252.
2012/1204
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Királyleányka-Cserszegi fűszeres cuvée
üvegben érlelve
A most bemutatásra kerülő párlatom szintén immár hagyományosnak mondható,
hiszen az elmúlt évben is készítettem belőle párlatot. A története nem igazán
kalandos, de azért nyilvánvalóan nem is hagyományos. A királyleányka szőlő sok
éve már kíséri pincészetünket, hiszen a Rózsa 2001. Kft-ben, ahol
brigádvezetőként dolgozom, minden évben kapok szőlőt a tulajdonosoktól,
többnyire prémium gyanánt, a munkám elismeréseként. Ebből évről-évre érmes bor
készítek, a törkölyéből, pedig természetesen párlatot. A házasítás másik tagja
a cserszegi fűszeres szőlő a Sőrés Pincészet szőlőjében termett, ahol szintén
dolgoztam kinti munkán is, de a pincéjükben is végeztem fejtési és palackozási
munkákat, valamint sommelierként is közreműködtem. Itt is mindig prémium
gyanánt megkaptam a szőlő törkölyét. Mindkettőből önállóan is készítettem párlatot,
de egy részüket mindig házasítottam is egy hordó erejéig, hogy egy érdekes
cuvée párlatot nyerjek. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy mindenkinek tetszett
ez a párlat, hiszen mind két szőlőfajta rendkívül illatos, fűszeres jegyekkel
bír. Nem is beszélve arról, hogy mind kettő hungarikumnak számít. Az erdélyi eredetű hagyományos magyar fehér
borszőlőfajta – bár termesztése során megkülönböztetett figyelmet igényel –
igencsak meghálálja, ha jó kezekbe kerül. Sok törődést kíván, de hízelgő
virágillatával, szép zamataival, egyediségével sokak számára kedves bort,
illetve párlatot eredményez. Házasításokban is szépen teljesít, különösen az
illatos fajták számára ideális társ. A Királyleánykáról sokakban él az a
tévhit, miszerint bora a női ízléshez áll közelebb. De talán inkább maga a
fajta az, amely kissé „nőies” adottságokkal rendelkezik, hiszen mihelyst jól
érzi magát, kifinomult illatözönnel jelentkezik, becézgető zamatokban
bővelkedik, savai simulékonyak, azonban ha a körülmények nem megfelelőek
számára, kíméletlenül durvává, zorddá, rideggé válik, és sajnos nem igazán
szerethető. Illat- és ízjegyekben megjelenhet
még a tavaszi vadvirágos rét minden virága, a bodza, a sárgadinnye, az egres, a
zöldalma és a zöld papaya, valamint a citrusok ízvilága is. Parfümösebb illat-
és zamatvilágában jelen lehet a liliom, a viola, az akác és a vadrózsa, az édes
hangulatú jegyek (méz, alma, körte), valamint a gyógyfüves aromák (menta,
kamilla) is, utóízben akár némi kesernyével és gyömbérrel. Mindenkinek ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése