Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. június 19., csütörtök

Nyári Pamuk Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



602.

2014/0618


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Nyári Pamuk Alma
  almafával érlelve
 
 
 
 Őszintén megvallva ezekben a napokban, hetekben nem egyszerű sem a szőlőmunkások élete, sem a pálinkafőzőké, vagy éppen a cefrézőké sem. Hogy miért is? Hát a foci vb. Eseményei azért a labdarúgást kedvelők életét alaposan felforgatja, hiszen a nagy idő eltolódás következtében a mérkőzések délután és éjszaka kerülnek közvetítésre, és bizony nem nagyon szeretnénk lemaradni ezekről, munka pedig, egyre több lesz. A gyümölcsök valahogyan nincsenek tekintettel erre a nézőpontra és egyre több, egyre különlegesebb gyümölcsök érnek be, és a cefrézések az esti órákban kerülnek végrehajtásra. Talán szerencsére a csoport körök után már lazulnak a meccs számok, és több lehetőségünk marad a más tevékenységek beillesztésére. Óriási eredményként könyveltem el egy korai francia kajszibarack sikeres beszerzését. E különleges sav-cukor aránnyal rendelkező gyümölcs erjesztése érdekes eredményeket vetíthet előre. Na, de e kis kitérő után most már rá térnénk a ma bemutatásra szánt italunkhoz, amely a tegnapinak a testvére, még pedig az érlelt verzióból. A háromfelé elosztott párlat középső képviselőjét saját alma fájával kezdtem el érlelni. Amikor egy fáról, mint fáról kezdünk elbeszélni általában nyilvánvalóan nem a pálinka érlelése jut az eszünkbe, hanem sokkal inkább annak az asztalosiparban betöltött szerepe, vagy éppen a tüzelés technikai beállítottsága. Ennek ellenére mi elkötelezett hívei vagyunk a pálinkák, párlatok fával történő érlelésének, és ezt hirdetjük is, ahol csak éppen ez lehetséges. Alapból azt nem szabad elfelejtenünk, hogy maga a gyümölcs, amelyből a cefrét készítjük, és amelyből desztilláció révén az italainkat kinyerjük a fából keletkezik. A gyümölcs nedvei a fa érrendszerén átkeringve érkeznek meg a gyümölcsbe, ahogy annak beltartalmi kiválóságai is. Talán kevesen tudják, vagy éppen gondolják, hogy a Nördlinger az építőfákra nézve nyolc keménységi fokot állapít meg. Ezen belül az almafa a keményfa kategóriába került besorolásra. Ez a besorolás meghatározza a vele való érlelést is, hiszen a keményfában lényegesen lassabb a kioldódás. Az azonban bizonyos és követendő példa, hogy az almapárlatokat gyakran és szívesen érlelik fával. A mi esetünkben ennek révén nem csak, hogy gyorsabban is finomodik az italunk, hanem megváltozott színében és ízében is különleges, esztétikus italélményben lehet részünk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése