198.
2012/0727
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Borseprős meggy
üvegben érlelve
A mai párlatom bemutatásával immár elkezdődik a
2012. évi új generációs párlataimnak a bemutatása. Az elmúlt hónapokban
rengeteget tanultam és dolgoztam azért, hogy még jobb párlatokat tudjak
készíteni, mert mindig lehet jobbat, tökéletesebbet készíteni. Sajnos minden
igyekezet ellenére még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a
cefrézésben és a párlatkészítésben nem kell újítani, és a régi hagyományok
követése elég ahhoz, hogy versenyben tudjunk maradni. Sajnos tévednek a
folyamatos fejlődés, megújulás, a versenytársak folyamatos tanulmányozása
nélkül végleg lemaradnánk. Szeretném, ha a magyar pálinka kultúrában itt
vidéken is maradandó változásai mennének végbe. Ez a párlat is ennek jegyében
készült. Igaz, hogy addig amíg eddigi cefre alapanyagaimat általában saját
kezűleg gyűjtöttem be, így a jövőben erre már nincs módon, így család tagjaimra
és barátaimra kell ebben hagyatkoznom. A meggy, amely az alapanyaga a mai
párlatnak az Érdi Bőtermő fajtából kerül ki. Mindez idáig még nem készítettem
magamnak meggypálinkát ezért is nagy várakozással tekintettem elébe. Hogy a
dolgot kicsit felturbózzam a leerjedt cefréhez borseprőt raktam, amely merlot
vörös borból maradt vissza. Tudniillik a meggy nem túl sok cukrot tartalmaz,
ezért 5%-nyi borseprőt helyeztem bele. Ez a mennyiség nem olyan jelentős, hogy
maradandóan befolyásolja a párlatot, de mégis ad neki elég erőt, hogy
kibontakozhasson. Néhány szót megérdemel azonban az alapanyag jelentősebb része
a meggy. Igen gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve
C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz
hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns
hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a
vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését.
Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, valamint a fejfájást. Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak
a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés
helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos
fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben, de mindenképpen
minimális mennyiségben ajánljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése