204.
2012/0802
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Magyar Kajszibarack
üvegben érlelve
A hagyományoktól eltérően ezúttal egy érlelt
pálinkával kezdtem egy fajta bemutatását, pedig természetesen, mint
mindegyiknek ennek is van natúr változata. Minden fenntartásom ellenére a
kajszibarack pálinka fantasztikus tulajdonságokkal bír, amelyeket nem szabad
eltitkolni, vagy figyelmen kívül hagyni, ahogyan nem szabad azt emiatt a többi
párlat fölé emelni. Az érlelt változatnál említést tettem egy kis ősi népről,
amellyel szegről-végről még akár rokonságban is lehetünk, és ezek a ma is élő
Hunzák. Ennek a kis közösségnek a lakosai mind kemény munkával dolgoznak
meg mindennapi betevőjükért, állatokat tartanak, zöldséget, gyümölcsöt
termesztenek. A kemény munka ellenére, napi átlag kalória bevitelük nem haladja
meg az 1900 kcal-t, míg egy átlag amerikai ennek több, mint másfélszeresét
fogyasztja el. Napi ásványianyag-bevitelük csaknem százszorosa az általunk
elfogyasztott mennyiségnek, valamint a nyugati orvosok által javasolténak.
Mindezt természetesen nem netről rendelt vitaminokkal vagy étrend
-kiegészítőkkel érik el, hanem friss vízzel, és permetezés nélküli, friss
zöldségekkel, gyümölcsökkel. A tejet
frissen fejve isszák, étrendjük kevés húst tartalmaz. A hunzák átlagéletkora 90
és 100 év között van, és már az 1900-as évek elejétől fogva kutatják hosszú
életük „titkát”. Talán hihetetlen, de Ázsiának ezt a részét nem érték még el az
olyan egészségügyi problémák, mint a rák, a magas
vérnyomás vagy koleszterin. Annak ellenére, hogy nincsen náluk
fejlett orvosi ellátás, nincsenek kórházak, lakosaik még száz évesen is majd
kicsattannak az egészségtől. Nem véletlenül, hogy ennek a párlatnak, a
védőszentjének Vercelli Szent Özsébet választottam, hiszen ő is 88 évesen halt
meg, igen sok nélkülözés, szenvedés után, mégis mindvégig megőrizte hitét és
fiatalosságát, életszeretetét. A kajszibarack pálinka szinte minden
kereskedelmi főzde kínálatában megtalálható, aki fogyasztja felejthetetlen
élményben lesz része, és bizony hajlamossá válik arra, hogy csak mindig azt
fogyassza. Édeskés illata, lekváros íze a bátai napsütötte vidéknek és talajnak
köszönhető. A táj jellegéből adódik magkarakterre jellemző marcipános, kissé
banános, tiszta zamata. 3 hónapos érlelés után alakult ki hosszú lekváros íze.
Édes desszertek kiváló kísérőitala.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése