367.
2013/0624
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BORSEPRŐ
Kékfrankos Szőlő
eperfával érlelve
Még pár nap és településünk élete visszatér rendes
kerékvágásába, így pincészetünk élete is újból a régi lesz. Már érkeznek sorra
a telefonok, kik szaktanácsadást kérnek, kik már időpontot cefréjüknek a
lepárlására. A homokzsákok helyét, így lassan újból a cefréshordók veszik, majd
át. A takarítás és a fertőtlenítés után, újfent a párlatok veszik át a
főszerepet. Párlatrendszerünkben is a hagyományokat folytatjuk, ennek okán a
tegnap bemutatott párlat második harmadát is szeretnénk megismertetni a
nagyközönséggel. Abban is a szokásokat szeretném követni, hogy az érlelt
párlatok esetében kicsit újból szakmai ismereteket szeretnék közreadni.
Legutóbb a szűréssel kapcsolatos tudnivalókat beszéltük meg, így itt is
szeretném folytatni. A keretes, fémszitás, vagy iszapoló rendszerű szűrők
legfontosabb eleme a szitakeret. A szűrést a finom szitaszöveten egyenletesen
elosztott azbesztpehely réteg végzi. Az azbesztpelyheket a szűrendő folyadék
kis mennyiségében szétoszlatják, majd felöntik a szűrőbe. A folyadékot addig
cirkuláltatják, amíg a szűrlet tisztán nem folyik le. Ekkor a szűrendő folyadék
folytatólagos hozzátöltésével indul a tulajdonképpeni szűrés. Ennek a
szűrőtípusnak az italiparban már igen kicsi a jelentősége. Az érlelőhordóba,
vagy tartályba csak tiszta pálinkát helyes tölteni, mert azzal tönkretehetjük
azt már a tárolás elején, ezért mindig szűrt párlatot kell használnunk. A
következő szűrésre az érlelés befejezése után, valamint a szeszfok beállítása
után, többnyire palackozás, vagy kiszállítás előtt kerül sor. Amennyiben a
párlatunkat hőkezelésnek vetjük alá, ebben az esetben többszöri szűrésre is
szükség lehet. Zavaros, nem tiszta párlatot sohase palackozzunk le.
Természetesen mindig mérlegelni kell azt is, hogy a szűrés az egyik legnagyobb
veszteséggel járó munkafolyamat. A szűrés befejezése után a szűrőben maradt
ital visszanyerésére, vagyis a szűrési veszteség csökkentésére a legjobb
módszer a zárt rendszerben történő kimosás, ami megelőzi a készülék teljes
kiürítését. Kimosáskor a szivattyút ellentétes irányú folyadékszállításra állítjuk
be, és vizet nyomatunk a szűrőberendezésbe. Ez a seprőpálinka üde színfoltot jelent a tiszta pálinkák palettáján.
Érezhető a borseprő jellege és ezen belül a kékszőlő markánssága. Üde tiszta
illata, a tökéletes alapanyagra, a hibátlan elválasztásra és finomításra
vezethető vissza. Érdemes megkóstolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése