202.
2012/0731
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Érdi bőtermő meggy
barricolt tölgyfa hordóban érlelve
A most bemutatásra kerülő párlattal is folytatni
szeretném sorozatomat, amely a meggyel kapcsolatos pálinkákat foglalja össze.
Az alap anyag ezúttal is az Érdi Bőtermő fajtából készült párlat azzal a
különbséggel, hogy ezt ez alkalommal a klasszikus barricolt tölgyfahordós
érlelésnek vetettem alá. Néhány párlattal ezelőtt már egy hordós érlelésű
meggyet bemutattam, amelyet saját fajából készült hordóban pihentettem. Ebben
az esetben ennek a párlatnak bronzsárga, szinte konyakos színe lett. Mivel
ettől egy új párlat született, ennek is egy új védőszentet jelöltem ki. A nap
szentje éppen Loyolai Szent Ignác volt, így az ő pártfogásába ajánlottam
pálinkámat. Ő sem volt mindig szent, de az idő, ahogy a pálinkánál is meghozza
a gyümölcsét. Loyolai Szent Ignác katonai ambíciókkal apród 1504 és 1517 között
a királyi udvarban. Dicsőségről álmodott, nagyvilági életstílusa volt.
Pamplónánál a lábán megsebesült 1521-ben. A törött lábát nem sikerült jól
összeforrasztani; harmadszor is eltörette. Hiába - egész életére sánta maradt.
A betegágyban Jézus életét és a szentek legendáit olvasta. Ekkor elhatározta,
hogy Krisztus katonája lesz. Mi reméljük, hogy lábunkat nem kell törnünk,
azért, hogy jobb útra térjünk, de az mindenképpen intő jel, hogy, aki ebből a
párlatból sokat fogyaszt könnyen lábát törheti, vagy legalábbis lesántulhat egy
időre. Néhány szó erejéig visszatérnénk magához a meggyhez. Jelenleg mintegy
húsz fajta közül választhatunk kis hazánkban, de mivel felénk inkább ez a
jellemző, ezt választottam alanyúl. A Pándy meggy és
a Nagy Angold hibridje. Nemesítője Maliga Pál, és Apostol János. 1970 óta
államilag elismert fajta. A Pándy meggy előtt érő fajták közül a
legelterjedtebb fajta. Június közepén érik. Friss fogyasztás mellett exportra
és feldolgozásra is alkalmas. Húsa félkemény, festőlevű, íze kellemesen
édes-savas. Korán termőre fordul és igen bőtermő. Gyümölcse középnagy (5-6 g),
átlagos átmérője 21-24 mm. Alakja megnyúlt gömb, a kocsány és a bibepont felőli
oldalon kissé lapított. Száraz tapintású héja sötét kárminpiros színű.
Középkemény, finoman rostos húsa sötétpiros, mérsékelten festőlevű. Harmonikus
íze kellemesen édes-savas. Kocsánya középhosszú, pálhalevelek alig találhatók
rajta. Gyümölcse a kocsánytól szárazon válik, ezért géppel könnyen
betakarítható. A kocsányon maradt, összeszáradt csészelevelek a rázás folyamán
lehullanak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése