Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 18., kedd

Kékfrankos Szőlő Ágyas Törköly párlat 2014.



718.

2014/1110


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY


 
  Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Na, ismét megkezdünk egy új polgári hetet, amelynek első napja nem is lehet más, mint a hétfő. Ha pedig hétfő, akkor lehetnénk egy kicsit kedvetlenek is, de én még emlékszem azokra az időkre, amikor ez a nap mindegy, hogy milyen napra esett apák napjának nevezték, hiszen akkoriban is tizedikén volt a fizetés. Azért, amikor az ember egy hónapon át folyamatosan dolgozik, bizony már várja a következő hónap elejét, hogy munkájának gyümölcsét is megkapja érte. Ahol dolgozom azért ez nem ilyen egyszerű esemény, így jár is némi plusz adrenalin termelődéssel. Persze a munka, az munka, így hát dolgozunk tovább. Az idő nagyszerű, de azért begerjesztem az üstöket. Délután hazaérkezve egyszerű feladatom van, hiszen az elmúlt napokban bemutatott pálinka családnak már csak az utolsó tagja van hátra, még pedig az ágyas változat. Érdekesség, hogy ágyas törkölypálinkával nem nagyon lehet találkozni a piacon. Persze Pannonhalmán és Villányban azért kísérletezgetnek vele. Gyakorta kombinálják mézzel is a kereskedelmi főzdék, az ágyazást, pedig általában magtalan mazsolával végzik el. Ezzel szemben a mi pincészetünk az ágyazást mindig a törkölypálinka alapanyagával megegyező szőlőfajta aszalványával végzi el, amely minden esetben a magot is tartalmazza. A kékszőlő magjának rendkívül fontos szerepe van az egészségünk megóvása szempontjából, így logikátlan a külföldi magtalan szőlőt alkalmazni. Mézet, pedig csak abban az esetben használunk, ha ez a szándékunk és a likőr irányába akarjuk terelni az íz világot. A három hónapos ágyon való érlelés szabályát ezúttal sem felejthetjük el. Amíg a gyümölcs pálinkák ágyas változatát általában a hölgyek kedvelik, addig az ágyas törkölypálinkával, sokkal inkább a férfiak világát próbáljuk megcélozni. Ez a kékfrankos ágyas törkölypálinka esetében hatványozottan igaz, hiszen maga a kékfrankos szőlő is magas savtartalmának köszönhetően rendkívüli módon karakteres italt képes adni számunkra. Ha ehhez még hozzáadjuk az aszalt kékfrankos, még inkább mély tónusú ital birtokosai lehetünk. Illatra becsábítóan édeskésen nyit, de aztán a harmonikus nyitás után, az íze, mint a karamellás mazsola, az illata csupa szőlő, a színe, mint az aranyló nektár. A torkunk lefolyva aztán valódi vaddá válik, mert inni kell folyton. Ez az éjjel az övé. A vadászok italáé.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése