188.
2012/0503
2012/0503
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Clapp kedveltje körte
üvegben érlelve
A mai napon a
folytatásban is egy újabb fajta körte pálinkát szeretnék bemutatni annak is a
natúr változatát. A megszokott körte pálinkáimmal ellentétben ez nyári körte,
és így ebből sokkal nehezebb jó pálinkát készíteni. Ez a körte az úgynevezett
Clapp kedveltje nevet viseli. Clapp, aki a nemesítését végezte, Massachusets
államban (USA) állította elő az Erdei vadkörte magoncaként, valószínűleg
A Vilmos körte keresztezésével.
1860 után terjedt el az egész világon. A legkorábbi tetszetős, nagyobb
gyümölcsű körtefajtánk. Augusztus első felében szedik, idejekorán kell szedni,
még a sárgulása kezdetén. Augusztus közepétől végéig fogyasztható. Erre a
fajtára is kifejezetten érvényes, hogy fél éretten kell leszedni, és hűtött,
sötét helyen kell az egyszerre beérlelést elvégezni. Gyümölcse középnagy, 60-72 mm, alakja szabályos
körte, átmérője a háromnegyede a magasságának. Színe sárgászöld, alapszínét
felerészben barnásvörös mosottság borítja. Kocsánya húsos, gyakran
félrenyomott, vastag, csészéje nyitott, tövén húsosodó. Húsa fehér, olvadó,
bőlevű, íze inkább édes, igen jóízű, illatos. Átmenetileg sem ajánlatos
tárolni, mert szotyósodik. Aki esetleg nem ismerné ezt a szót, annak azt kell
tudnia, hogy belseje a gyümölcsnek összeesik, ikrássá válik, megbarnul. Féléretten
jól szállítható. Koronája eleinte felálló, keskeny, ritka. Birsen és vadalanyon
egyaránt jól fejlődik, a metszést igényli, mert felkopaszodik. Rendszeresen és
bőven terem, elég korán termőre
fordul. Elég jól
termékenyülő fajta, jó virágport ad. Teljesen önmeddő. Jól termékenyítik a Bosc
kobak, Esperen bergamottja, Avranchesi jó Lujza, Hardenpont téli vajkörte és a Vilmos
körte. A talaj iránt nem igényes, de bő nedvességre van szüksége, fagytűrő,
de védett fekvést kívánó fajta. Ellenálló fajta, de a szélkártól
szenved. A desztillálást követően a pálinka alkoholfokának beállításakor
figyelmesen kell eljárni, mert opálósodásra igen hajlamos a párlata. Az
előpárlat elválasztása is különösen gondos odafigyelést igényel, az illékony
aromaanyagok gyors távozása miatt. Emiatt a finomítás során is igencsak ügyelni
kell a lassú tüzelésre és a megfelelő hűtésre. Amennyiben azonban ezeket a
nehézségeket sikeresen vesszük egy igen finom, és jó aromával bíró pálinkát
kapunk cserébe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése