Herbarium Librum
Zellerfélék Családja
Coriandrum sativum
Koriander
Ezzel a fűszerrel kapcsolatban nekem is vannak
gyermekkori élményeim, hiszen a savanyúságok eltevésénél, amelyet mindig
nagyanyám végzett, magam is mindig ott sertepertéltem. Az illatok vonzottak
oda, és a titok, amely megőrizte az üvegbe elrakott zöldségeket a téli időkre.
Minden embert tavasszal az ibolya, az orgona, a citromfű és a szagos müge
illata csábít, de ha a nappalok rövidebbé válnak, a kandallóban ropog a tűz, és
csomagoljuk a karácsonyi ajándékokat, más illatokra vágynak érzékeink. Ilyenkor
kerülnek elő a téli hangulatot megalapozó fűszerek, mint a koriander is. Ebből
is látszik, mennyire okosan dolgozik össze az immunrendszerünk és a
tudatalattink, mert pontosan ezek azok a fűszerek, amelyek az egészségünknek most télen
jót tesznek, és amelyeket bőségesen kellene fogyasztanunk. A
kandalló közelébe gyerekkoromban gyakran raktam narancshéjat, bele néhány szem
korianderrel, az ebből felszálló illat elbűvölő volt ma is emlékszem rá. Így
volt azonban ez régen is. Minden ősi kultúrában megtalálható, mint fűszer,
gyógynövény, és mint mágikus segédeszköz. Füstjét alkalmazzák szertartáshelyek,
templomok, házak megtisztítására. Az ártó, negatív hatások, démonok varázslat
általi távoltartására, mint ideális hordozót felszentelt kegyhelyeken
tartották, például magját a piramisok sírkamráiban szétszórták. A feltárt
régészeti leletek alapján évezredek óta használták, találtak „lázcsillapító”
koriandert a fáraók sírjában. Nem véletlen tehát, hogy az óegyiptomiak a
boldogság fűszerének tartották".
Ennek a fűszer és gyógynövénynek a bölcsője a Fölközi-tenger vidéke, ma
már azonban az egész világon termesztik. A konyhaművészetben és a gyógyászatban
legalább 3000 éve bizonyította hatásosságát. Megemlíti e növényt az Ezeregy
Éjszaka meséi is. Az egyik mesében szó esik egy kereskedőről, aki 40 évig
nemzőképtelen volt, ám egyből meggyógyult, miután koriandert tartalmazó
gyógyitallal kúrálták. A kínaiak, pedig úgy vélték, hogy a halhatatlansághoz a
koriander magjainak rendszeres fogyasztásán át vezet az út. A különféle
illóolajokat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmazó koriander ősidők óta
kedvelt gyógyszere az indiaiaknak. Tibetben gyomorpanaszokra, görcsökre,
daganatok és bőrfarkas ellen ajánlják. Régebben vágykeltő hatást is
tulajdonítottak neki, állítólag a borba kevert korianderpor felfokozza a
szenvedélyt. Kr. e. 1550-ban az «Ebers»-féle papírusztekercsek megemlítik, mint a mártások egyik összetevőjeként,
de szanszkrit szövegekben és a Bibliában is előfordul «És (a manna) édesebb
volt, akár a koriandermag» (Exodus 16.31). A koriander egyike az öt „keserű
növénynek”, melynek fogyasztását maga az Isten rendelte el a zsidóknak Pészah
(zsidó húsvét) ünnepén. A görög Hippokratész, az «orvostudomány atyja»,
orvosságként javallotta. A római pékek a kenyereik tésztáiba őrölt koriandert
kevertek, de Julius Caesar idejében a hadjárataikra vittek magukkal koriandert
a kenyerük fűszerezéséhez, valamint, akik köménnyel, ecettel és korianderrel
dörzsölték be a tartósítandó húsokat, így honosodhatott meg a fűszer egész
Európában, ahol aztán a 16. századtól
kezdve foglalkoznak a nagybani termesztésével. Pilnius szerint párna alá
téve elűzi a
fejfájást és lázat. Az öreg kontinensen, mint szélhajtót,
vizelethajtót, immunerősítőt fogyasztják, de gyermekágyi láz megelőzésére is
ajánlják. Az orvosok emésztést serkentőként, a népi gyógyászok az előbb
felsoroltakon kívül görcsoldóként, felfúvódás megszüntetésére, vértisztítóként,
bőrgyulladást ellen javasolják. Angliában kandiscukorral bevont koriandermagot
rágcsáltak étkezés után, hogy csökkentsék a puffadást. Likőröket is ízesítettek
vele, valamint pipadohányokat is. A legtöbb fűszerhez hasonlóan a koriander is
kedvezően hat az emésztésre, emésztést elősegítő hatása jól ismert, segít a
hasmenésnél, székrekedésnél, puffadásnál, hányingernél. Megszüntetheti a kóros
étvágytalanságot, a keleti orvosok, pedig vérhas esetén gyógyítottak vele. Ha
étkezés után rágcsálunk koriandermagot, az megállíthatja a csuklást. Az egyik
első azon fűszerek közül, amelyek átkerültek Amerikába, 1670 előtt már
termesztették Massachusetts államban. A koriander
latin neve Coriandrum sativum, magyar népies nevei: beléndfű,
cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű,
temondádfű, zergefű. A növény görög neve: "koriannon" a
"köris" poloska szóból származik, minden bizonnyal a még zöld levelek
sajátságos illata miatt. A latin "coriandrum" elnevezés valamennyi
nyugat-európai nyelvben fennmaradt. Vérkeringést serkentő hatása kiváló, ezért
előszeretettel alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél. Nagyon jó
görcsoldó hatása van, ezért segít a légzés szabályozásában és a
fájdalomcsillapításnál. Remek méregtelenítő, segít eltávozni a lerakódott
méreganyagoknak. Serkenti az egész test működését, növeli az alacsony
energiaszintet. Európai orvosok gyakran kezelik vele a migrének egyes fajtáit,
és mivel ösztönzi a mirigyrendszer működését, ezáltal az ösztrogéntermelést,
nőknél segíthet a menstruáció rendszerességében, valamint a klimax idején
csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket. A nők szintén gyakran használták,
mert úgy hitték, hogy a koriander által könnyebben megfogannak. Használják
szépségápolásban, mivel fokozza a vérkeringést, jó hatású az anyagcsere miatti
bőrproblémák, és a narancsbőr kezelésénél. Serkenti a központi idegrendszert
úgy, hogy közben ellazítja és lecsendesíti az érzelmeket, elmulasztja a
szorongást, a feszültséget. Segít nagy traumáknál, megrázkódtatásnál.
Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, jó hatással van az impotenciára.
Összefoglalva tehát: a koriander enyhíti a fájdalmakat, az izomgörcsöket, az
ízületi gyulladásokat. Serkenti az emésztést, a központi idegrendszer
működését, étvágyjavító, puffadásgátló, szélhajtó. Vérkeringés-fokozó, és segít
rendezni a havi menstruációt is. Éppen ezért várandós kismamáknál tilos
alkalmazni a korianderolajat!!! Serkenti a hímivarsejtek termelődését, azok
vitalitását, fokozza a nemi vágyat. Túlérzékenységnél
allergiás reakciót válthat ki a bőrön. Nagy mennyiségű szakirodalom sugallja
azt, hogy a koriander a természet egyik legjobb kelátképző anyaga, különösen
azoknak, akik fokozott szintű higany mérgezésnek vannak kitéve mindennapjaik
során. A higanymérgezésnek való kitettség gyakori probléma, a higanyos
fogtömések vagy a ragadozó halak túlzott fogyasztása okozhatja. Sokan,
akik higanymérgezésben szenvednek vallják, hogy a mérgezés hatásait csökkenteni
lehet nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó koriander fogyasztással.
A Candida modern, civilizációs betegség, amely nagyon meg tudja keseríteni az
ember életét. A sok stressz, a helytelen és rendszertelen táplálkozás, mind
mind elősegíti a kialakulását. De mit lehet tenni, ha már beütött a baj? A
legtöbb szakember a diétát javasolja, melynek jó kiegészítője a koriander-tea.
Ha már a diétánál tartunk, akkor kicsit foglalkozunk azzal, hogy konyháinkban
milyen szerepet tud betölteni ez a növény. Levele könnyen összetéveszthető a
petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás. Sültek, húspácok, káposzta
ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök
készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve
használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a
cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető.) A korianderlevél közel-keleti,
ázsiai konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik.
Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük
bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a
hűtőben néhány napig friss marad. A
belgák a sörfőzéshez is használják. A növény illóolajat (linaloolt, pinént,
limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz. A koriander e
mellett olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat, vagyis
C-vitamint is tartalmaz. Ezek az összetevők hatékonyan csökkentik a magas
koleszterinszintet a vérben, valamint a vénák és artériák belső falán. A
legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss
tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett a University of Berkeley-n,
laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben
kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a
gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum amit szalmonella fertőzések esetén
adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen
természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin. Biztatja
a lelket, tettre készségre ösztökéli. Segít a szennyezett érzelemvilág és a
tisztátalan gondolatok megtisztításában, csökkenti az érzelmi terheltséget. A
páni félelmet elűzi, fokozza az életkedvet és az életerőt. A mérgelődést,
gyűlölködést éppúgy távol tartja, mint a tehetetlenséget, nyomasztottságot. Jelmondata:
na szedd össze magad, gyürkőzz neki és tedd meg. Illata igen sajátos, enyhén
fűszeres, édes-erős, csípős, a narancshéjra és a fahéjra emlékeztet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése