189.
2012/0504
2012/0504
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Sauvignon Blanc szőlő
üvegben érlelve
A mai napon a gyümölcsök után ismét
visszakanyarodunk a szőlővel kapcsolatos pálinkák világába. Érdekességképen
most egy fehér édes törkölyből készült párlatot fogok felkonferálni. De előtte
mindenképen érdemes egy-két dolgot magáról a szőlőfajtáról is megtudni, mert
környékünkön, a mi borvidékünkön nem ismert annyira. Ez a szőlőfajta Sauvignon
Blanc, vagy más néven Muscat Sylvanernek is nevezik. Francia származású, az
egész világon elterjedt szőlőfajta. Magyarországon 1982 óta államilag
minősített fajta. Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek
elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön
megtalálható. Termőterülete kb. 560
ha. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik,
tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető. A legnagyobb
mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai
borvidéken találkozunk vele. A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de
homokos, löszös területeken is jól érzi magát. Jellegzetes illat- és ízvilága
az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós
érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének
megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon
élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor
születik belőle. A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb
területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai
borvidékek. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges
illat- és ízjegyek: a bodza, a farkasalma, csalán, fű, vagy széna, de a friss
gyümölcsök is dominálnak borában. Ez a fajta szőlő, és a belőle készült bor
mégis a legnagyobb sikert Ausztráliában és Új-Zélandon tudta elérni.
Természetesen nem mondhatom, hogy az idehaza beérett szőlők kevésbé jók, hiszen
ez a törköly is jól bizonyítja, hogy a szőlőfajta karakter milyen jól
átmenthető a törkölypálinkába, ha az szakszerűen, kellő odafigyeléssel van
elkészítve. Nem túl magas mustfokának köszönhetően a pálinkája sem tartozik a
nagy alkohol hozamúak közé, de cserébe a beltartalma, illat, és íz jegyei
kárpótolnak mindezért. Különben sem a mennyiség a lényeg, hanem sokkal inkább a
minőség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése