203.
2012/0801
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Magyar Kajszibarack
eperfa hordóban érlelve
Valójában sohasem titkoltam, hogy nem vagyok igazán
kajszibarack pálinkaimádó. Az elmúlt napok bemutatott meggy párlat variációkat
szinte jobban kedvelem, de ennek ellenére most mégis egy Kajszibarack párlatot
szeretnék bemutatni. Egyedisége ennek abban áll, hogy ez a kifejezett Magyar
Kajsziból készült. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy ezt kissé bemutassam.
Világszerte sokra becsült barackfajtánk. A Pándy meggyel és a Besztercei
szilvával együtt hazánkból terjedt el hódító útjára. Nemcsak a mi
kajszibarack-termesztésünknek a vezérfajtája, hanem az osztrák, német, svájci,
holland termesztésnek is. Számtalan változata található az ősi
kajszibarack-termő helyeken. Legértékesebb árugyümölcsfajtánk. Kiváló minőségű
asztali gyümölcs, de jelentős mennyiséget exportálunk és dolgozunk fel a
konzervgyárakban is. Gyümölcse nagy, átlagsúlya 50-70 g. Alakja többnyire
tompakúpos, melyet a felezővágány (termésbarázda) két egyenlőtlen részre oszt.
Héja majdnem sima, fénylő, narancssárga, napos oldalán vérpirossal márványozott
vagy belehelt. Húsa sötétsárga, kissé rostos, olvadó, jellegzetes kajszi illatú
és zamatú. Érési ideje július első harmada vagy dereka. Fája edzett, erős
növésű. Elnevezését a nap ünnepéről Vasas Szent Péterről kapta, akiről
fogságában lehullottak a bilincsek. E párlat fogyasztása is olyan, mint amikor
a bilincsek lehullanak rólunk, de hatása még ennél is eredményesebb lehet.
Valahol a Himalája északnyugati csücskében, Kína és Palesztina határán él egy
nép, amelynek tudatosan vagy nem, de napi étrendjének szerves része a barack.
Ők a hunzák, avagy fehér hunok, akiket mellesleg Attila leszármazottainak
tartanak. Ezt a népet még nem érték el a rohamosan fejlődő civilizációnk
vívmányai, itt ugyanis még se pénz, se háztartási gépek, vagy autó, semmiféle
ilyennemű luxuscikk nincs. Ehelyett pompás zöld rétek, legelők, kajszibarackban
dúskáló gyümölcsligetek találhatóak ezen a tájon. A cukor és savtartalom harmóniája
intenzív aromával párosul ebben a gyümölcsben. A gyümölcsök magas rosttartalma
kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt
kajszi káliumban gazdag. Az eperfahordós érlelés színben és aromában is remekül
kiegészíti pálinkánkat, aminek következtében felejthetetlen élményben lehet
részünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése