Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 30., hétfő

Érdi Bőtermő Meggy Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


201.
 
2012/0730
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Érdi bőtermő meggy
  üvegben érlelve
 
 
 A ma bemutatásra kerülő pálinkával tovább folytatom a meggy párlattal kapcsolatos párlatok bemutatását, amelyet kicsit mostantól rendhagyó módon végzek el. Ezt a pálinkámat, amely tiszta meggyből erjesztettem a nap szentjének oltalmába ajánlottam, azért is, mert ahogy ő, úgy ez a pálinka is önmagáért beszél. Ez a szent Aranyszavú Szent Péter püspök és egyháztanító. Pap, majd ravennai püspök volt, nagy hatású szónok. Kinevezését a pápa látomásban megismerésének köszönhette, és az emberek nem csalódtak benne: Nagy hatású beszédeket mondott, írásaival hatékonyan tanított. Megreformálta a papsága életét, gondját viselte a szegényeknek és raboknak. Naponta háromszor is prédikált. Kortársaitól az aranyszavú jelzőt kapta. Beszédei találóak és rövidek voltak. 176 csodálatos beszéde maradt ránk. Ez a pálinka is ilyen csodálatos beszédet képes a szánkba adni. A vidéki élet, a paraszti hangulat, a falu szimbóluma az meggyfa, amely ott állt egykor minden vidéki család portáján. Sokszor nem is egy, hanem több is, mert gyümölcse elengedhetetlen része volt ennek életnek, ennek az életvitelnek. Gyakran nem is a szülők, hanem éppen a nagyszülők voltak azok, akik a gyermekeket beavatták ennek rejtelmeibe. A nyár gyakorlatilag ezzel kezdődött. Szinte titka volt a meggybefőtt, a meggy lé, és a meggybor, vagy a meggypálinka készítésének. Utolsó kettőt persze a nagypapa ismerte legjobban és a fiú unokáknak adta át ismeretét. Ezek a titkok nem mindig jöttek felszínre azonnal, de később mindig felszínre kerültek. A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. Csodálatos meggyfajták alakultak ki a Kárpát-medencében. A meggy a rózsafajták családjába tartozik. A meggy hazája délkelet Európa és Ázsia. Szerencse, hogy olyan nemesítőink voltak, mint Maliga Pál, Brózik Sándor, Apostol János, Nyújtó Ferenc, Ménesi Attila, Szabó Tibor, Pethő Ferenc és Kovács Sándor, akik nemcsak begyűjtötték az értékes tájfajtákat, hanem a keresztezéses nemesítés révén megváltoztatták a hazai meggytermesztést. Mondanom sem kell, hogy az ebből keletkezett csodálatos illatú, enyhén mag ízű pálinka, társas összejövetelek kiváló kísérője. 44%-os alkoholtartalma még inkább kidomborítja az érdi bőtermő fajtára jellemző karaktereket.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése