463.
2014/0111
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Starking Alma
üvegben érlelve
Az utóbbi napokban vízügyi problémákkal kellett
szembenéznünk. A faluban a vízvezeték hálózat korszerűsítése folyik, amely okán
sajnos gyakori csőtörések lépnek fel a nyomás különbségek miatt. Már pedig
vízhűtés nélkül a pálinkafőzés nehezen, illetve egyáltalán nem tud működni. De
a hétvége szerencsére feloldotta ezeket a problémának. Így aztán több időm
jutott a saját kis italaim rendszerezgetésére. A starking alma annyira elnyerte
a tetszésemet, hogy elhatároztam, hogy egy a három féle párlat mellé ebből egy
negyediket is készítek, még pedig a likőr kategóriába. A likőrről, illetve
annak történetéről talán kicsit keveset beszéltem. Pincészetünkben alapelv a
likőrkészítésnél, hogy a benne szereplő italok saját készítésűnek kell lennie,
vagyis akár bor, akár pálinka alapú a likőr. Ebben az esetben nyilvánvalóan a
starking alma pálinka volt az alapanyag, amelyet saját készítésű 100-os alma
lével hígítottunk fel. A likőrkészítés
hagyománya a XIII. században jelent meg, eredetileg gyógyítás céljából. A likőr
szó olasz eredetű, folyadékot jelent. A franciák tökéletesítették és
terjesztették el a likőrkészítést. Amikor a répacukorgyártás elterjed, a
likőrök fogyasztása polgári élvezetté vált. Aperitifként éppúgy alkalmazható,
mint kikapcsolódásképp fogyasztva egy nehéz nap után. A likőrök előállításához
elsősorban semleges ízű, nagy alkohol tartalmú tiszta szeszre van szükség. Az
aroma és illatanyagokat, valamint színezőanyagokat a felhasznált gyümölcsükből
alkohollal oldják ki. Az alkohol megköti a gyümölcsök aromaanyagait és
tartósít. A likőrök készítéséhez 90%-os alkoholt használnak, amit drogériákban
vagy gyógyszertárakban szerezhetünk be. Használhatunk ezen kívül semleges ízű
vodkát, vagy gyümölcspárlatokat, pálinkát. A cukor megadja a megfelelő
édességet és sűríti a likőrt, valamint konzerválja az aromát. Ügyelni kell
azonban, nehogy túlédesítsük. Minden estben fehér kristálycukrot használjunk, a
barna cukor nem felel meg a célnak. Pár gondolat erejéig visszatérve az
italunkhoz, amelybe cukor helyett akácmézet olvasztottunk fel, amit aztán
vaníliával, ánizzsal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszereztünk. Alma is került
bele, de nem aszalva, nem sütve, hanem nyersen. Az elkészített italt ezúttal is
három hónapig érleljük, és csak utána ajánljuk fogyasztásra, amelyet idén a
nagyböjti önmegtartóztatásra szánunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése