Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 24., hétfő

Kékfrankos Szőlő Eperfával Érlelt Borseprő Párlat 2013.



367.

2013/0624
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORSEPRŐ



  Kékfrankos Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 Még pár nap és településünk élete visszatér rendes kerékvágásába, így pincészetünk élete is újból a régi lesz. Már érkeznek sorra a telefonok, kik szaktanácsadást kérnek, kik már időpontot cefréjüknek a lepárlására. A homokzsákok helyét, így lassan újból a cefréshordók veszik, majd át. A takarítás és a fertőtlenítés után, újfent a párlatok veszik át a főszerepet. Párlatrendszerünkben is a hagyományokat folytatjuk, ennek okán a tegnap bemutatott párlat második harmadát is szeretnénk megismertetni a nagyközönséggel. Abban is a szokásokat szeretném követni, hogy az érlelt párlatok esetében kicsit újból szakmai ismereteket szeretnék közreadni. Legutóbb a szűréssel kapcsolatos tudnivalókat beszéltük meg, így itt is szeretném folytatni. A keretes, fémszitás, vagy iszapoló rendszerű szűrők legfontosabb eleme a szitakeret. A szűrést a finom szitaszöveten egyenletesen elosztott azbesztpehely réteg végzi. Az azbesztpelyheket a szűrendő folyadék kis mennyiségében szétoszlatják, majd felöntik a szűrőbe. A folyadékot addig cirkuláltatják, amíg a szűrlet tisztán nem folyik le. Ekkor a szűrendő folyadék folytatólagos hozzátöltésével indul a tulajdonképpeni szűrés. Ennek a szűrőtípusnak az italiparban már igen kicsi a jelentősége. Az érlelőhordóba, vagy tartályba csak tiszta pálinkát helyes tölteni, mert azzal tönkretehetjük azt már a tárolás elején, ezért mindig szűrt párlatot kell használnunk. A következő szűrésre az érlelés befejezése után, valamint a szeszfok beállítása után, többnyire palackozás, vagy kiszállítás előtt kerül sor. Amennyiben a párlatunkat hőkezelésnek vetjük alá, ebben az esetben többszöri szűrésre is szükség lehet. Zavaros, nem tiszta párlatot sohase palackozzunk le. Természetesen mindig mérlegelni kell azt is, hogy a szűrés az egyik legnagyobb veszteséggel járó munkafolyamat. A szűrés befejezése után a szűrőben maradt ital visszanyerésére, vagyis a szűrési veszteség csökkentésére a legjobb módszer a zárt rendszerben történő kimosás, ami megelőzi a készülék teljes kiürítését. Kimosáskor a szivattyút ellentétes irányú folyadékszállításra állítjuk be, és vizet nyomatunk a szűrőberendezésbe. Ez a seprőpálinka üde színfoltot jelent a tiszta pálinkák palettáján. Érezhető a borseprő jellege és ezen belül a kékszőlő markánssága. Üde tiszta illata, a tökéletes alapanyagra, a hibátlan elválasztásra és finomításra vezethető vissza. Érdemes megkóstolni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése