371.
2013/0628
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Szilvásalma
almafával érlelve
Ahogyan azt már eddig is éveken keresztül
megszokhatták most is a pálinkánk folytatásában egy fahordós érlelésnek
alávetett változatot próbálunk meg megismertetni a nagy közönséggel. A
szilvásalma gyümölcs kombináció nem az én ki találmányom, ugyanis létezik
Indiában egy vegetáriánus étel, amelynek összetevői ugyanúgy ez a két gyümölcs.
Ráadásul
különböző fűszerekkel is megbolondítják. Érdekesség képen a következőképpen
készítik el: Mossuk meg a gyümölcsöket. A magházától megfosztott almát
nyolcfelé, a szilvát félbe vágjuk, szórjuk rá a fahéjat és a sót. Pirítsuk meg
a vajban a fűszereket, csilipor, fahéj, ánizs, kurkuma, babérlevél, majd adjuk
hozzá a felvágott gyümölcsöt és a mazsolát. Kis vizet öntsünk alá, hogy le ne
égjen és főzzük pépessé a csatnit. Keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk.
Még így első hallásra is nem semminek tűnik. Az ember, hogy igazából megértse
akár az ételeket, akár az italokat, nyitottnak kell lennie minden újdonság
irányába. Számomra sem ételben, sem italban nem létezik olyan, hogy nem
szeretem, nyilvánvalóan vannak ízek, zamatok, amelyeket jobban, illetve kevésbé
jobban szeretek, de hogy teljesen elzárkózzak előle ilyen, nem létezik.
Különösen akkor lehet fontos számunkra egy párlatunk, amikor annak gyümölcseit
saját fáinkon láttuk nőni, hozzájárultunk növekedéséhez. Kezünkkel gyűjtöttük
be, kiválogattuk, megmostuk, majd felaprítottuk, hogy az élesztőgombák minden
helyre odaférjenek, és legoptimálisabb erjedést tudjuk elérni. Mint egy
kisgyermekhez rendszeresen felkeltünk a cefresapkát visszanyomkodtuk a lébe,
majd a lepárló üstbe helyeztük és párlatot készítettünk belőle. Természetesen
ezzel még nincs meg a párlatunk, ehhez még időre is szükségünk van, sőt még
inkább a párlatnak. Pincészetünk már nem fahordós érlelést alkalmaz ennek
ellenére palettánkon fontos helyen szerepel a fával való érlelés. A hordókat
chipsre cseréltük, amely révén sokkal inkább irányítani tudjuk a fával történő
érlelést és a hozzá szükséges oxigén mennyiségét is. Ennek a párlatnak az egyik
alkotója az alma, ezért döntöttem az almafával való érlelés mellett. Az első
kóstoláskori íz és zamat élmény is erre sarkalt. Nem is beszélve arról, hogy
ennek a fának színanyagai világos sárga színt kölcsönöznek a párlatnak, és
zamataiban is lágyságot, szelídséget kölcsönöznek annak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése