemutattam különleges kalandozás az aromák világában. Most azonban kicsit mégis visszatérünk a hagyományos párlatok közé. Az Aquavinicum Párlat Rendszer Natúr pálinkái közé térünk vissza az ágyas párlatok közül. Ezen belül is egy fehér szőlő törkölypálinkáját készítettem el, amely immár hagyományosan évről-évre felbukkan kínálatunkban, ez pedig nem más, mint a rizlingszilváni. De persze mit is mondok, hiszen ennek a szőlőnek a hivatalos neve immár az Európai Unióban a Müller Thurgau. Hermann Müller borász nemesítette, talán rajnai rizling és zöldszilváni keresztezésével a 19. század végén, bár sokan azt gondolják, hogy két rizlingfajta hibridje. DNS-vizsgálatok szerint azonban mindkét nézet téves és a rizlingszilváni a rizling és a chasselas, nem pedig a zöldszilváni hibridje. A Rizlingszilváni szőlő svájci eredetű. Korai érése miatt Magyarországon hosszú hagyományokra tekint vissza, és jelentős szerepet tölt be a hazai szőlőtermesztésben. Magyarország egyik legelterjedtebb minőségi fehérborszőlő-fajtája, az I. világháború után hozta a Villányi Teleki Szőlőoltvány Termelő Cég hozta be. Tőkéje erősen növekvő, kevés félmerev vesszője van. Jó termőképességű, sokfürtű szőlő. Fürtje közepes, hengeres, vagy kicsit vállas és közepesen tömött. Bogyói közepesek, megnyúltan gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak és édesek. Szeptember elejétől már lehet enni, szüretelni csak szeptember közepétől szokták, ekkor 18-20 cukorfokos levet ad. Érdekessége, hogy az illat- és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál 15-16 mustfok is kialakulnak. Bora közepes cukortartalmú, kis savtartalmú, de cukormentes extrakt- és illat-, zamatanyag tartama magas. Általában csak reduktív technológiával lehet belőle borokat készíteni, amelyek gyorsan fejlődőek, és könnyűek, de ízanyaguk viszonylag csekély és gyorsan öregednek. Fontos, hogy a törkölyét is gyorsan desztilláljuk, mert a borra jellemző jegyek a törkölypárlat is igazak. Ha jól kierjedt a cefrénk, akkor nagyon finoman, illatos párlattal leszünk gazdagabbak. Mert ezt a lágyan savas, fiatal és friss párlatunkat, amelynek íze a szerecsendióra emlékeztet, naponta élvezhetjük apró kóstolásokkal. Párlatunk szobahőmérsékleten fejti ki igazán tökéletesen aromáit, amelyet hidegtálak mellé ajánlunk, kis mennyiségben fogyasztani.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése