Cigánymeggy
Vannak olyan honos gyümölcsök, melyekről alig tudunk
valamit. Esszük, fogyasztjuk, vagy éppen lazán kirekesztjük, mert azt sem
tudjuk mi fán/bokron terem. Nézzünk körül egy kicsit, hiszen van néhány roppant
egészséges és ok nélkül mellőzött hazai gyümölcs, amik bizony figyelmet
érdemelnek! A Kárpát-medence síkságain és hegyvidékén sokféle gyümölcstermő
növény él vadon. Ilyenek például az erdei és a mezei szamóca, a málna, a
szeder, a som, a kökény, a vadrózsa, a berkenye, a bodza. Sok örömet szereznek
a vidéket járó és ott dolgozó embereknek a vadkörte, a vadalma és a
vadcseresznye érett, zamatos gyümölcsei is. Ebbe a növénycsoportba tartozik a
vadmeggy (Cerasus vulgaris) is, amely elhullatott, érett gyümölcsének
a magjából kelnek ki azok a magoncok, amelyek - kedvező körülmények között -
gyümölcsöt érlelő fákká terebélyesednek. Biztos vagyok abban, hogy nincs ma Magyarországon olyan magára valamit is
adó kereskedelmi főzde, amelynek kínálatában ne szerepelne az ebből a
gyümölcsből készült pálinka. Pedig meggy fajtákból igazán különlegesek közül
van lehetőségünk válogatni. Ilyenek például a vadmeggy, csepleszmeggy,
sajmeggy, vagy a zselnicemeggy, mind más jellemzőkkel ruházzák fel nemes
meggyfajtáinkat, míg a cigánymeggy, pedig önmagában is valódi hungarikum.
Feltehetően magyar eredetű fajtakör. Általában minden apró fekete meggyet
Cigánymeggynek neveznek, akár magról kelt, akár sarjról szaporított. Ezért a
fajtakör tagjai nagy változatosságot mutatnak. Érési idejük június közepétől
2-3 hetes időszakot fed le. Különösen a biotermelés szempontjából érdemel
figyelmet egy "félvad" meggyfajta, a cigánymeggy, amelynek a
gyümölcse szabályos, kissé nyomott gömb alakú, sötét-bíborpiros, festőlevű,
jellegzetes meggyzamatú, nagy sav- és szárazanyag tartalommal rendelkezik,
ezért üdítőital és szörpgyártására kiválóan alkalmas. Gyümölcse kisméretű (3-4
g), átlag átmérője 14-20 mm. Alakja gömb, héja sötétbordóra színeződik, húsa
puha, erősen festőlevű, magas sav- és szárazanyag-tartalommal. Kocsánya hosszú,
pálhaleveles, a gyümölcstől szárazon válik, ezért géppel is jól rázható. Kőmagja
nagyon kicsi. Fája középerős növekedésű, ágrendszere szétterülő, lecsüngő,
gallyazata vékony, kuszált, koronája sűrű, gömb alakú. Virágzási időben is nagy
a változatosság. Termékenyülési viszonyaik is eltérőek, megtalálható az
önmeddőtől az öntermékeny változatig minden átmenet. Ma már csak az öntermékeny
változatai szaporíthatók. A Cigánymeggy
7 és a Cigánymeggy 59 klón
1978-ban, a Cigánymeggy C 404 1979-ben
kapott állami elismerést. Jó termékenyítő képességük miatt a Pándy klónok
legjobb pollenadói. Fája edzett, ellenálló, betegségekre nem fogékony. Érése június
közepe – vége, de gyakran elhúzódó, puha húsú, festőlevű, érett gyümölcse
sokáig a fán hagyható, a kiskert használói hetekig rájárhatnak csemegézni a
kellemes zamatú gyümölcsét. Egyes klónjai egy időben virágoznak a Pándy-meggyel
és annak virágait meg is termékenyítik. Ha géppel akarjuk a termést
betakarítani, akkor ritkább koronát alakítsunk ki, termőkorban, pedig
rendszeres és erős ifjító metszést alkalmazzunk. Igénytelen és nagyon
alkalmazkodó képes meggyfajta. Kicsit macerásabb leszedni, de érdemes, hiszen
pikánsabb, különlegesebb lesz tőle a befőttünk, a szörp, sőt minőségi pálinkát
főzethetünk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése