185.
2012/0430
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Cabernet Sauvignon
eperfa hordóban érlelve
Az utóbbi időben volt szerencsém igen sokat
és rendszeresen Villányban tartózkodni, sőt kóstolni az itt született borokat
és pálinkákat is. Rendszeres vendég voltam a Magyarbólyi Pálinkafőzdében, ahol
a villányi törkölypálinka készült. Azért jegyzem meg mindezt itt az elején,
mert a most bemutatásra kerülő párlatom Cabernet Sauvignon törkölyből készült,
amely igen jellemző a villányi tájegységre. Ennek ellenére ez az alapanyag
nálunk a Szekszárdi Borvidéken született, és nem ott. Van is különbség a kettő
között, hiszen mind talajban, mind klímában másból növekedett, és más növelte.
Itt most nem az a lényeg, hogy melyik jobb, vagy melyik rosszabb az egyik
villányi, a másik bátai. Az viszont biztos, hogy ez a törköly, egy rendkívül
korrekt borász kezei közül került ki, aki nem csak a borára gondolt, hanem a
visszamaradó alapanyagra is, hogy abból kiváló cefre, és még kiválóbb pálinka
születhessen. Remekül visszaköszön ebben a párlatban az alapanyag a
Cabernet Sauvignon rendkívül komplex illata és íze. Ízeiben fel is fedezhető a
párlatban, a fekete ribizke, a szeder és az eukaliptuszra emlékeztető
aromaanyag. Illatában mégis talán a cseresznye, és cédrus illatával írható le,
de megjelenik benne a füge, a csokoládé és a meggy is. Tanninban gazdag, mint a
Cabernet Franc. Csersavaiban azonban sokkal lesimultabb fajtatársánál. Ezúttal
nem barricolt tölgyfa hordós érlelésnek vettem alá, hanem a pálinkások kedvenc
faanyagát az eperfát rendeltem hozzá. Az érlelés során fizikai folyamatok
játszódnak le. Ide sorolható a párlat párolgása, a levegő diffúziója a
pálinkában, valamint a fahordó anyagainak oldódása. A fahordóban lévő párlat
párolgása két ismert részfolyamatból áll. A pálinka először átszivárog a
dongákon, majd pedig a hordó külső felületéről elpárologva a környezet
légterébe jut. A párlatnak a dongákon való átjutását a fa szerkezete alapvetően
meghatározza. A faanyag elhalt sejtekből és sejt közötti járatokból áll. A fába
felszívódó pálinka először a sejt közötti járatokat és üregeket tölti ki, majd
lassan bejut a sejtek belsejébe is. A fa sejtjeinek cellulózsejtfala olyan
áteresztő hártya, amelyen, mint az oldószer, mint pedig az oldott anyagok
áthatolnak. Ennek következtében kapjuk ezt a borostyán sárga italt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése