602.
2014/0618
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Nyári Pamuk Alma
almafával érlelve
Őszintén megvallva ezekben a napokban, hetekben nem
egyszerű sem a szőlőmunkások élete, sem a pálinkafőzőké, vagy éppen a cefrézőké
sem. Hogy miért is? Hát a foci vb. Eseményei azért a labdarúgást kedvelők
életét alaposan felforgatja, hiszen a nagy idő eltolódás következtében a
mérkőzések délután és éjszaka kerülnek közvetítésre, és bizony nem nagyon
szeretnénk lemaradni ezekről, munka pedig, egyre több lesz. A gyümölcsök
valahogyan nincsenek tekintettel erre a nézőpontra és egyre több, egyre
különlegesebb gyümölcsök érnek be, és a cefrézések az esti órákban kerülnek
végrehajtásra. Talán szerencsére a csoport körök után már lazulnak a meccs
számok, és több lehetőségünk marad a más tevékenységek beillesztésére. Óriási
eredményként könyveltem el egy korai francia kajszibarack sikeres beszerzését.
E különleges sav-cukor aránnyal rendelkező gyümölcs erjesztése érdekes
eredményeket vetíthet előre. Na, de e kis kitérő után most már rá térnénk a ma
bemutatásra szánt italunkhoz, amely a tegnapinak a testvére, még pedig az
érlelt verzióból. A háromfelé elosztott párlat középső képviselőjét saját alma
fájával kezdtem el érlelni. Amikor egy fáról, mint fáról kezdünk elbeszélni
általában nyilvánvalóan nem a pálinka érlelése jut az eszünkbe, hanem sokkal
inkább annak az asztalosiparban betöltött szerepe, vagy éppen a tüzelés
technikai beállítottsága. Ennek ellenére mi elkötelezett hívei vagyunk a
pálinkák, párlatok fával történő érlelésének, és ezt hirdetjük is, ahol csak
éppen ez lehetséges. Alapból azt nem szabad elfelejtenünk, hogy maga a
gyümölcs, amelyből a cefrét készítjük, és amelyből desztilláció révén az
italainkat kinyerjük a fából keletkezik. A gyümölcs nedvei a fa érrendszerén
átkeringve érkeznek meg a gyümölcsbe, ahogy annak beltartalmi kiválóságai is. Talán kevesen tudják, vagy éppen gondolják, hogy a
Nördlinger az építőfákra nézve nyolc keménységi fokot állapít meg. Ezen belül
az almafa a keményfa kategóriába került besorolásra. Ez a besorolás
meghatározza a vele való érlelést is, hiszen a keményfában lényegesen lassabb a
kioldódás. Az azonban bizonyos és követendő példa, hogy az almapárlatokat
gyakran és szívesen érlelik fával. A mi esetünkben ennek révén nem csak, hogy
gyorsabban is finomodik az italunk, hanem megváltozott színében és ízében is
különleges, esztétikus italélményben lehet részünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése