440.
2013/1219
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Stanley Szilva
üvegben érlelve
Jókora kalandozáson estünk át, amikor ma ismét a
szilva alapú pálinkáknál kötöttünk ki. Minden évben immár rendszeresen
elkészítem ebből a fajta szilvából készült pálinkámat, hiszen a
gyümölcsösünkben több ilyen bőtermő fa is rendelkezésünkre bocsájtja
gyümölcseit. Itt nem a seregélyekkel, nem a vírusokkal, vagy a gombákkal kell
megküzdenünk a gyümölcseink megvédése érdekében, hanem a kétlábú emberi
kártevők ellen kell magas kerítést emelnünk. Őszintén szólva a fa maga olyan,
mint lépes méz, aki csak rátekint roskadozva megtelt, kékszilváira, alig-alig
tud ellenállni annak, hogy ne szedjen belőle. Gyakran kell ágait alátámasztani,
hogy azok le ne törjenek a rengeteg termés súlya alatt. Ebben az évben ebből a
gyümölcsből két féle párlatot állítottam rendszerbe a mai az első a natúr
változat, majd holnap az érlelt verziójával is foglalkozni fogok. Mint minden
évben, így most is hozzá tennék néhány magvas gondolatot ehhez a fajtához. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs;
gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut. A
természetleírással is foglalkozó római írók gyakran említik a szilvát. Ovidius
a Metamorphoses (Átváltozások) című - 15 könyv terjedelmű - költeményében már
pontos leírást ad róla: "...és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant
is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal." A világon az
egyik legelterjedtebb amerikai származású fajta. Nálunk idehaza az árugyümölcsösöknek,
mintegy 30%-át teszi ki. Augusztus végén, szeptember elején érik, így nálunk
mindig nagy becsben van, hiszen a szüret előtt sikerül begyűjtenünk. Korai
színeződése miatt gyakran már augusztus közepén is szüretelik. Minden irányú
felhasználásra alkalmas, így frissen fogyasztva, lekvárnak, gyümölcslének, bornak,
illetve pálinkának is kiváló. Közép, vagy nagyméretű ez a termés mennyiségének
függvénye. Megnyúlt gyümölcsei gyakran aszimetrikusak. Tömege 30-40 gramm
között mozog, átmérője pedig 34 mm is lehet. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa
zöldessárga, enyhe muskotállyal zamatos. Részben öntermékenyülő virágai későn
nyílnak, ennek okán a korai fagyokat elkerülik. Korán termőre fordul, bőven és
rendszeresen hozza gyümölcseit. Intenzív illatában a gyümölcs húsának
fűszeres-virágos, fahéj-levendula jegyeivel párosul, utóízében finom
magzamattal. Sejtfalaink védelmére ajánlanám.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése