VERSENYSZABÁLYZAT
IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
BÁTA
A nyílt pálinka és párlatversenyre azok a 18. évüket
betöltött személyek nevezhetnek, akik elfogadják, és betartják a
versenyszabályzatot. Nevezni Magyarországról, valamint annak határain túlról is
lehet.
A bírálat nevezési határideje: 2019.
május 8. szerda, 24 óra.
A bírálat időpontja: 2019. május 10.
péntek, 9 óra.
Az eredményhirdetésre a Bátai Falunapon
kerül sor.
Időpont: 2019. május 11. szombat, 11
óra.
Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház 7149
Báta, Zrínyi u. 2.
A csomagban feladott mintákat is erre címre kérjük feladni.
Átvevők: Takaróné Antal Tímea (Tel: 06-74-590-002)
Muthné Katona Mária (Tel:06-70/3387-165)
A nevezés feltételei: 3,5 dl pálinka/párlat,
valamint 1.000.-ft nevezési díj, illetve a nevezési lap pontos
kitöltése. A mintát leadóknak, a törvényi szabályozásnak megfelelően igazolni
kell a tételek származását, mely lehet párlat adójegy, bérfőzési lap, illetve
kereskedelmi főzdék esetében szállítólevél.
A verseny kiírója: Báta Község Önkormányzata,
és a
Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület
A verseny igazgatója: Muth József
A verseny védnökei:
Dr. Horváth Kálmán a Tolna-megyei Kormány Hivatal Elnöke,
Horváth István
a térség Országgyűlési képviselője, valamint
Fehérvári Tamás
a Tolna-megyei Közgyűlés Elnöke
A verseny célja:
A verseny megszervezésének célja elsősorban az, hogy
feltérképezze Tolna-megye területén található magán, bér-és kereskedelmi főzdék
pálinkáinak, párlatainak minőségét. Teszi ezt annak érdekében, hogy képet
alkothasson a térség aktuális helyzetéről, továbbá a kulturált pálinkafogyasztást,
valamint a térség gasztronómiai kultúráját megismertesse a Kárpát-medence
lakóival.
A pálinka és párlatkészítők felkészültségének, szaktudásának
teljes körű áttekintéséhez, összehasonlításához azonban szükség van más, a
Kárpát-medence teljes területéről érkező minták értékelésére is. Ezért kérjük,
hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, és nevezzenek a versenyre!
Báta egy tündérkert, amely nemcsak kiváló boraival, de
pálinkáival is méltán vetélkedhet az ország más részeinek legjobbjaival. Célunk
továbbá, hogy a versengés, és annak minősítése által mind jobb termékek
előállítására ösztönözzük gazdatársainkat. Találkozzunk, ismerjük meg egymást,
ezzel is öregbítsük a pálinka, mint Hungarikum hírnevét, valamint megismerjük
Báta, azon túl pedig Tolna-megye épített és kulturális örökségeit. Az ország
különböző pontjairól ideérkező nevezők, bírálók, szakemberek és pálinka lovagok,
elvigyék hírünket a médiákon keresztül, továbbá személyes benyomások alapján
is, hogy később akár turistaként visszatérve alaposabban megismerjék térségünket,
ez által növeljék a turizmus fellendülését.
Végül, de nem utolsó sorban a korrekt és szakértő
zsűri által végzett bírálattal a pálinkák/párlatok minőség-javulásának
támogatása.
Nevezési irányelvek
Fontos dolog, hogy a kategória besorolással megfelelően
irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát. Továbbá, hogy
kiegyenlített kategóriákban hasonló esélyeket nyújtsunk a versenyzőknek a végső
győzelemre. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását tervezzük:
Alma;
Körte;
Birs;
Cseresznye;
Meggy;
Őszibarack;
Kajszibarack;
Szilva;
Bogyós
termésűek;
Szőlő;
Törköly;
Bor-borseprő;
Erdei és vadon
termők;
Vegyes párlatok;
Egyéb párlatok;
Zöldség
párlatok;
Ágyas - likőr
kategória.
Tizenhét kategória kerül tehát kialakításra annak
érdekében, hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét. Egy kategória akkor
érvényes, ha abba minimum 10 ital kerül benevezésre. Abban az esetben, ha egy
kategóriában kiugróan sok nevezés érkezik, a versenyigazgató és a szervezők
dönthetnek újabb kategória megnyitásáról, amelyikbe pedig kevesebb érkezik
annak bezárásáról.
A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák
esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinka/párlat
származási igazolvánnyal tudjuk igazolni.
Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fenn
álló követelmény, de ezt az italnak fahordóban kell eltöltenie. Ennek nyoma a
párlatok színében található meg.
A harmadik főkategória az ágyas, ennek esetében
ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell
annak eltöltenie, és szintén színében és ízében kell megnyilvánulnia.
Bírálati rendszer
A kategóriákba besorolt pálinkák párlatok értékelése,
bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A három főből álló
bíráló bizottságok elé az anonimitásra különösen ügyelve, folyamatosan érkeznek
az adott kategóriából a tételek. Miután két kategória zsűrizése, és
számítógépes adatfeldolgozása befejeződött, szünet kerül elrendelésre. Ekkor a
program automatikusan a kapott pontszámok alapján állítja fel a kategórián
belüli sorrendet. Abban az esetben, ha pont azonosság lép fel a kategória élén,
csúcs zsűri kerül felállításra az asztalfőnökök összehívásával, akik gyors
bírálással választják ki az adott kategória győztesét, második, illetve
harmadik helyezettjét.
Ezután tovább folytatódik a bírálat újabb két
kategóriával, ismét szünet, majd így tovább. A minősítés során a szakmailag
képzett és gyakorlott értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az
esetlegesen felmerült cefrézési- főzési-érlelési hibák jövőbeni elkerülése
érdekében. Minden nevezett tételről 1 bírálati lap kerül kitöltésre. Ezek a
bírálati lapok az eredményhirdetésen kiosztásra kerülnek, aki azokat nem veszi
át kipostázásra nem kerülnek.
Bírálati pontok:
Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont
Összesen: 20 pont
A zsűrizés során töredék pont nem adható!
Versenypontok:
10 – 13,99 pontig oklevél + 1 versenypont
14 – 15,99 pontig bronzérem + 4 versenypont
16 – 17,99 pontig ezüstérem + 7 versenypont
18 – 20 pontig aranyérem + 10 versenypont
Kategória első hely díjazása + 7 versenypont
Kategória második hely díjazása + 4 versenypont
Kategória harmadik hely díjazása + 1 versenypont
Versenypontokat minden egyes nevező az elért
eredményei alapján kap.
Az a nevező, aki minimum 10 tétellel nevez a
bírálaton, részt vesz a különdíjakért kiírt versenyben.
Különdíjak:
A Verseny Legjobb Pálinkája/Párlata,
Champion Díj
A szakmai zsűri által a kategóriák győztesei közül
visszakóstolással kiválasztott tétel.
Az érte járó elismerést a verseny fővédnöke adja át.
Tolna-megye Legjobb Pálinka/párlat
készítője
Tolna-megye közigazgatási területéről érkezett tételek
közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja.
Az érte járó elismerést a Tolna Megyei Közgyűlés
Elnöke adja át.
Ezen felül minden olyan megye, amelyből 5-nél több
nevező érkezik, kiválasztásra kerül az adott megye Legjobb Pálinka/párlat készítője cím. Ezzel szeretnénk
ösztönözni, hogy minden területről minél több nevező érkezzen. Ugyan ez az elv
vonatkozik a határon túli nevezőkre is. Pl.: Vajdaság, Baranya, Erdély,
Kárpátalja, Felvidék. A kategória győzteseknek járó díjat a kategória
főszponzora adja át, a második, harmadik helyezetnek járó díjat a Lovagrendek
képviselői adják át.
A Legeredményesebb Magánfőző
A magánfőzők közül a legmagasabb versenypontszámot
elérő nevező kapja a díjat, amennyiben korábban még nem részesült a kitüntetésben.
Ez az egyetlen olyan díj, ahol érvényben van a visszaléptetés szabálya.
Az érte járó vándorkupát, és a kísérőjét, a Magyar
Magánfőzők Pálinka Egyesületének Elnöke adja át.
A Legeredményesebb Bérfőző
A bérfőzetők közül a legmagasabb versenypontszámot
elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a bíráló bizottság zsűri
Elnöke adja át.
A Legeredményesebb Kereskedelmi főzde
A kereskedelmi főzdék közül a legmagasabb
versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a verseny főtámogatója, a
térség Országgyűlési képviselője adja át.
Megjegyzés:
Minden versenyre nevező személy a nevezési lap
kitöltésével és aláírásával hozzájárul az adatainak felhasználásához, amely
szigorúan csak a versennyel kapcsolatosan használható fel. Az harmadik
személynek nem adható ki, abba illetéktelen személy nem tekinthet bele.
Továbbá hozzájárul a nevező ahhoz, hogy az eseményeken
készült kép és filmanyagot, a szervezők szabadon felhasználhassák promóciós
célokra.
A bírálat lebonyolításában részt vevő személyek
titoktartási nyilatkozatot kötelesek aláírni, és az abban foglaltakat
betartani. A verseny eredményei nyilvánosak azt a versenyt követő 1 héten belül
nyilvánosságra kell hozni a közösségi médiában, hogy az mindenki számára
elérhető legyen.
Örömmel vesszük, ha minden nevező részt vesz a
díjkiosztó gálán, és személyesen veszi át az elismeréseit, mert az át nem vett díjakat
nem áll módunkban postázni!
Báta, 2019.03.11.
Muth József
verseny igazgató
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése