Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. augusztus 3., péntek

Magyar Kajszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


203.
 
2012/0801
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Magyar Kajszibarack
  eperfa hordóban érlelve
 
 
 Valójában sohasem titkoltam, hogy nem vagyok igazán kajszibarack pálinkaimádó. Az elmúlt napok bemutatott meggy párlat variációkat szinte jobban kedvelem, de ennek ellenére most mégis egy Kajszibarack párlatot szeretnék bemutatni. Egyedisége ennek abban áll, hogy ez a kifejezett Magyar Kajsziból készült. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy ezt kissé bemutassam. Világszerte sokra becsült barackfajtánk. A Pándy meggyel és a Besztercei szilvával együtt hazánkból terjedt el hódító útjára. Nemcsak a mi kajszibarack-termesztésünknek a vezérfajtája, hanem az osztrák, német, svájci, holland termesztésnek is. Számtalan változata található az ősi kajszibarack-termő helyeken. Legértékesebb árugyümölcsfajtánk. Kiváló minőségű asztali gyümölcs, de jelentős mennyiséget exportálunk és dolgozunk fel a konzervgyárakban is. Gyümölcse nagy, átlagsúlya 50-70 g. Alakja többnyire tompakúpos, melyet a felezővágány (termésbarázda) két egyenlőtlen részre oszt. Héja majdnem sima, fénylő, narancssárga, napos oldalán vérpirossal márványozott vagy belehelt. Húsa sötétsárga, kissé rostos, olvadó, jellegzetes kajszi illatú és zamatú. Érési ideje július első harmada vagy dereka. Fája edzett, erős növésű. Elnevezését a nap ünnepéről Vasas Szent Péterről kapta, akiről fogságában lehullottak a bilincsek. E párlat fogyasztása is olyan, mint amikor a bilincsek lehullanak rólunk, de hatása még ennél is eredményesebb lehet. Valahol a Himalája északnyugati csücskében, Kína és Palesztina határán él egy nép, amelynek tudatosan vagy nem, de napi étrendjének szerves része a barack. Ők a hunzák, avagy fehér hunok, akiket mellesleg Attila leszármazottainak tartanak. Ezt a népet még nem érték el a rohamosan fejlődő civilizációnk vívmányai, itt ugyanis még se pénz, se háztartási gépek, vagy autó, semmiféle ilyennemű luxuscikk nincs. Ehelyett pompás zöld rétek, legelők, kajszibarackban dúskáló gyümölcsligetek találhatóak ezen a tájon. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul ebben a gyümölcsben. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt kajszi káliumban gazdag. Az eperfahordós érlelés színben és aromában is remekül kiegészíti pálinkánkat, aminek következtében felejthetetlen élményben lehet részünk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése