Szomolyai Fekete Cseresznye
Különös dolog, hogy ennek a gyümölcsnek a kapcsán
elsőként nem is annyira maga a gyümölcs, vagy termesztése, vagy annak
feldolgozása jut az eszembe, hanem a sajnálatos magyar valóság. Induljunk csak
ki abból, hogy száz évvel ezelőtt hazánk, és magyarságunk meghatározó tényezője
volt Európának, hiszen mi magunk voltunk Közép-Európa. Megkerülhetetlenek,
félre tehetetlenek. Aztán jött egy világháború, majd még egy és elvesztettük
hazánkat, népünket, de leginkább indentításunkat. Miről is beszélek e gyümölcs
kapcsán? A Kárpát-medence szellemi elvesztéséről. Az ország szellemi
elvesztéséről. A magyar hagyományok elvesztéséről. Saját falvaink
elvesztéséről. Az ősi tudások elvesztéséről. A biológiai gazdagság
elvesztéséről. Az életrontás rafinált módozatairól. Viszont, ahogy az elmúlt
évtizedben láthattuk ennek a gyümölcsnek a feltámadását, úgy reménykedhetünk
abban, hogy az imént felsorolt veszteségeink is idővel mind visszaszerezhetőek.
Előbb gyümölcseink, majd földjeink, aztán falvaink, tudásunk, hagyományaink,
végül, ha mindez meg van akár az országunk is. De e kis szellemi kitérő után
térjünk rá magára a gyümölcsre, mint fajtára. A vadcseresznye egész Eurázsiában
honos. Régészek a budai várnegyed egyik kútjából 66 cseresznye és 100 meggymagot
gyűjtöttek össze. Az első magyar nyelvű kertészeti könyvünkben – a Posoni
Kertben – Lippay János így ír: „A cseresznye közönségesen kétféle: oltott és
oltatlan. Ezek közül némelyek öregek, némelyek középszerűek, némelyek aprók.
Színekben pedig ki fekete, ki vörös, kinek fele fejér, fele vörös, ki éppen
fejér. Találkozik éppen zöld is: de még olyat nem láttam. Az íze édes leves, és
egy kevéssé savanyúcska szabású: főképpen az ótott fekete, öreg és porcogós. A
későn érő, leginkább ki Szent Mihály nap tájában érik, jó kemény, de
középszerű, és a csutkáján mintegy fodra vagyon, ritka minálunk. Az ótott
mindenkor jobb a magon költnél. A cseresznye a hűvös eget, avagy a középszerűt
szereti. A felette meleget nem igen szenvedheti, ezért az agyagos földet sem
kedveli, inkább valamennyire a nedveset.” Hazánkban a cseresznye őshonos, vadon
élő fajai, fajtái is léteznek. Azonban megállapítható, hogy a téli kemény
hidegek gátolják eredményes termesztését. Vesszői, rügyei ilyenkor erősen
károsodnak. Nehezen tűri a hőmérséklet jelentős ingadozásait. Nem
csapadékigényes, sőt virágzáskor, terméskötődéskor, érés idején jelentős a
csapadék károkozása. Viszont a virágzás utáni hirtelen meleg, a kellő
mennyiségű nedvesség hiánya korai vörösödést, gyümölcshullást okozhat. Ez a
jelenség hűvös tavaszok után léphet fel, a hideg talajban lévő gyökerek nem
tudnak elegendő vizet juttatni a fa számára, a növény „eldobja” gyümölcsét.
Ezért déli fekvésbe, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, középkötött
talajba ültessük. Homokos vályog, agyagos talajok is megfelelnek számára, de a
talajvíz szintje 3-4 m-nél ne legyen magasabb. Összességében megállapítható,
hogy a cseresznye igényes növény, csak alkalmas helyre ültessük. A nagy fekete
ropogós cseresznyét a XVI. század óta jegyzi a magyar emlékezet (Miksa császár
egyik levelében még ölyvedi cseresznye néven kéri egyik tájfajtáját) – akkor
teljes szinkronban Európával, mert a fekete cseresznyét a nagy franciák “cerise
coeur noir” néven 1540-ben emlegetik először. A legjobb francia pomológiai
meghatározóban (André Leroy: Dictionnaire de pomologie), az 1877-es V. kötetben
“cerise bigarreau noir” néven is szerepel 126 (!) cseresznyefajta társaságában.
A múlt századelő leghíresebb pomológusa, Angyal Dezső ki is jelölte helyét a
cseresznyék között nagy fekete ropogós néven. Megemlíti, hogy ennek a fajtának,
mivel a magyar gyümölcsismeret és -irodalom nagyon szegényes, e fajtának
legalább 15–20 társneve ismert. Erősen színes leve miatt Angyal nem
nyersfogyasztásra ajánlja, inkább befőzésre: lekvárnak és pálinkának. Különben
a széles körben elterjedt egri fekete fajtakörből a második világháború utáni
nagy hírű kutatók, Brózik Sándor, Korponay Gyula és Zatykó Imre szelektálták.
1968 óta államilag elismert választékbővítő fajta. Társnevei: Szomolyai
rövidszárú és Szomolyai édes. Elsősorban
hűtőipari céltermesztésre való fajta, de cukrász-, lé- valamint
szeszipari alkalmazása is fellendülőben van. Magas szárazanyagtartalma, melynek nagy része cukor, natúr dzsem
(hozzáadott cukortól mentes) készítésére kiválóan alkalmassá teszi. Sötétvörös
festőanyaga, mely a feldolgozás során sem változik, következtében természetes
ételszínezőként is használható. Június 02-15. körül érik. Gyümölcse középnagy, vagy kicsi, átlag
tömege 4 gramm körüli, átlagátmérője 18 mm. Alakja széles lapított csonka kúp,
a bibepont kissé besűlyedt, vagy egyszintben van. Héjszíne sötét lilásbordó,
teljes érésben feketés-piros, gyakorlatilag fekete. Héja középvastag, szívós
ezért jól szállítható. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bőlevű, leve erősen
festő. Íze édes, jellegzetes zamattal. Legízletesebb cseresznyefajtánk egyike.
Szárazon válik a kocsánytól, amely jellegzetesen
rövid, géppel igen jól betakarítható. Száraz időjárás esetén gyümölcse igen
apró, nem éri el az export méretet. Nagy szárazanyag tartalma és kiváló íze
miatt cukor hozzáadása nélkül készíthető dzsem belőle. Mélyhűtésre a
legalkalmasabb fajtánk, mivel felengedés után is megőrzi kitűnő ízét. Magas
cukortartalma miatt párlat készítésére is igen jól megfelel.
Fája középerős növésű, sűrű
ágrendszerű, kúpos gömb alakú koronát nevel. Levelei sűrűn állnak. Korán
virágzik, a korán és középkorán virágzó fajtákkal, mint a Münchebergi korai,
Pomázi hosszúszárú, Biggarreau Burlat, Valerij Cskalov, Van kölcsönösen, jól
termékenyítik egymást. Brózik megfigyelései szerint virágainak 1-2%-a
öntermékenyülő. Termőképessége és termésbiztonsága igen jó. Sajmeggy és
vadcseresznye alanyon egyaránt jól fejlődik. Korai érése miatt a cseresznyelégy
kevésbé károsítja. Esős időjárás esetén gyümölcse repedésre kissé hajlamos,
ekkor a monília is jelentősen károsíthatja. Kézi szüretre és gépi betakarításra
egyaránt alkalmas. Gyümölcsei szárazon válnak el a kocsánytól. A szomolyai
rövidszárú feketecseresznye világszerte híres gyümölcs. A faluban élő emberek
sok szőlőt termesztenek, mivel a falu az egri borvidékhez tartozik. Ezek
ellenére a falu a cseresznyéjéről lett híres, ugyanis sehol nem érik ebből a
gyümölcsből ilyen fekete, mint a falu határában. Ez a gyümölcs általában
pirosas, bordós színű, amikor beérik. De a mi cseresznyénk inkább fekete színű,
mint piros, talán épp ez adja a különlegességét. Mint megtudtuk, a reneszánszát
élő szomolyai cseresznye jelenlegi legnagyobb felvásárlói a
táplálékkiegészítőket gyártó cégek, ami a magas flavinoidtartalomnak
köszönhető: ez utóbbi anyag javítja az immunrendszer működését, valamint a
szív- és érrendszeri funkciókat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése