Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. augusztus 2., csütörtök

Érdi Bőtermő Meggye Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


202.
 
2012/0731
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Érdi bőtermő meggy
  barricolt tölgyfa hordóban érlelve
 
 
 A most bemutatásra kerülő párlattal is folytatni szeretném sorozatomat, amely a meggyel kapcsolatos pálinkákat foglalja össze. Az alap anyag ezúttal is az Érdi Bőtermő fajtából készült párlat azzal a különbséggel, hogy ezt ez alkalommal a klasszikus barricolt tölgyfahordós érlelésnek vetettem alá. Néhány párlattal ezelőtt már egy hordós érlelésű meggyet bemutattam, amelyet saját fajából készült hordóban pihentettem. Ebben az esetben ennek a párlatnak bronzsárga, szinte konyakos színe lett. Mivel ettől egy új párlat született, ennek is egy új védőszentet jelöltem ki. A nap szentje éppen Loyolai Szent Ignác volt, így az ő pártfogásába ajánlottam pálinkámat. Ő sem volt mindig szent, de az idő, ahogy a pálinkánál is meghozza a gyümölcsét. Loyolai Szent Ignác katonai ambíciókkal apród 1504 és 1517 között a királyi udvarban. Dicsőségről álmodott, nagyvilági életstílusa volt. Pamplónánál a lábán megsebesült 1521-ben. A törött lábát nem sikerült jól összeforrasztani; harmadszor is eltörette. Hiába - egész életére sánta maradt. A betegágyban Jézus életét és a szentek legendáit olvasta. Ekkor elhatározta, hogy Krisztus katonája lesz. Mi reméljük, hogy lábunkat nem kell törnünk, azért, hogy jobb útra térjünk, de az mindenképpen intő jel, hogy, aki ebből a párlatból sokat fogyaszt könnyen lábát törheti, vagy legalábbis lesántulhat egy időre. Néhány szó erejéig visszatérnénk magához a meggyhez. Jelenleg mintegy húsz fajta közül választhatunk kis hazánkban, de mivel felénk inkább ez a jellemző, ezt választottam alanyúl. A Pándy meggy és a Nagy Angold hibridje. Nemesítője Maliga Pál, és Apostol János. 1970 óta államilag elismert fajta. A Pándy meggy előtt érő fajták közül a legelterjedtebb fajta. Június közepén érik. Friss fogyasztás mellett exportra és feldolgozásra is alkalmas. Húsa félkemény, festőlevű, íze kellemesen édes-savas. Korán termőre fordul és igen bőtermő. Gyümölcse középnagy (5-6 g), átlagos átmérője 21-24 mm. Alakja megnyúlt gömb, a kocsány és a bibepont felőli oldalon kissé lapított. Száraz tapintású héja sötét kárminpiros színű. Középkemény, finoman rostos húsa sötétpiros, mérsékelten festőlevű. Harmonikus íze kellemesen édes-savas. Kocsánya középhosszú, pálhalevelek alig találhatók rajta. Gyümölcse a kocsánytól szárazon válik, ezért géppel könnyen betakarítható. A kocsányon maradt, összeszáradt csészelevelek a rázás folyamán lehullanak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése