462.
2014/0110
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Starking Alma
üvegben érlelve
Így tíz nappal az ünnepek után már olyan, mintha
ünnepek nem is lettek volna. A hétköznapok taposómalma visszasodorta az
embereket a megszokott hétköznapok egyhangúságába. Nekem az a szerencsém, mint
pálinkafőzőnek, hogy minden nap szinte akad valami olyasmi, ami visszaidézi az
ünnepek ízét, hangulatát. Még így is, hogy apró közérzetrontó betegséggel kell
feküdnöm és kelnem. A mai nap egy olyan párlatot ajánlok, amely hasonló
csillag, mint amelyet a napkeleti bölcsek követve érkeztek meg Betlehembe. A
Starki Alma Ágyas Párlat, mind külsejében, mind bensőjében felmelegíti a
legsanyarúbb sorsú embert is. Az almát nem aszalva, hanem nyersen ágyaztam
bele, de ilyenkor tájt érdemes tudni egy-két dolgot az alma tárolásáról is. Az
almaszüret és az alma tárolása körül sok hibát lehet elkövetni. Nincs
bosszantóbb annál, mint beleharapni egy almába, amit rosszul vagy rosszkor
szedtek le, és az aromái nem tudtak megfelelőképpen érvényesülni, a gyümölcsnek
nem volt esélye vitaminokkal telítődni. Alapszabály, hogy az almát mindig
kíméletesen szedjük. A gyümölcsöt nem szabad durván letépni az ágról. Az alma
csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető, vagyis a kocsánya egy
csavarintásra könnyen elválik az ágról. A kocsány körüli széles, mély
bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik, hogy az alma már szüretelhető. Az
almaszüretre, illetve fogyasztásra való érettsége fajtától függően eltérő
időpontban következik be. Fontos, hogy az almát hideg, sötét, magas
páratartalmú helyen tároljuk. Egy szellőztetett pince megfelel a célnak. Ha a
páratartalom alacsony, megnövelhetjük vízzel töltött tartályok elhelyezésével
az almatárolásra szolgáló helyiségben. Mindenképpen csak egészséges,
sérülésmentes gyümölcsöt tároljunk. A kukacos, túlérett vagy túl nagyra nőtt
gyümölcsök nem állnak el sokáig, azokat szüretkor különítsük el. A kocsány
nélküli almát is együk meg minél hamarabb, mivel az hajlamos hamar megrohadni.
A rohadt gyümölcs „megfertőzheti” a többi gyümölcsöt. Ennek hátterében az áll,
hogy a rohadt gyümölcs etilént, színtelen gázt bocsát ki magából, ami a többi
almát gyorsabb érésre készteti, így azok megrohadhatnak. Ez az oka annak is,
miért nem szabad az almát más gyümölccsel vagy zöldséggel együtt tárolni.
Méregtelenítésre ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése