Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 8., szerda

Starking Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



460.

2014/0108
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Starking Alma
  üvegben érlelve



Az utóbbi napokban jó néhány körte fajtából készült italt bemutattam, ma egy velük rokonságba álló gyümölcsből készült pálinkára szeretnék átlovagolni, amely nagyon a szívemhez van nőve, hiszen gyermekkoromban nagyon sokat fogyasztottam belőle. A Starking almáról beszélek, illetve írok, amely érdekes módon az elmúlt évtizedekben némileg háttérbe szorult egyes almafajtákkal szemben. Talán ennek köszönhetően, de talán más okokból is, egy biztos ebből nem készítettem pálinkát, pedig íze ma is ott él a torkomban. Ez a párlat egyébként is jól jön az ilyen időkben, amikor e tél, se tavasz nincs igazán. Lehet, hogy vannak olyanok, akik nem ismerik igazán ezt a gyümölcsöt nekik azért néhány gondolatot felvázolnák kíváncsiság felkeltése érdekében. A 'Starking Delicious' almafajtát a 'Delicious' rügymutációjaként fedezték fel 1921-ben New Jersey államban az Egyesült Államokban. A Delicious – L. Mood által 1921-ben felfedezett – erősebben színezett rügyváltozata, amit más hasonló típusokkal együtt Red Delicious néven is említenek. Amerikában a Stark faiskola 1924-ben, Magyarországon a 30-as években Zatykó Imre vezette be. De mit is tudunk igazán az almáról? Tudták például, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik, és mintegy 20 000 fajtája létezik? Vagy azt, hogy Magyarországon az egy főre jutó almafogyasztás körülbelül 10-12 kg, és hogy a legkedveltebb fajták a Jonathan, a Golden, az Idared, a Starking és a Jonagold? Vagy, hogy egy almának az optimális fejlődéshez legalább 30 darab zöld levélre van szüksége, és az érett almát a kocsánya körüli széles, mély bemélyedéséről és barna magjairól ismerheti fel? Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést éppen ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat. A Starking almából készült pálinka nemigen jellemző, pedig érdemes megkóstolni ezt a különlegességet, mert mind illatában, mind ízében semmihez sem hasonlítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése