A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Szeptember
elején érik, de hosszabb ideig a tőkén hagyható, mert nem rothad és túlérve sem
veszít kellemes, zamatos ízéből. Nagy fürtje szépen színeződő, ropogós, nagy
bogyói tetszetősek. Kevesebb fürthozamnál a bogyó alakja ovális. Húsa kemény,
ropogós, édes.
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között
fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell
küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi
válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a
versenyen. A második bírálaton harmadiknak felvonultatott párlatunk egy
különleges natúr szőlő gyümölcs pálinka, amelynek különlegességét az adja meg,
hogy régi csemegefajta. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy
lebíráljuk, bár friss a párlat. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben
zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester,
mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim
keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos
borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a
pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a
megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük
szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető
három pontból, majdnem a maximumot 2,4 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért
nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk,
amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben
az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél,
így 4,3 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek
megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont
adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban,
amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,4 pont lett. Az íz, a zamat karakter
jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető
maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és
átlagosan 4,0 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt,
más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a
párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék,
itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,4 pontot ért el a pálinka. Így
összességében 16,45 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap 15. pálinkája
lett, így indítottuk el a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk nem versenyképes egy komoly versenyen, mindezek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése