459.
2014/0107
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Kékfrankos Szőlő
üvegben érlelve
Az utóbbi hónapokban talán méltánytalanul is
keveset foglalkoztam a szőlő és annak származékaival, pedig a mi vidékünkön ez
különösen erős hangsúllyal van jelen nemcsak a gazdaságokban, hanem a
köztudatban is. Igaz, hogy még sem annyira hangsúlyos, mint a többségében
sváblakta településeken. Jómagam sváb lévén, gyermekkorom óta elválaszthatatlan
kapcsolatban vagyok ezzel a szőlő gyümölccsel. Ma amikor a farsang elkezdődik
különösen is szeretném felhívni a figyelmet ennek az italnak a huncutságaira. Ez is bizonyíték arra, hogy hihetetlenül gazdag a
magyar táj és elképesztően nagy tudást halmoztak fel a hazai szőlőtermelők. A
Kárpát-medencében szinte bármelyik szőlőfajta jól érzi magát, ezért nem tudják
kivonni magukat a sokszínűség csábereje alól a szőlős gazdák sem. Ebből adódik
aztán, hogy sehol másutt nem tapasztalható gazdag fajtaösszetétel, és az ebből
következő elaprózottság jellemzi a magyar szőlészetet, borászatot, és most már
nyugodt szívvel hozzáadhatjuk a pálinkakultúrát is. A kékfrankos
kulturális jelentőségét mutatja, hogy ahol termesztik, ott a hagyományok
(termesztés, gasztronómia) élénkebben élnek a kékfrankosról, mint bármely más
fajtáról az adott vidéken. Jöhet oda csillogó-villogó világfajta, a kékfrankos
mindig első lesz a borsorban. Sokáig sajnos túlságosan is szem előtt volt,
hanyagul bántak vele, talán ez is lehet az oka, hogy a kékfrankost
túltermelték, ezáltal fajtajellegét, egyéniségét elvesztette, tömeg borrá,
tömeg szőlővé vált. Természetesen sohasem késő változtatni a régi rossz
beidegződéseken. Jómagam is erre szeretnék buzdítani mindenkit, akinek ez
módjában áll. A mai nap ez egy tiszta szőlőpálinka, amelyet saját aszalt
szőlőjével ágyaztam be, amelynek következtében, parádésan szép színvilágú,
savaiban lekerekedett ital van születőben. Öt
fő vörösborszőlő-fajtacsoportot különítettek el színanyagaik vizsgálata
alapján. Színanyagok vizsgálatával az eredetvédelemben az adott bor alapanyagát
termő fajták meghatározhatók. A kékfrankos a malvidin
csoportba tartozik, amelyet a vörös borszőlők nagy aránya és az acetilezett
színanyagok számottevő mennyisége jellemzi. Ételek közül a
sertéshúsételekhez, ragus ételekhez, pörköltökhöz szinte kötelezően tudom
ajánlani jótékony hatását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése