Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. május 10., csütörtök

Sauvignon Blanc Szőlő Natúr Törköly Pálinka 2012.


189.

2012/0504

AQUAVINICUM
NATÚR

TÖRKÖLY

  Sauvignon Blanc szőlő
  üvegben érlelve
 A mai napon a gyümölcsök után ismét visszakanyarodunk a szőlővel kapcsolatos pálinkák világába. Érdekességképen most egy fehér édes törkölyből készült párlatot fogok felkonferálni. De előtte mindenképen érdemes egy-két dolgot magáról a szőlőfajtáról is megtudni, mert környékünkön, a mi borvidékünkön nem ismert annyira. Ez a szőlőfajta Sauvignon Blanc, vagy más néven Muscat Sylvanernek is nevezik. Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele. A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát. Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle. A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a bodza, a farkasalma, csalán, fű, vagy széna, de a friss gyümölcsök is dominálnak borában. Ez a fajta szőlő, és a belőle készült bor mégis a legnagyobb sikert Ausztráliában és Új-Zélandon tudta elérni. Természetesen nem mondhatom, hogy az idehaza beérett szőlők kevésbé jók, hiszen ez a törköly is jól bizonyítja, hogy a szőlőfajta karakter milyen jól átmenthető a törkölypálinkába, ha az szakszerűen, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Nem túl magas mustfokának köszönhetően a pálinkája sem tartozik a nagy alkohol hozamúak közé, de cserébe a beltartalma, illat, és íz jegyei kárpótolnak mindezért. Különben sem a mennyiség a lényeg, hanem sokkal inkább a minőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése