717.
2014/1109
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Kékfrankos Szőlő
akácfával érlelve
Vasárnapra virradtunk meg ismét, amely adna arra is lehetőséget, hogy
egy kicsit tovább nyújtózkodjunk az ágyunkban, de sajnos még ilyenkor is
szolgálni kell a kuncsaftokat. Vannak, akik úgy-e nem tudnak hétköznap
nyitvatartási időben eljönni italaikért, így be kellett ugranom a főzdébe
vasárnap reggel is. Ezek természetesen csak ilyen kis közjátékok, de
nyilvánvalóan hozzátartozik ahhoz, aki borral, vagy éppen pálinkával
foglalkozik. A szentmisére természetesen azért odaérek, és utána a saját
pincészetemben is kicsit tudok foglalkozni az italaimmal. Szűrőzgetéseket
végzek, hogy néhány új italunk kóstolásra alkalmasak legyenek. Természetesen
nem feledkezem meg arról sem, hogy miután átnéztem regisztereimet ráébredek
arra, hogy erre a napra még soha nem jegyeztem be italomat, így nagy örömmel és
lelkesedéssel teszem meg. A kékfrankos szőlő törkölypálinka család második
tagja az érlelt változatát készítettem el ezen a napon, vagy legalábbis az
érlelését, amelynek fa alapanyaga ezúttal az akácot választottam, mert úgy
gondoltam, hogy az vadságával, illat, szín és aroma anyagaival sokkal közelebb
áll a párlathoz, mint más faanyagok. Nem
véletlen, egyébként hogy a kékfrankos ilyen kedvelt vörösborszőlő: a gyors
növésű, vastag héjú bogyókat adó közepesen tömött fürt jól bírja a strapát,
nehezen rothad, és csersavban gazdag, zamatos, gyümölcsös-fűszeres bort ad.
Ugyan manapság igencsak kifinomult kékfrankosok is kaphatók, de nem volt ez
mindig így. A kilencvenes években eléggé lenézett szőlőfajta volt, sokan
egyszerű, asztali bort készítettek belőle, főleg saját használatra. Néhány
úttörő borász révén azonban megjelent egy-két kékfrankos a piacon, ami
rávilágított a fajtában rejlő lehetőségekre, s azóta több borvidéken ismét
zászlóshajóként tekintenek rá. A kékfrankos termesztéséhez Magyarország
adottságai egyedülállóak. A kékfrankos nagyon sokszínű szőlő: míg az
alaptulajdonságait megtartja, minden borvidéken más karakterű bort ad.
Sopronban ásványosabb, a Mátrában friss, Egerben fűszeres, Szekszárd löszös
talaján, pedig kiemelkedően gyümölcsös zamatával hódít. A termőterület mellett
sokat számít a borász keze munkája: erős hozamkorlátozással vastag, nagy bor
készíthető belőle, de ugyanúgy alkalmas jó ivású könnyedebb vörösbor és rozé
készítésére. Az utóbbi években önállóan elkészített törkölypálinkája is
meghódította, a fogyasztok szívét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése