Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 6., csütörtök

Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


254.

2012/1206

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

  Cabernet Sauvignon szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Már a tavalyi évben is sikerült Bátaszékről kapnom ennek a szőlőnek a törkölyéből, és ez idén is sikerült. A törköllyel kapcsolatban megoszlik a fogyasztók véleménye, vagy rajonganak érte vagy ki nem állhatják. Szerintem van magyarázat a szélsőséges véleményekre. A törkölypálinkának ugyanis annyi arca van, ahány szőlőféle. Így talán már érthető, hogy nem feltétlenül ugyanarról beszél két pálinkarajongó, amikor arról vitatkozik, mit lehet szeretni a törkölypálinkában. Sokáig mi is azt hittük, hogy a törkölyök mind egyformák. Aztán hamar kiderült, hogy egészen más a fehér és a kékszőlő törkölyéből, illetve az aszútörkölyből főzött pálinka. A kékszőlők törkölyéből készült párlat valóban elég markáns illatjegyeket vonultat fel ahhoz, hogy a hölgyek elfintorodjanak. Pedig az 1950-es években a pálinkák 30%-a törkölypálinka volt, ez az arány a későbbiekben csökkent. Az 1960-as évektől létezik a tokajiaszú-törkölypárlat, amelyben egyesül az olasz törkölypárlatokra jellemző íz az aszúborok illatával. Nevezik még csiger- vagy vizestörkölynek is. A törkölypálinka főzése a XVII. században annyira elterjedt, hogy törvénnyel kellett szabályozni, ezért feltehetőleg meghonosodása a XV. századra tehető, de ekkor már ismerték a főzést. Mestereink valószínűleg német származásúak voltak. A pálinkafőzés februárban, márciusban, de legkésőbb áprilisban megindult, különben a törköly használhatatlanná vált. Most nem is vártunk vele ilyen sokáig. A Cabernet sauvignon törkölypálinkánk aromagazdagságának és szépségének titka a kierjedt szőlőalapanyag kíméletes préselése, valamint azonnali lepárlása. Így őriztük meg a gyümölcs egyedi illat- és zamatvilágát. Illata intenzív és rendkívül izgalmas, magával hordozza a szőlőfajta már sokszor bizonyított kedvező tulajdonságai. Megítélése szerint a pálinkának a borához hasonló utat kell bejárnia ahhoz, hogy sikeres lehessen és ennek záloga szintén a minőségi szemlélet. Illata, és zamata a meleg klimatikus adottságoknál feketebogyós gyümölcsök (érettebb feketeribizli, ribiszke, erdei bogyók, cseresznye, stb. már lekváros jegyekkel jelentkezik), menta, olívabogyó, eukaliptusz, fahéj, szegfűszeg, likőrös aromák. Itt közepes savak és magas tanninok mellett valószínűleg magas test és alkohol jellemzi. Különleges élményt nyújt a fogyasztása. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése