186.
2012/0501
2012/0501
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Zweigelt - Kékfrankos cuvée törköly és seprő
eperfa hordóban érlelve
Rövid
kis kitérő után ismét visszakanyarodom a zweigelt - kékfrankos házasítású
alapanyagomhoz. Ezúttal ebből a házasításból egy seprős-törkölypárlatot vettem
alapanyagul, amelyet aztán eperfa hordós érlelésnek vetettem alá az
elkövetkezendő háromhónapnyi időre. Ezt a lehetőséget megragadva folytatom is
az érleléssel kapcsolatos ismereteknek a közreadását, mert azért ezzel elég
kevés pálinka barát van tisztában, annak ellenére, hogy dolgoznak vele. Ott
hagytam abba a legutóbb, hogy az érlelés fizikai folyamatait igyekeztem
feltárni. Mit is jelent mindez? A párlatnak a hordódongába való bejutását több
tényező idézi elő. Ugyanis ebbe az irányba hat a párlat hidrosztatikai nyomása,
továbbá a kapilláris jelenség. A folyadék fában történő felszívódását azonban
alapvetően a diffúzió határozza meg. A dongák belső és külső felületén fennálló
koncentráció különbségek kiegyenlítésére a folyadék a hordó külső felülete felé
vándorol. A diffúzió sebessége annál nagyobb, minél kisebb az anyag
molekulatömege és minél nagyobb a dongák belső és külső felülete közötti
koncentrációkülönbség. Száraz helyiségben, ha a hordó felületén nemcsak az
alkohol, hanem a víz koncentrációja is kicsi, a diffúzió sebességét a
molekulatömegek közötti különbség határozza meg. Mivel a víz molekulatömege
körülbelül két és félszer kisebb, mint az alkoholé, a víz sokkal gyorsabban
diffundál. Ilyen esetben a víz gyorsabb diffúzióját az alkohol nagyobb
párolgási sebessége sem tudja teljesen kiegyenlíteni, és ennek következtében
adott időegység alatt több víz párolog el, mint alkohol. A hordóban maradt
párlat szeszfoka ennek következtében növekedik. Ellenkező a helyzet, ha a hordó
nagy nedvességtartalmú, páradús helyiségben tartják. A víz diffúziója ilyenkor
lelassul, és az egész folyamat sebességét az alkohol nagyobb párolgási sebessége
határozza meg. Ennek eredményeként több alkohol távozik el, vagyis a hordóban
érlelt pálinka, jelentős alkohol csökkenést szenved el. Érlelés közben azonban
mindenképpen csökken a víz és az alkohol abszolút mennyisége, vagyis az érlelés
mindig alkoholveszteséggel jár. Ezért is fontos minél magasabb alkohollal
megkezdeni a pálinkánk érlelését, illetve helyezzünk hangsúlyt a hordós tárolás
megfelelő körülményeire.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése