Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 11., szombat

Starking Alma Mézes Fűszeres Gyümölcs Likőr 2014.



463.

2014/0111
 
 
 
AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS
 
 

   Mézes Fűszeres Starking Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Az utóbbi napokban vízügyi problémákkal kellett szembenéznünk. A faluban a vízvezeték hálózat korszerűsítése folyik, amely okán sajnos gyakori csőtörések lépnek fel a nyomás különbségek miatt. Már pedig vízhűtés nélkül a pálinkafőzés nehezen, illetve egyáltalán nem tud működni. De a hétvége szerencsére feloldotta ezeket a problémának. Így aztán több időm jutott a saját kis italaim rendszerezgetésére. A starking alma annyira elnyerte a tetszésemet, hogy elhatároztam, hogy egy a három féle párlat mellé ebből egy negyediket is készítek, még pedig a likőr kategóriába. A likőrről, illetve annak történetéről talán kicsit keveset beszéltem. Pincészetünkben alapelv a likőrkészítésnél, hogy a benne szereplő italok saját készítésűnek kell lennie, vagyis akár bor, akár pálinka alapú a likőr. Ebben az esetben nyilvánvalóan a starking alma pálinka volt az alapanyag, amelyet saját készítésű 100-os alma lével hígítottunk fel. A likőrkészítés hagyománya a XIII. században jelent meg, eredetileg gyógyítás céljából. A likőr szó olasz eredetű, folyadékot jelent. A franciák tökéletesítették és terjesztették el a likőrkészítést. Amikor a répacukorgyártás elterjed, a likőrök fogyasztása polgári élvezetté vált. Aperitifként éppúgy alkalmazható, mint kikapcsolódásképp fogyasztva egy nehéz nap után. A likőrök előállításához elsősorban semleges ízű, nagy alkohol tartalmú tiszta szeszre van szükség. Az aroma és illatanyagokat, valamint színezőanyagokat a felhasznált gyümölcsükből alkohollal oldják ki. Az alkohol megköti a gyümölcsök aromaanyagait és tartósít. A likőrök készítéséhez 90%-os alkoholt használnak, amit drogériákban vagy gyógyszertárakban szerezhetünk be. Használhatunk ezen kívül semleges ízű vodkát, vagy gyümölcspárlatokat, pálinkát. A cukor megadja a megfelelő édességet és sűríti a likőrt, valamint konzerválja az aromát. Ügyelni kell azonban, nehogy túlédesítsük. Minden estben fehér kristálycukrot használjunk, a barna cukor nem felel meg a célnak. Pár gondolat erejéig visszatérve az italunkhoz, amelybe cukor helyett akácmézet olvasztottunk fel, amit aztán vaníliával, ánizzsal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszereztünk. Alma is került bele, de nem aszalva, nem sütve, hanem nyersen. Az elkészített italt ezúttal is három hónapig érleljük, és csak utána ajánljuk fogyasztásra, amelyet idén a nagyböjti önmegtartóztatásra szánunk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése