270.
2013/0111
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Fahéjjal mézes alma
üvegben érlelve
Annyira belelendültem az ital különlegességek
készítésébe, hogy ma a most bemutatásra kerülő párlatban a pálinkához kétféle
adalékot is belehelyeztem. Nagyanyáinkat gyakorta
felemlegettem a fűszerekkel kapcsolatban. Ezúttal éléskamrájára emlékszem
vissza, mert, az ősz végén, a tél kezdetekor roskadoztak a polcok, a kompótok,
és savanyúságok a regimentnyi befőzött paradicsom, zsáknyi dió súlya alatt. A
polcokat színes stelázsi védővel szegélyezte, a lekvárok celofánjait
szalag-bokrétával díszítette, s a szeglet, minden titkok őrzője
megtelt aranysárga nektárral. Ahogy a mézek tisztelete, úgy a fűszerek
csodálata is újra reneszánszát éli. A gasztronómia egyre több embert ejt rabul,
már nem elég jóllakni, a táplálkozás művészete mindenkit megillet. És
ahogy nagyanyám tanított, magam is úgy becsülöm az édesköményt, a borsot,
köményt, gyömbért, kaprot, kurkumát, majoránnát, rozmaringot, szegfűborsot,
szegfűszeget, zsályát, de mind közül leginkább a fahéjat, mely leginkább Srí
Lankán és a Szunda-szigeteken honos. Ebből már azt hiszem nyilvánvaló is, hogy
ezúttal egy fahéjjal és mézzel ágyas párlat az, amelyhez jó étvágyat szeretnék
felhozni. Mitől is olyan különleges ez a párosítás? Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek
infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra,
hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a
légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják
azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz
és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát. Három
hónapig fahéjon érlelem és mézzel ízesítettem ezt a már likőr különlegességet.
A különleges mutsu almafajtából főzött pálinka gazdag, gyümölcsössége jellemzi
az italt, mely nagyon intenzív fahéjas lecsengést biztosít-, míg a méz lágyítja,
és likőrös élményt nyújt a fogyasztója számára. A fahéj jellegzetes
aromája és a 100% akácméz lágy zamat egyesül ebben a párlatunkban. Az
Aquavinicum Párlatrendszerben a legkiválóbb gyümölcsökből készült rendkívüli
almapálinkából és első osztályú fűszerek keverékéből áll. Igaz a karácsonyi
éjszakák varázslatos miliőjére, amelyre emlékeztet már elmúltak, de még így is
kellemes melegséggel tölti fel testünket és lelkünket. Nagyanyáinknak emléket
állítva ajánlanám mindenkinek ezt az italt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése