- A zs ri határozza meg, és választja ki a „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny –
2013
- legjobb pálinkája,
- legjobb ó- és érlelt pálinkája,
- legjobb ágyas pálinkája,
- legjobb ongai pálinkája,
- legjobb párlata, lik rje címeket.
- Választja ki a Champion-díjakat, az adott kategóriák legjobb pálinkáit, párlatait.
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
- Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató és a VSZB elnöke
irányítja.
Az érzékszervi bírálat lebonyolítása
- A verseny kiírásának megfelel en a különböz tételek együtt kerülnek bírálatra,
kategória sorrendben.
- Az érzékszervi bírálat id pontja: 2013. január 9-10. 9 óra (Onga, Görgey u. 2. általános
iskola új épületszárnyának média terme).
- A zs ri érzékszervi bírálata nyilvános.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése a zs ritagokon keresztül az
egyesület által kidolgozott saját számítógépes programmal történik.
Oda ítélhet díjak:
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb bérf zet je” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb kereskedelmi bérf zde”
cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb ó- és érlelt pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb ágyas pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb” ongai pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb” párlata, lik re” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 közönségdíjas pálinkája” cím
A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra 2013.
január 19-én, az erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zs ri tagjai által.
- Az aranyérmes mintákból a kategória gy ztes Champion-díjak. (A Champion-díj
csak akkor ítélhet oda, ha az adott fajta pálinkából legalább 8 nevezett minta került
értékelésre, és volt aranyérmes pálinka az értékelt pálinkák között.)
- A legjobb fajta pálinka. Azokban a kategóriákban, melyben a kell nevezett szám megvolt
ugyan, de arany érmes pálinka nem volt, ott Champion díj nem, csak az adott legjobb fajta-pálinka
cím került kiosztásra.
- Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek
- Esetleges egyéb különdíjak
Az odaítélt címek mellé 1–1 darab egyedi, faragott pálinkás tölgyfahordó, egyéb
ajándékok, szponzori felajánlások, a Champion-díjak, a legjobb pálinkák mellé
ajándékcsomagok, szponzori felajánlások kapcsolódnak.
- A résztvev k a versenyen elért érmükr l, érmeikr l a szervez t l oklevelet és érmeket,
lehetséges szponzoroktól ajándékokat kapnak.
- A szervez engedélyezheti, hogy a résztvev k a pálinkájukra olyan címkét tegyenek,
amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket.
- Mindkét el bbi esetben a felhasználónak kötelessége igazolni a felhasznált tételszámot,
melyet a szervez nek joga van ellen rizni.
Egyéb kedvezmények:
- Az a bérf zet magánszemély, akinek pálinkája a IV. Ongai Regionális
Pálinkaversenyen arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyer, a Pálinka- Gyümölcs- és Borpárlat
Világkupa (Gyula, Budapest) ugyanazon versenypálinka nevezési díjból 30%, 20%, ill. 10%
kedvezményt kap az Ongai Kulturális Egyesület és a Lovász Rendezvényszervez Szolgáltató és
Kereskedelmi Kft között létrejött szerz dés értelmében.
- A versenyre nevezett személyek ingyenes belép t kapnak az eredményhirdetésre és az
ahhoz kapcsolódó pálinkabálra.
A legjobb bérf zet pontszámítás:
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zs rit l minimum 10 pontot kapott, de nem
érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
A legjobb kereskedelmi bérf zde pontszámítás:
- A kereskedelmi bérf zdék a legjobb kereskedelmi bérf zde címért a magán bérf zet k által a
náluk f zetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az adott kereskedelmi
f zdében f zetett magán bérf zések eredményei kerülnek összesítésre.
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zs rit l minimum 10 pontot kapott, de nem
érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
- Egyéb díjakért, címekért a kereskedelmi bérf zdék is a saját maguk által f zetett és nevezett
pálinkákkal versenyeznek együtt a magán bérf zet kkel.
Bírálati kategóriák:
I.Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak - fajta megjelöléssel:
1. Almatermés ek:
- alma,
- körte,
- vilmoskörte
- birs, birskörte
2. Bogyósok:
- szamóca, földieper
- faeper (morus)
- málna
- szeder
- ribiszke,
- köszméte, egres (büszke)
3. Csonthéjasok:
- cseresznye
- meggy
- kajszibarack
- szibarack
- szilva
4. Sz l - és sz l eredet termékek:
- sz l pálinka
- sz l törkölypálinka
- sepr párlat
- borpárlat
5. Egyéb gyümölcsök
- naspolya
6. Gy jtött erdei gyümölcsök és vadon term k:
1.Erdei gyümölcsök:
- kökény
- som
- berkenyék
- galagonya
- csipkebogyó
- bodza
- áfonya
- homoktövis
2. Vadon term k:
- vadmálna
- erdei szamóca
- vadszeder
- vadalma
- vadkörte
- vackor
- vadcseresznye
- vadmeggy
- vad szíbarack
- vadbírs
- borzak (gyalog bodza)
- boróka
- ostorfa
- egyebek
7. Vegyes pálinkák
8. Egyéb párlatok, lik rök
II. Érlelt pálinkák és párlatok:
- fahordóban érlelt pálinka
- gyümölcságyon érlelt pálinka
- 5 évnél id sebb érlelt pálinkák
III. Párlatként való nevezés esetén:
- narancs
- banán
- kivi
- füge
- gránátalma
- süt tök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- maláta
- egyéb
Bírálólap:
20 pontos bírálat alapján történik, melyeket az alábbiak szerint osztódnak fel:
- Illat tisztaság: max. 3 pont.
- Illat karakter: max. 5 pont
- Íz tisztaság: max. 3 pont.
- Íz karakter: max. 5 pont.
- Harmónia, tartósság: max. 4 pont.
- A bíráló lapok egy példányban kerülnek kitöltésre számítógépes program segítségével
bírálókként, majd a bizottság számítógépes program segítségével összesített lapot tölt ki
mintánként, egyeztetett vélemény alapján.
- Az éremhatárok a következ k:
- arany: 18,0 - 20,0 pont között
- ezüst: 16,0 - 17,0 pont
- bronz: 14,0 - 15,0 pont
2013
- legjobb pálinkája,
- legjobb ó- és érlelt pálinkája,
- legjobb ágyas pálinkája,
- legjobb ongai pálinkája,
- legjobb párlata, lik rje címeket.
- Választja ki a Champion-díjakat, az adott kategóriák legjobb pálinkáit, párlatait.
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
- Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató és a VSZB elnöke
irányítja.
Az érzékszervi bírálat lebonyolítása
- A verseny kiírásának megfelel en a különböz tételek együtt kerülnek bírálatra,
kategória sorrendben.
- Az érzékszervi bírálat id pontja: 2013. január 9-10. 9 óra (Onga, Görgey u. 2. általános
iskola új épületszárnyának média terme).
- A zs ri érzékszervi bírálata nyilvános.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése a zs ritagokon keresztül az
egyesület által kidolgozott saját számítógépes programmal történik.
Oda ítélhet díjak:
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb bérf zet je” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb kereskedelmi bérf zde”
cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb ó- és érlelt pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb ágyas pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb” ongai pálinkája” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 legjobb” párlata, lik re” cím
- „A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 közönségdíjas pálinkája” cím
A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra 2013.
január 19-én, az erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zs ri tagjai által.
- Az aranyérmes mintákból a kategória gy ztes Champion-díjak. (A Champion-díj
csak akkor ítélhet oda, ha az adott fajta pálinkából legalább 8 nevezett minta került
értékelésre, és volt aranyérmes pálinka az értékelt pálinkák között.)
- A legjobb fajta pálinka. Azokban a kategóriákban, melyben a kell nevezett szám megvolt
ugyan, de arany érmes pálinka nem volt, ott Champion díj nem, csak az adott legjobb fajta-pálinka
cím került kiosztásra.
- Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek
- Esetleges egyéb különdíjak
Az odaítélt címek mellé 1–1 darab egyedi, faragott pálinkás tölgyfahordó, egyéb
ajándékok, szponzori felajánlások, a Champion-díjak, a legjobb pálinkák mellé
ajándékcsomagok, szponzori felajánlások kapcsolódnak.
- A résztvev k a versenyen elért érmükr l, érmeikr l a szervez t l oklevelet és érmeket,
lehetséges szponzoroktól ajándékokat kapnak.
- A szervez engedélyezheti, hogy a résztvev k a pálinkájukra olyan címkét tegyenek,
amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket.
- Mindkét el bbi esetben a felhasználónak kötelessége igazolni a felhasznált tételszámot,
melyet a szervez nek joga van ellen rizni.
Egyéb kedvezmények:
- Az a bérf zet magánszemély, akinek pálinkája a IV. Ongai Regionális
Pálinkaversenyen arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyer, a Pálinka- Gyümölcs- és Borpárlat
Világkupa (Gyula, Budapest) ugyanazon versenypálinka nevezési díjból 30%, 20%, ill. 10%
kedvezményt kap az Ongai Kulturális Egyesület és a Lovász Rendezvényszervez Szolgáltató és
Kereskedelmi Kft között létrejött szerz dés értelmében.
- A versenyre nevezett személyek ingyenes belép t kapnak az eredményhirdetésre és az
ahhoz kapcsolódó pálinkabálra.
A legjobb bérf zet pontszámítás:
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zs rit l minimum 10 pontot kapott, de nem
érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
A legjobb kereskedelmi bérf zde pontszámítás:
- A kereskedelmi bérf zdék a legjobb kereskedelmi bérf zde címért a magán bérf zet k által a
náluk f zetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az adott kereskedelmi
f zdében f zetett magán bérf zések eredményei kerülnek összesítésre.
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zs rit l minimum 10 pontot kapott, de nem
érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont
- Egyéb díjakért, címekért a kereskedelmi bérf zdék is a saját maguk által f zetett és nevezett
pálinkákkal versenyeznek együtt a magán bérf zet kkel.
Bírálati kategóriák:
I.Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak - fajta megjelöléssel:
1. Almatermés ek:
- alma,
- körte,
- vilmoskörte
- birs, birskörte
2. Bogyósok:
- szamóca, földieper
- faeper (morus)
- málna
- szeder
- ribiszke,
- köszméte, egres (büszke)
3. Csonthéjasok:
- cseresznye
- meggy
- kajszibarack
- szibarack
- szilva
4. Sz l - és sz l eredet termékek:
- sz l pálinka
- sz l törkölypálinka
- sepr párlat
- borpárlat
5. Egyéb gyümölcsök
- naspolya
6. Gy jtött erdei gyümölcsök és vadon term k:
1.Erdei gyümölcsök:
- kökény
- som
- berkenyék
- galagonya
- csipkebogyó
- bodza
- áfonya
- homoktövis
2. Vadon term k:
- vadmálna
- erdei szamóca
- vadszeder
- vadalma
- vadkörte
- vackor
- vadcseresznye
- vadmeggy
- vad szíbarack
- vadbírs
- borzak (gyalog bodza)
- boróka
- ostorfa
- egyebek
7. Vegyes pálinkák
8. Egyéb párlatok, lik rök
II. Érlelt pálinkák és párlatok:
- fahordóban érlelt pálinka
- gyümölcságyon érlelt pálinka
- 5 évnél id sebb érlelt pálinkák
III. Párlatként való nevezés esetén:
- narancs
- banán
- kivi
- füge
- gránátalma
- süt tök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- maláta
- egyéb
Bírálólap:
20 pontos bírálat alapján történik, melyeket az alábbiak szerint osztódnak fel:
- Illat tisztaság: max. 3 pont.
- Illat karakter: max. 5 pont
- Íz tisztaság: max. 3 pont.
- Íz karakter: max. 5 pont.
- Harmónia, tartósság: max. 4 pont.
- A bíráló lapok egy példányban kerülnek kitöltésre számítógépes program segítségével
bírálókként, majd a bizottság számítógépes program segítségével összesített lapot tölt ki
mintánként, egyeztetett vélemény alapján.
- Az éremhatárok a következ k:
- arany: 18,0 - 20,0 pont között
- ezüst: 16,0 - 17,0 pont
- bronz: 14,0 - 15,0 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése