366.
2013/0623
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Kékfrankos Szőlő
üvegben érlelve
Bizony jó ideje már, hogy a lepárló üst alá nem
gyújtottam be. No nem azért, mert nem volt mivel, vagy éppen azért, mert nem
volt miért. De mindenképpen tudnunk kell, hogy mikor mit teszünk, van ideje
ennek is, és annak is. A falunkat veszély fenyegette, olyan ár, amilyen még
soha évtizedek óta. Amerre elfolyt házak és életek kerültek veszélybe, így volt
időnk felkészülni. Ezért aztán bár a kísértés nagy volt még sem desztilláltam,
bár sokan szerették volna, de abban az időben a józanság volt a legfontosabb.
Most pedig, hogy a veszély elmúlt, a károkat minimálisra sikerült csökkenteni,
most újból visszatér az élet a rendes kerékvágásába. A háttérben megkezdődött a
felkészülés az új szezonra. A természet próbára tesz, egyik kezével ad, a
másikkal elvesz. Mérlegre tesz bennünket, hogy álljuk-e a sarat. Ennek ellenére
vannak még a raktárakban tavalyról visszamaradt anyagok, amelyek átvezetnek a
következő szezonba. Az új gyümölcsök, pedig már a cefrés hordókban gyülekeznek,
és elkezdődött az erjedés, amely nem más, mint a gyümölcs halála. Ezúttal
nagyon kedves borász kollégáimtól kapott kékfrankos szőlőből erjesztett bor
borseprőjének feldolgozásához fogtam hozzá. Magáról a gyümölcsről már ezeken az
oldalakon nagyon sokat írtam, és nagyon sokat beszéltem. Ennek ellenére tudni
kell, hogy a kékfrankos szőlő, illetve annak bora Báta talán legfontosabb, és
legkarakteresebb gyümölcse, amellyel a legtöbb itt élő ember találkozik. Jellegzetes karakterű, intenzív illat és
ízjegyeket mutató elegáns vörös borseprő. Illatában és ízében is sok
gyümölccsel, főként az érett meggy jegyeivel, a borvidékre jellemző melegséggel
rendelkezik. Eredeti állapotában nem a legszebb látvány, de töménységében
rejtezik igazi valósága. Összehasonlíthatnánk a kékfrankos törkölypálinkával,
vagy éppen a kékfrankos szőlőpárlattal, de akár a kékfrankos borpárlattal is,
hiszen pincészetünk mindegyiket kipróbálta már. Az igazság az, hogy ez még sem
összehasonlítható, mert a borseprő titka szinte megfejthetetlen. Minden
megtalálható benne, ami magában a gyümölcsben benne van, és mégis más, mint a
fent felsoroltak, kicsit több, mert már benne van az emberi munka, és
hozzáértés, amelytől több lesz, jobb lesz, különlegesebb lesz, mind zamataiban,
mind illatában, mind a tőle származó gondolatokban. Ilyen egy igazi kékfrankos
borseprő párlat, amikor a torkunkon legördül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése