Meteor
Korai Meggy
Ha a
gyümölcsösünkben összhangot akarunk teremteni, akkor a meggyfát nem
nélkülözhetjük abból. A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és
mindenütt előfordul. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a meggy Szó az
egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a
többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származó
kölcsönszó. Ez azt is jelzi, hogy a gyümölcsöknek nem lehetett valami döntő
jelentőségük őseink étkezésében. A meggyfa talajban nem válogat. Nagyrészt
önbeporzók, nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy
meggy fajták mellé viszont szükséges a porzó fa is. Sötétszürke kérgű fa. A
cseresznyénél rövidebb életű. Vesszői idősebb korban lecsüngnek. Levelei a
cseresznyééhez hasonlóak, fényesek. Virágzata bogernyő. E fajta mellé különböző
érésidejű cseresznyefajtákat is ültethetünk. Nemesebb fajtái önmeddők. A
meggyet a gyümölcstermesztő és fogyasztó országok többségében ipari gyümölcsnek
tekintik. Világviszonylatban kivételesnek tekinthetők azon közép és középkelet-európai
országok, ahol a meggyet frissen is fogyasztják. Az ipari feldolgozás
jelentősebb formái a befőtt és légyártás, a színezőanyag kivonás és cukrászati
felhasználás. A friss gyümölcs kedvező étrendi hatása beltartalmi értékeinek
köszönhető. Ezúttal azonban nem a Pándy meggy fajtáról akarok írni, hanem egy
korai fajtáról, mégpedig a Meteor Korai Meggyről. Korán termő képességének
vannak előnyei, de természetesen hátrányai is, amelyek azonban eltörpülnek az
előnyök mellett. Jó magyar szokás szerint az átkos rendszerben nem volt
kívánatos nevén nevezni a gyümölcsöt, hanem ennek is számot adtak, amely
ezúttal az M 14 volt, mint valami titkos ügynöké. Magyarfajta. A meggyérési sor
első, igazán meggyízű fajtája. A Pándy meggy és a Nagy angol meggyfajták
keresztezésével állította elő a tótkomlósi Maliga Pál és Apostol János.
1965-ben kapott állami elismerést. Június elején érik, a meggy fajtasor
termesztésben lévő legkorábbi fajtája. Gyümölcse
középnagy (4-5 g), átlagos átmérője 21-22 mm. Alakja kissé lapított gömb. A
fajtára jellemző a varratnál bemélyedt felületű gyümölcs gyakori előfordulása.
Középvastag héjának színe sötét kárminpiros illetve sötétbordó. Húsa puha,
bőlevű, valamint festőlevű, édes-savas, jellegzetes meggyízzel. Kocsánya
középhosszú, elvétve pálhaleveles. Teljes érésben gyümölcse a kocsánytól
szárazon válik, mégis csak kései betakarításra javasolható. Elég jó termőképességű, a "Pándy meggy" - nél kétszer
többet terem. Gyümölcse repedésre nem hajlamos. Gyenge, rossz tápanyag
ellátottságú talajokon apró gyümölcsöket nevel. A Kaliforniai pajzstetűvel
szemben ellenálló. Fája erős növekedésű, fiatalon felfelétörő, ritkán
elágazódó, átlátszó, kúp alakú koronát nevel. Csak a többéves gallyakon lévő
vesszőkön hoz termést, ezért felkopaszodásra kevésbé hajlamos. Fiatal korban 4-5
éves koráig erősebb metszéssel vesszői elágazódásra késztethetők, így növelhető
a termőfelület, de ez a termőrefordulás késleltetését vonja maga után. Idősebb
korban végzett erős ifjító metszés a fa élettartamát megnöveli. Virágzása
középkorai. Jellegzetesen kevés virág képződik a fán. Bár virágpora kevés,
mégis jól termékenyíti a vele egy időben virágzó fajtákat. Öntermékeny. Legfőbb
értéke a korai érése, amely június 1-től - június 15.-ig tarthat. Friss
fogyasztásra és mélyhűtésre, valamint ivólékészítésre alkalmas gyümölcse, de az
utóbbi időben már pálinkakészítésre is szívesen használják. Fontos tudni
mielőtt szüretének neki állunk, hogy a meggy nem utóérő gyümölcs, tehát akkor
kell a szüretét megkezdeni, amikor a gyümölcsök teljesen beértek. A meggyszüret
fáradságos munka; egy fa, nagysága szerint 15-70 kg gyümölcsöt is terem. A
munka közben ügyeljünk arra, hogy a jövő évi termőrügyeket viselő termőnyársak
épen maradjanak! Kiskertben nagyon ajánlható az ollóval való szüretelés. Ennek
a gyümölcsfajnak ugyanis van néhány vitathatatlan előnye: kis növésű alanyon is
termeszthető, ezért törpefát vagy éppen sövényt is lehet belőle nevelni;
gyümölcsei viszonylag sokáig (két-három hétig is) a fán maradhatnak anélkül,
hogy felrepednének. Ennek következtében a meggy szürete nem okoz olyan, sokszor
megoldhatatlan feladatot, mint a cseresznyéé, amelynek termése a hatalmas fákon
olykor ott csúfosodik. További értéke a meggynek, hogy frissen fogyasztva nem
puffaszt, és igen sokoldalúan tartósítható is. Tehát elmondhatjuk róla, hogy főleg
a házikertek fajtája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése