Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 26., szerda

Zöld Veltelini Szőlő Natúr Bor Párlat 2013.



369.

2013/0626
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

BOR



  Zöld Veltelini Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon egy olyan párlatot szeretnék olvasóim, illetve hallgatóim figyelmébe ajánlani, amely a mi környékünkön azért nem túlzottan gyakori. Nekem ennek ellenére, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva mégis titkos kedvenceim közé tartózik. A bátai Öreg-hegyen van egy kisebb háztáji ültetvény, amely borász mentorom rokonságának birtokában van, itt lelhető fel a Zöld Veltelini szőlőfajta, amelyből már egy alkalommal, igaz akkor a törkölyéből sikerült szereznem és pálinkát készítenem. Ezúttal nem a törkölyével, és nem is a seprűjével próbálkoztam meg, hanem magával a borával, amelyből sikerült egy kisebb mennyiséget beszereznem. Szőlője éretten is zöld színű pontozott bogyókkal rendelkezik. A minőségi és az asztali tömegborok közötti minőséget képviseli. Sok jó tulajdonsága van a fajtának, leginkább az, hogy csak egyszerű borászati technológiát igényel. Ha metszéskor nem hagyunk sok világos rügyet, alacsony vagy közepes tőketerhelésnél zamatos, illatos, élénk savtartalmának köszönhetően üde bort termelhetünk rajta, amelyet jó lepárlási technológiával át is vezethetünk a borpárlatba. Ennek következtében illata kellemes, üde, ha jó minőségű, fekete borsra és mentára emlékeztet. Gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény. Borát a borászok közepes minőségűnek tartják, de jó évjáratokban és megfelelő technológiával igen kellemes bor készíthető belőle, sőt néha, ha az időjárás engedi, kései szüretelésre is alkalmas. Mindezzel együtt tényleg hihetetlen bor. Ragyogó zöldessárga színét szépen egészíti ki az intenzív, de mégis elegáns illat. Meglepően friss és üde utóízzel rendelkező bor. Illat és íz jegyeiben a szamóca, körte, mandarin és grapefruit aromák jelennek meg. Zamataiban a hajnali rét kavalkádja jelenik meg, mely mögött borsos fűszerek és sós mineralitás bújik meg. Főként halakhoz ajánlják a zöld velteliniből készült bort, de más könnyű ételekkel is párosítható, például meglepően jól harmonizál egy jó túrós rétessel. Szép időben jégbe hűtött sárgadinnyét kínálunk hozzá. Mondanom sem kell, hogy ezekkel a felvezetőben elmondott gondolatokkal tényleg fel lehet csigázni a kíváncsiságot. A párlat kezdetben valóban kicsit lusta, illatai, zamatai csak az érlelés előre haladtával bújnak elő az alkoholos rejtekhelyükről. Nem mondhatok mást, mint azt, hogy kivárjuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése