Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 23., vasárnap

Kékfrankos Szőlő Natúr Borseprő Párlat 2013.



366.

2013/0623
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ



  Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Bizony jó ideje már, hogy a lepárló üst alá nem gyújtottam be. No nem azért, mert nem volt mivel, vagy éppen azért, mert nem volt miért. De mindenképpen tudnunk kell, hogy mikor mit teszünk, van ideje ennek is, és annak is. A falunkat veszély fenyegette, olyan ár, amilyen még soha évtizedek óta. Amerre elfolyt házak és életek kerültek veszélybe, így volt időnk felkészülni. Ezért aztán bár a kísértés nagy volt még sem desztilláltam, bár sokan szerették volna, de abban az időben a józanság volt a legfontosabb. Most pedig, hogy a veszély elmúlt, a károkat minimálisra sikerült csökkenteni, most újból visszatér az élet a rendes kerékvágásába. A háttérben megkezdődött a felkészülés az új szezonra. A természet próbára tesz, egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Mérlegre tesz bennünket, hogy álljuk-e a sarat. Ennek ellenére vannak még a raktárakban tavalyról visszamaradt anyagok, amelyek átvezetnek a következő szezonba. Az új gyümölcsök, pedig már a cefrés hordókban gyülekeznek, és elkezdődött az erjedés, amely nem más, mint a gyümölcs halála. Ezúttal nagyon kedves borász kollégáimtól kapott kékfrankos szőlőből erjesztett bor borseprőjének feldolgozásához fogtam hozzá. Magáról a gyümölcsről már ezeken az oldalakon nagyon sokat írtam, és nagyon sokat beszéltem. Ennek ellenére tudni kell, hogy a kékfrankos szőlő, illetve annak bora Báta talán legfontosabb, és legkarakteresebb gyümölcse, amellyel a legtöbb itt élő ember találkozik. Jellegzetes karakterű,  intenzív illat és ízjegyeket mutató elegáns vörös borseprő. Illatában és ízében is sok gyümölccsel, főként az érett meggy jegyeivel, a borvidékre jellemző melegséggel rendelkezik. Eredeti állapotában nem a legszebb látvány, de töménységében rejtezik igazi valósága. Összehasonlíthatnánk a kékfrankos törkölypálinkával, vagy éppen a kékfrankos szőlőpárlattal, de akár a kékfrankos borpárlattal is, hiszen pincészetünk mindegyiket kipróbálta már. Az igazság az, hogy ez még sem összehasonlítható, mert a borseprő titka szinte megfejthetetlen. Minden megtalálható benne, ami magában a gyümölcsben benne van, és mégis más, mint a fent felsoroltak, kicsit több, mert már benne van az emberi munka, és hozzáértés, amelytől több lesz, jobb lesz, különlegesebb lesz, mind zamataiban, mind illatában, mind a tőle származó gondolatokban. Ilyen egy igazi kékfrankos borseprő párlat, amikor a torkunkon legördül.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése