205.
2012/0803
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Hardepont Téli Vajkörte
barricolt tölgyfa hordóban érlelve
A ma bemutatásra kerülő párlatomat Boldog Gazotti
Ágostonnak a pártfogásába ajánlottam. Több dolog miatt is hasonlatos élete a
párlat életéhez. Egyike a legkésőbb ledesztillált párlataimnak emiatt kicsit
száműzöttnek tekinthető, akár csak a védőszentje, aki szintén hazájától távol
kellett meghalnia, mert király barátja elfordult tőle, pedig egykor sokat
köszönhetett neki. Ez a párlat körtéből készült, de néhány százalékban szilva
is került bele. A körte a Hardepont vajkörte. Mindenképpen tudniillik róla
néhány alapvető dolgot. Származását tekintve Hardenpont apát Mons-ban a mai
Belgiumban magról nevelte a XVIII. század. közepén. Innen aztán az egész
világon elterjedt. Annak ellenére, hogy az egész
világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb, üzemi
termesztésben 4,2%. Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig,
márciusig tárolható. Gyümölcse nagy 180-220gr.-os széles körte alakú. Durva
bordaszerűen hullámos. Tizedrészével hosszabb, mint amilyen széles. Színe aranysárga, amelyet narancsos, sőt
kis részben halványpiros mosottság borít, Sűrűn, aprón pontozott. Kocsánya fás, mélyedésben ül, csészemélyedése mély, szűk. Húsa fehér, olvadó, bő levű, a magház
körül gyengén kövecses. Íze
jellegzetesen édesen savas, gyenge illattal. Gyümölcsei
sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható. Középerős
növekedésű. Termékenyülése szerint elég
jól termékenyülő fajta. Virágpora igen jó. Kismértékben öntermékenyülő.
Porzó fajtái a Bosc kobak, a Clapp kedveltje, az Esperen bergamottja, és a Vilmos
körte. Nem túl korán fordul termőre, de
rendszeresen és bőven terem. Igen jól tárolható, jól szállítható, de
éretten nyomásra érzékeny. A téli körteidény egyik kiváló árutulajdonságokkal
rendelkező fajtája. Termesztési körülményeinek javítása indokolt. Nagy értékű
késői főfajtánk, nagyobb arányú termesztésre érdemes. A belőle készülő pálinka
is rendkívüli módon ízletes és zamatos aromákban gazdag. A körte intenzív
fajtajellege mellett kellemes viaszosság, üdeség jellemzi az e tájon termett
gyümölcs pálinkáját. Tükrösen tiszta, színtelen, vagy a hordós érleléstől
barnássárga, a körte kellemes íz- és illataromáinak zamatosságát tartalmazza. A
barricolt tölgyfahordós érleléstől nyert színe aranysárgává változtatta,
amelytől még inkább növekedett értéke, mert aromái, így tudnak kiteljesedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése