716.
2014/1108
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Kékfrankos Szőlő
üvegben érlelve
A hétvégére borongós, és esős időt jósoltak a meteorológusok ezzel
szemben, ha nem is ragyogott a napsütés, de azért hideg nem volt. Erre a napra,
mintha csak megrendeltük volna ezt az időt, mert az otthoni munka nem volt más,
mint egy régi kémény lebontása. A helyén a tetőt felújítottuk, mert már régóta
küzdöttünk a beázásával, így most ez is remélhetőleg megoldódott. Aztán délután
a csukapörkölt elfogyasztása után belevágtam abba a munkába, amelyet szinte
napra pontosan két évvel ezelőtt is pont ekkor csináltam, még pedig a
Kékfrankos Szőlő törköly cefre desztillálása. A kékfrankos szőlő nekünk Bátán
mindig alapnak számít, mert szinte teljesen összenőtt az utóbbi évtizedekben
vele. Talán már én is többször leírtam, elmondtam, hogy gyermekkorom óta a
kékfrankos szőlő a mindennapok része volt. Idén annyira egyedi klímát élhettünk át, így
nyilvánvalóan maga a szőlő is teljesen egyedi zamatokat érlelt ki magának. A
napsütés hiányának következtében sajnos a beérési mustfoka 16-17 cukorfoknál
képtelen volt magasabbra emelkedni. A csapadékosság következtében a bogyók
mégis kiteltek. Igaz, hogy a betegségekkel folyamatosan egész évben küzdenünk
kellett a permetezéssel és a zöldmunkával. Viszonylag jó állapotban sikerült
megőrizni. Savtartalma kellemesen megmaradt, nem sült ki a meleg hatására a
bogyókból. Az alacsonyabb cukortartalom a bornak nem annyira kedvezett, de ez
például a törkölycefréjét nem annyira befolyásolta, hiszen még így is szép
mennyiségű párlat keletkezett belőle. A
kékfrankos kulturális jelentőségét mutatja, hogy ahol termesztik, ott a hagyományok
a termesztés, és gasztronómia, élénkebben élnek a kékfrankosról, mint bármely
más fajtáról az adott vidéken. Jöhet oda csillogó-villogó világfajta, a
kékfrankos mindig első lesz a bor, valamint úgy gondolom, hogy a pálinka sorban
is. Sokáig sajnos túlságosan is szem előtt volt, hanyagul bántak vele, talán ez
is lehet az oka, hogy a kékfrankost túltermelték, ezáltal fajtajellegét, egyéniségét
elvesztette, tömeg termékké vált, amelyből ki lehet szabadítani, de ahhoz
bizony időre van szükség, és kiválóbbnál kiválóbb italokra. Sokan illatra is
visszafogottnak vélik a kékfrankost, de úgy gondolom, hogy az idei
törkölypálinkánk mind erre alaposan rá fog cáfolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése