Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. augusztus 4., hétfő

Fűszeres Rózsa Kajszibarack Ágyas Likőr 2014.



614.

2014/0717


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Fűszeres Rózsa Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 A folytatásban is megmaradnék a likőrök kategóriájánál, azon belül is folytatni szeretném a nem mézzel készített italok bemutatását. Mielőtt azonban konkrétan a mai italunkra rátérnék néhány gondolatot közreadnák magáról a likőrről, mint fogalomról. A likőrök cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likőrök alkoholtartalma alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likőröket természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, íz jellegük alapján megkülönböztetünk keserű-, növény-, fűszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésű likőröket. A likőrök alkohol és cukortartalma likőr fajtánként is igen eltérő. A likőr nemessége készítésének precizitásától valamint a vegyítéshez használt alapanyagok tisztaságától függ. Ez alapján különböztetjük meg a finom vagy nemes, különleges minőségű és a közönséges vagy kommersz likőröket. A közönséges likőrök nagyrészt mesterséges ízesítőanyagokkal, kisebb alkohol- (25tf%) és cukortartalommal (30%) készülnek. A különleges likőröket viszont természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával készítik, érlelési idejük hosszabb. A baracklikőr, az egyik legkedveltebb gyümölcslikőr kajszibarack aszalvány kivonatával, párlatával és eredeti barackpálinka hozzáadásával készül. Népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a kereskedelmi forgalomban szép számmal található hazai és külföldi készítmény is. Ennél az italunknál a mézet nádcukorral helyettesítettük, és természetesen a likőrök és ágyas párlatoknál megszokott módon vaníliát mindig adunk hozzá. A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. A finomítatlan nádcukor megemésztése tehát egyrészt nem terheli le a szervezetet, másrészt a szénhidrátokon túl más hasznos tápanyagokkal is szolgál a szervezet számára. A fűszerek közül, amelyeket belehelyeztem elsősorban a kardamont, és a gyömbért említeném, amelyeknek kedvező gyógyhatása, belesimuló illatai még inkább kiemelik a rózsa kajszibarack friss aromáit. Amennyiben a kajszi pálinkánk magozott cefréből készült, úgy egy kis mandulát is rakok bele.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése