613.
2014/0716
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Fűszeres Fekete Szedres Alma
üvegben érlelve
A folytatásban továbbra is megmaradok ennél az
igazán különleges gyümölcsnél, már, mint a fekete szedernél. Már az előzőekben
az ágyas változatnál is sok dolgot megírtam erről a gyümölcsről, de azért
biztosan akad még olyan információ, amely fontos lehet akkor, amikor amellett
döntünk, hogy készítsünk-e belőle bármiféle italt. S mivel az utóbbi hónapok
igen sokan érdeklődtek likőrféle italok után, vagyis az alacsonyabb
alkoholtartalmú, nőiesebb, édes italok után, így elhatároztam, hogy a
bokrainkon termett fekete szeder egy részéből egy kis likőrt készítek ezzel is
szélesítve a saját kis élményparkomat. A szeder
az egyik legrégebbi gyógynövény. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az
1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint
felismerték fogínyvédő hatását. A szeder gazdag vitamin- (C, B1, B6) és ásványi
anyagforrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink). Dúskál az
antioxidáns flavonoidokban. Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is
hasonlít a málnához, de növényi rost- és pektintartalma nagyobb. A fekete szeder
levele galluszsav- ésellágasav típusú csersavakat, flavonoidokat és
gyümölcssavakat tartalmaz, gyógynövény alapanyag. Természetesen a nyersen
fogyasztott gyümölcs étrendileg a leghatékonyabb, ezért is ebben az esetben nem
az aszalvánnyal történt ágyazást választottam, hanem magát a nyers gyümölcsöt
helyeztem bele. A gyümölcs mellett persze azért más is került bele a likőrbe,
hogy még érdekesebb íz összetétellel rendelkezzen. Ilyen hozzáadott fűszer volt
a vanília, amely általában a kedvencem a likőrök készítésénél. A következő
fűszer a gyömbér, amelyet minimális mennyiségben belehelyeztem. Az eddigi
likőrjeimben minimális mennyiségben szerepelt cukor, a többségében mézzel
végeztem az édesítést, de ebben az esetben a kandiscukrot használtam fel. Karamellsziruppal gazdagított természetes barna kandis cukor. Kiemeli a vele édesített
tea ízét. A fehér és a barna kandiscukor értékes cukorszirup lassú kristályosításából származik. Vegetáriánus, vegyszermentes. Izgalmas, mély, kissé parfümös, buja
gyümölcsillattal mutatkozik be, háttérben kevés csillagánizs és pemetefű,
mindezt fenyőmézes édesség kerekíti, a hozzáadott kandiscukortól, amely majd a
karamell édességével keveredik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése