458.
2014/0106
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Hardepont Vajkörte
üvegben érlelve
A mai nap bemutatásra kerülő párlatunkkal el is
érkeztünk e család harmadik tagjához, amely megszokottan már az ágyas
kategóriából kerül ki. Mai nap a hármas is különös szám, hiszen a bölcsek is
hárman voltak, bár igazság szerint ennek az igazsága nem bizonyított, hiszen
vannak források, ahol tizenkettőt, de olyan is, ahol tizennégyet említenek. Egy
biztos, ha ma Magyarországon vendégségbe megyünk az egyik legkedvesebb ajándék,
ha pálinkát adunk a házigazdának, aki éppen finom pálinkával is fogadja az
érkezőket. Ez a Szent Gáspás Bölcshöz szentelt ital valóban méltó ajándék minden
asztalon, mind ízében a mediterrán hangulatával, mind színében, amely
aranysárgán csillog az üvegben. A nemesítés új
alapokra helyezése a legfejlettebb körtetermesztő országokban is csak az
1950-es évektől kezdődött meg. Különösen az utóbbi 25 évben vett erősebb
lendületet az áru- és termesztési érték nagyobb összhangjára törekvő
fajta-előállítás. Ennek hatására a következő 1-2 évtizedben várhatóan néhány százalékra
csökken a termesztett történelmi fajták aránya, miközben az integrált
termesztést hatékonyan szolgáló, rezisztens, jó minőségű, friss fogyasztásra és
feldolgozásra egyaránt alkalmas fajták száma is növekedni fog az
ültetvényekben. Ebbe a mai párlatba sem aszalvány került ágyazásra, hanem az
eredeti gyümölcs, amely megfelelő tároló helyen idáig is remekül eltartható. A
körte köztudottan A, C, B1 és B2 vitamint, kalciumot, foszfort, nátriumot,
káliumot, vasat, cinket, jódot tartalmaz. Beltartalmi értéke az almáéhoz
hasonló, a vitamin és ásványi anyag tartalma magas, savtartalma alacsony. Egyes
kutatók szerint depresszió ellen hatásos. Héja nyersen nehezen
emészthető, bél és epegörcsöt okozhat érzékenyebbeknél, ezért nyersen általában
hámozva fogyasztjuk. Én azonban ebbe a párlatba héjával együtt helyeztem bele,
hiszen így sokkal másabb ízanyagokat képes átörökíteni. Gyümölcsének alakja, mint minden körte
esetében változó, gyakran szabálytalan külsővel, a Nyári Kálmán
körtéhez sokban hasonló; hol csigaformán gömbölyű, hol hosszas tojásdad vagy
hasas körte alakú. Vastagságának legnagyobb átmérője a szár és kehely közt
középtájra esik, honnét kelyhe felé összehúzódva többnyire szűk talpban fogy
el; szára felé, pedig gyakran behajlással fogyva tompa csúcsban végződik.
Oxidatív stressz elhárítására ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése