A körte
A körte (Pyrus)
a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék (Rosaceae)
családjába tartozó növénynemzetség. Számos ehető gyümölcsű fafaj tartozik ide. Más
országokban ugyanezt a gyümölcsöt más és más nevekkel illetik: vizikörte,
ázsiai körte, almakörte, körtealma... Több tulajdonsága is eltér az általunk
ismert körtétől, így például az alakja, a színe és a hatóanyagai is. A
közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem. A körte termesztéséről
szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Viszont
története egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza. Hiszen a világ
leghíresebb az alvilágban állt. A mítosz szerint Zeusz egyik fiát Tantaloszt az
istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba
küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor
éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak
visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sosem érte el, és
mindig éhes maradt. A körtével kapcsolatos szomorú társítás a kínaiaknál is
megmaradt, ugyanis náluk az elválást és a szomorúságot szimbolizálja, a
keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi.
Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt, a középkorban a
körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek
tartották. Homérosz az istenek ajándékának nevezte a körtét, Theophrastot (i.
e. 370–286) pedig már különbséget is tett a vad- és a termesztett körte között.
Írásaiban megemlíti, hogy a nemeseket csak oltással lehet szaporítani. A
rómaiak még nem fogyasztották nyersen. Plinius párolva, mézzel édesítve
javasolta „az istenek ajándékát", és több mint 30 változatról számolt be. Talán éppen ezért, nagyon
sokáig a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ezt a
nézet a francia király XIV. Lajos korában változott meg. Akkor már ínyencségnek
számított, és nagy tiszteletnek
örvendett. A vén körtefák a Versailles-i kastély királyi kertjeiben még ma is
megcsodálhatóak. A magyar körtetermesztésről a középkorból származó írásos
emlékek tanúskodnak. A napjainkban ismert lédús változatok az 1700-as években
elkezdődött nemesítői tevékenység eredményeképpen alakultak ki. A legfontosabb
körtetermesztő országok Kína és Olaszország. Ez a gyümölcs az egészen tipikus
formájával, a zöldtől a sárgáig, sőt pirosig terjedő, sokféle színével szinte
ösztönöz bennünket a fogyasztásra. Egészen speciális aromája - többnyire
valamivel édesebb, mint az alma - minden szájat elkápráztat. Bár a körte
szintén az ősz és a tél egyik kedvelt gyümölcsfajtája, messze nem rendelkezik
akkora jelentőséggel, mint az alma. Magyarországon például évente fejenként hat
kilogrammot fogyasztunk belőle. Ez a viszonylagos népszerűtlenség talán
összefügg azzal is, hogy a körtefák enyhébb éghajlatot, több gondozást
igényelnek, mint az almafák; és hogy a körte tárolhatósága kedvezőtlenebb, mint
az almáé. Ami azonban a fajtagazdagságot illeti, a körte nyugodtan felveheti a
versenyt az almával. Az idők folyamán a körtének több, mint 5000 fajtája vált
ismertté, ma azonban ebből csak 25-öt termesztenek, és kb. 10 különféle faj
kerül a piacra.
A gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem,
jótékonyan hat szervezetünkre is. Magas ásványi anyag kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód, és vitamintartalma
miatt A-,
B1-, B2-, C, E-vitamin számos
betegség ellenszereként használható. A reuma, ízületi gyulladás, a kimerültség, a depresszió, a
vérszegénység, a tuberkulózis és a hasmenés mind megelőzhető
a fogyasztása által, sőt, az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák
kialakulását is megakadályozza. 1 kg körte: 4 g fehérjét, 120 g szénhidrátot, 4
g ásványi sót
– nátrium, vas, foszfor –, 26 g rostot tartalmaz. 100 g energiatartalma 50 kcal.
– nátrium, vas, foszfor –, 26 g rostot tartalmaz. 100 g energiatartalma 50 kcal.
Ha sok körtét eszünk,
megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és
érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az
esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják,
alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. A körte leve ideális
folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese
működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A
gyomorbajosoknak és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A
benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére,
tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű
fogyasztását is ajánlják. A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az
antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekező rendszerét. A C-vitamin
serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns
tartalom az érés előre haladtával növekszik.
Az élelmi rostokban
gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású
bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen. A réz és az
élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése
szempontjából. Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első
gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal
ritkábban vált ki allergiás reakciót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése