Herbarium Librum
Nyírfafélék Családja
Corylus avellana
Mogyoró
A mogyorót,
az ide tartozó növények ehető termésük miatt már az őskorban is kedveltek
voltak. Őshonos Nyugat-Ázsiában, a Balkán-félszigeten, Kelet-Ázsiában,
Észak-Amerikában. Ősidők óta termesztik Törökországban, Olaszországban,
Spanyolországban, Görögországban, később Amerikában, Franciaországban és
Angliában. A legtöbb mogyorót Olaszország és Törökország termeszti, és az főleg
az észak-európai országokba exportálják. A magyar erdőkben termett mogyorót
rendszeresen gyűjtötték, de annak ellenére, hogy őshonosnak hisszük, a többi
gyümölcsfajtól eltérően sokáig nem termesztették; saját fajtáink sincsenek.
Üzemi termesztésére máig alig van példa, a nagycsérpusztai kultúrát
felszámolták. Ma a legjelentősebb ültetvény Balatonbogláron található. A
bogyósok mellett a mogyoró az egyik legfurcsább növényünk. A hozzáértő nem
keveri a mókusmogyorónak mondott csonthéjast a hasonló nevű hüvelyes
földimogyoróval. Ha nassolós típusok vagyunk, de az alakunk is fontos
számunkra, nem kell feltétlenül megválunk minden rágcsálnivalótól. A mogyoró
olyan növény, amely
fogyasztószerként is hatásos! Dél-Amerikából
származik, számos országban termesztik - az olaszok és a törökök élen
járnak ebben - hazánkban is ültetik, a múlt század 30-as éveiben honosodott
meg, de saját mogyorófajtánk nincsen. El is érkezett az ideje, hogy tisztázzuk
a félreértéseket, pontosítsuk ismereteinket, és újra kegyünkbe fogadjuk a
mogyorót! Először is: az olajossága. A mogyoró
olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából, 560 kalóriát tartalmaz. Magja
finom étolajat rejt, előnye, hogy nem
szárad meg és nehezen is avasodik. Az olaja mellett persze közkedvelt a
pörkölt mag fogyasztásának formája is. Nem véletlen, hogy fehérjehiányban
szenvedőknek is ajánlják, hiszen közel
hatvan százalék zsír, tizennégy százalék fehérje, valamint 5 mg/100 g C-vitamin
van benne. Fehérje tartalma
sűrített állapotban van, ezért ajánlott jól megrágni és mellé sok vizet inni,
főként betegeknek! Mint tudjuk, vannak a telítetlen zsírsavak, amelyek a
szervezetben hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és segítik az
idegműködést. És vannak a telített zsírsavak, amelyek emelik a
koleszterinszintet, károsítják az érfalakat. A jó hír: a mogyoró olaja telítetlen zsírsav,
így kimondottan jót tesz egészségünknek. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek,
fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített
zsírsavakkal szemben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek
falait. Úgynevezett jó koleszterint HDL-t tartalmaznak, melyek a rossz
koleszterinnel LDL-vel szemben védenek a szívinfarktus és szélütés ellen. A
telítetlen zsírsavaka számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák
megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem. A napi 40 gramm mogyoró
fogyasztása ezért a tudósok szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek
kockázatát. A mogyoró ezenfelül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot
tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának. A rostok pedig,
abban töltenek be nagyon fontos szerepet, hogy védenek az elhízás ellen, mivel
a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben
megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák
kialakulásának kockázatát. A réz, mint nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez
és a fejlődéshez. A vörös és fehér vérsejtek fejlődéséhez, a szív és az izmok
összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az
fejlődéséhez szükségünk van a rézre. A szervezetünk azonban nem állítja elő ezt
a fontos elemet, így szükségünk van arra, hogy a táplálékunkkal elegendő réz
mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe. A legtöbb rezet tartalmazó
élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró, és a kakaó is az élvonalban van.
A mindkét fontos anyagot egyszerre tartalmazó mogyorós csokoládé természetesen
mértékletes fogyasztásával tehát pozitív szerepet tölt be testünk és elménk
fejlődésében. A mogyoróban fontos vitaminok is megtalálhatóak. Gazdag B1-, B2-,
B5-, B8-, B9-, B12-, C-, H-, és E-vitaminban, ásványi anyagok közül, pedig mangánt,
cinket, magnéziumot, káliumot és kálciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek
is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A B8
és B12-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából, de
például a B9 (vagy folsav) a vörös vértestek képződésében játszik fontos
szerepet, vagy a B5-vitamin amely a bőr és a haj szépségéért felel. Az E-vitamin
és a C-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok, az E-vitaminnak kedvező hatását
az immunrendszerre, szerepét a rák, szív és érrendszeri betegségek
megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki. A mogyorót tehát bátran illesszük be
étrendünkbe. George Washington Carver 300 felhasználási módját találta fel a
mogyorónak, kivéve a mogyoróvajat. Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat
szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy
közben finomat eszünk! Manapság kezdik felismerni a mogyorót a gasztronómiában
is, használják saláták, ecetes, és édes-pikáns fogások mellé, almás és fejes salátás kombinációkhoz is.
Zöldségragu is létezik, amely mogyoróval, fahéjjal és cukkinival készül.
Rétesekben a mogyoró finom ízfokozó, de lehet belőle tészta, a párolt rizshez
keverve pedig igazán ínyenc köret. Természetesen végül fontosnak tartom
megjegyezni, hogy a mogyoró a pálinka kóstolok alkalmával is igen fontos
szerepet képes betölteni egy-egy felkínált párlat után abban, hogy semlegesítse
a szánkban kialakult ízeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése