Érdi Bőtermő Meggy
A vidéki élet, a paraszti hangulat,
a falu szimbóluma az meggyfa, amely ott állt egykor minden vidéki család
portáján. Sokszor nem is egy, hanem több is, mert gyümölcse elengedhetetlen
része volt ennek életnek, ennek az életvitelnek. Gyakran nem is a szülők, hanem
éppen a nagyszülők voltak azok, akik a gyermekeket beavatták ennek rejtelmeibe.
A nyár gyakorlatilag ezzel kezdődött. Szinte titka volt a meggybefőtt, a meggy
lé, és a meggybor, vagy a meggypálinka készítésének. Utolsó kettőt persze a
nagypapa ismerte legjobban és a fiú unokáknak adta át ismeretét. Ezek a titkok
nem mindig jöttek felszínre azonnal, de később mindig felszínre kerültek. A
meggy egy csonthéjas magvú
gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa
(Prunus cerasus) rövidebb neve. Csodálatos meggyfajták alakultak ki a
Kárpát-medencében. A meggy a rózsafajták családjába tartozik. A meggy hazája
délkelet Európa és Ázsia. Szerencse, hogy olyan nemesítőink voltak, mint Maliga
Pál, Brózik Sándor, Apostol János, Nyújtó Ferenc, Ménesi Attila, Szabó Tibor,
Pethő Ferenc és Kovács Sándor, akik nemcsak begyűjtötték az értékes
tájfajtákat, hanem a keresztezéses nemesítés révén megváltoztatták a hazai
meggytermesztést. Jelenleg mintegy húsz fajta közül választhatunk. Most
leginkább az Érdi bőtermőfajta az, amelyből cefrét készítettem. A Pándy meggy és a Nagy Angold hibridje. Nemesítője Maliga
Pál, és Apostol János. 1970 óta államilag elismert fajta. A Pándy meggy előtt
érő fajták közül a legelterjedtebb fajta. Június közepén érik. Friss fogyasztás
mellett exportra és feldolgozásra is alkalmas. Húsa félkemény, festőlevű, íze
kellemesen édes-savas. Korán termőre fordul és igen bőtermő. Gyümölcse
középnagy (5-6 g), átlagos átmérője 21-24 mm. Alakja megnyúlt gömb, a kocsány
és a bibepont felőli oldalon kissé lapított. Száraz tapintású héja sötét
kárminpiros színű. Középkemény, finoman rostos húsa sötétpiros, mérsékelten
festőlevű. Harmonikus íze kellemesen édes-savas. Kocsánya középhosszú,
pálhalevelek alig találhatók rajta. Gyümölcse a kocsánytól szárazon válik,
ezért géppel könnyen betakarítható. A kocsányon maradt, összeszáradt
csészelevelek a rázás folyamán lehullanak.
Fája középerős növekedésű, gömb alakú koronája kissé lapított.
Ágrendszere szétterülő, szöveti szerkezete laza, ezért az ágak hasadásra
hajlamosak. Különösen gépi rázás esetén fordul elő gyakran, amikor váza korona
kialakítására kerül sor és a vázágakat egymáshoz túl közel indítják. Kézi
szedésnél központi tengelyes korona kialakítása célszerűbb. Korán fordul
termőre, rendszeresen és bőven terem. Apostol János szerint különleges
termőképessége a fajta egyedülálló önszabályzó rendszerével függ össze. A
terméskötődés után csak annyi gyümölcsöt tart meg a fán, amennyit megfelelő
méretben fel tud nevelni, túlkötődéssel nem kell számolni. Termésének
legnagyobb részét rövid termőnyársakon és középhosszú termővesszőkön hozza.
Idősebb korban már kissé kopaszodik, ezért erősebb metszést igényel. Virágzása
korai, virágai öntermékenyek. A korai meggyszezon legfontosabb, legtöbb célra
(friss fogyasztás, befőzés, lé, fagyasztás, cukrászat) felhasználható fajtája.
A meggyben és általában a piros színű gyümölcsökben több egészségőrző vegyület
is található. Az amerikaiak több mint tíz szabadalmat nyújtottak be az USA-ban
a magyar meggyek beltartalmi értékeire, amelyek között a daganatos betegség
kialakulási kockázatát csökkentő vegyületek is találhatóak. Vajon ezekkel a
csodálatos értékeinkkel mi miért nem gazdálkodunk jobban? Bort és likőrt is készítenek belőle, de mi most
mégis inkább a pálinkájáról beszéljünk. És ezzel egy igen régi álmom vált
teljessé. A meggypálinka készítés hazánk
egyes területein már hagyományokra tekint vissza, sok helyen azonban
kuriózumnak számít. A meggy cukortartalma kisebb, mint a cseresznye esetén, de
karaktere, íze, zamata összetéveszthetetlen jegyeket mutat. Mivel a meggy a
konzervipar számára is fontos alapanyag, és étkezési célokra is jelentős
mennyiséget használnak, ezért relatíve kevés meggypálinka kifőzésére kerül sor
a bérfőzdékben. Cefréjének készítése során ügyeljünk szárának, levelének,
illetve magjának eltávolítása, a fanyar ízek kioldódásának megakadályozása
miatt. Adalékanyagok alkalmazása a meggy cefre elkészítése során nem szükséges.
A frissen szedett gyümölcsöt minél előbb dolgozzuk fel. Ezeket betartva kiváló
pálinka készíthető belőle. A szimbolikában a meggy az érett, beteljesült
szerelemre utal, ezért élvezetét jó szívvel ajánljuk szerelmeseknek, pároknak,
házastársaknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése