199.
2012/0728
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Borseprős meggy
üvegben érlelve
Természetesen folytatom azt az immár hagyománynak
nevezhető tendenciát, amely során az elkészült párlataimat három irányba osztom
el, hogy az Aquavinicum Párlat Rendszer mindhárom főkategóriájában megtalálható
legyen. Ennek során Borseprős Meggy párlatot az Ágyas párlatok, Vegyes
alkategóriájába is beindítottam. A párlatba aszalt meggyet helyeztem bele,
amely természetesen azonnal megszínezte a párlatot és reményeim szerint három
hónap elteltével sötét bordó színben fog tükröződni. Az sem elhanyagolható
tény, hogy aszalt meggy belehelyezésével a beltartalmat is sikerül jelentősen
feljavítanunk. Azt azonban most leszögezem, hogy csak olyan aszalványokat
használok a párlataim ágyazásához, amelyek nem tartalmaznak sem hozzáadott
cukrot, sem pedig semmiféle tartósítószert. Ebben a párlatban feltűnően
érzékelhető a mag íz, amely remélhetőleg az ágyazás hatására, valamint az
érlelési idő elteltével némileg enyhülni fog. Az imént említettem a beltartalmi
értékek megváltozását, és erről azért itt még ejtenék néhány szót. A
gasztronómia fejlődése a huszonegyedik századra eljutott oda, hogy pontosan
tudjuk már, hogy milyen táplálékot fogyasztunk, sokszor azonban, hogy mit
fogyasztunk, italként nem mindig tudjuk. Ebben segítenék most. Az aszalványból
természetesen hiányzik a meggy magja. Ezért most nem is a meggynek erről a
részéről kívánok beszélni, hanem sokkal inkább a húsáról és a levélről. A meggy leve az egyik
legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin
tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi
2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak,
aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb
felszívódását. A párlatban persze ekkor mennyiségre nincsen szükség, de a
hatása benne van párlatunkban ezt bátran állíthatom. Meglepő,
de a meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra. Levelei fő hatóanyagai
a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást,
vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája, és így párlata is kiváló köhögéscsillapító.
Levelei
gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. A népi gyógyászatban is
régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz
hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése