201.
2012/0730
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Érdi bőtermő meggy
üvegben érlelve
A ma bemutatásra kerülő pálinkával tovább folytatom
a meggy párlattal kapcsolatos párlatok bemutatását, amelyet kicsit mostantól
rendhagyó módon végzek el. Ezt a pálinkámat, amely tiszta meggyből erjesztettem
a nap szentjének oltalmába ajánlottam, azért is, mert ahogy ő, úgy ez a pálinka
is önmagáért beszél. Ez a szent Aranyszavú Szent Péter püspök és egyháztanító.
Pap, majd ravennai püspök volt, nagy hatású szónok. Kinevezését a pápa
látomásban megismerésének köszönhette, és az emberek nem csalódtak benne: Nagy
hatású beszédeket mondott, írásaival hatékonyan tanított. Megreformálta a
papsága életét, gondját viselte a szegényeknek és raboknak. Naponta háromszor
is prédikált. Kortársaitól az aranyszavú jelzőt kapta. Beszédei találóak és
rövidek voltak. 176 csodálatos beszéde maradt ránk. Ez a pálinka is ilyen
csodálatos beszédet képes a szánkba adni. A vidéki
élet, a paraszti hangulat, a falu szimbóluma az meggyfa, amely ott állt egykor
minden vidéki család portáján. Sokszor nem is egy, hanem több is, mert
gyümölcse elengedhetetlen része volt ennek életnek, ennek az életvitelnek.
Gyakran nem is a szülők, hanem éppen a nagyszülők voltak azok, akik a
gyermekeket beavatták ennek rejtelmeibe. A nyár gyakorlatilag ezzel kezdődött.
Szinte titka volt a meggybefőtt, a meggy lé, és a meggybor, vagy a meggypálinka
készítésének. Utolsó kettőt persze a nagypapa ismerte legjobban és a fiú
unokáknak adta át ismeretét. Ezek a titkok nem mindig jöttek felszínre azonnal,
de később mindig felszínre kerültek. A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus)
rövidebb neve. Csodálatos meggyfajták alakultak ki a Kárpát-medencében. A meggy
a rózsafajták családjába tartozik. A meggy hazája délkelet Európa és Ázsia.
Szerencse, hogy olyan nemesítőink voltak, mint Maliga Pál, Brózik Sándor,
Apostol János, Nyújtó Ferenc, Ménesi Attila, Szabó Tibor, Pethő Ferenc és
Kovács Sándor, akik nemcsak begyűjtötték az értékes tájfajtákat, hanem a
keresztezéses nemesítés révén megváltoztatták a hazai meggytermesztést.
Mondanom sem kell, hogy az ebből keletkezett csodálatos illatú, enyhén mag ízű
pálinka, társas összejövetelek kiváló kísérője. 44%-os alkoholtartalma még
inkább kidomborítja az érdi bőtermő fajtára jellemző karaktereket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése