Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 16., hétfő

Fétel Apát Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



435.

2013/1214
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Fétel Apát körte
  üvegben érlelve



Na most, ha már ilyen jól belejöttünk a körtefajtákból készített pálinkák ismertetésébe, akkor a folytatásban is maradjunk ennél a gyümölcs családnál. És, ha már a Pálinka Rendszerünknek az Ágyas Kategóriájánál fejeztük be tegnap, akkor ma is egy ágyas körte pálinkával folytassuk. Néhány általános gondolattal vezetném be. A körtefának mélyreható karógyökere van. Egyszerű lomblevelei vannak, melyeknek a széle gyakran fűrészes vagy csipkézett. A sátorozó fürtvirágzatban 6-12 darab virág fejlődik. A virágok színe fehér, vagy ritkábban rózsaszínű. Tüszős terméscsoportja van, melyet szorosan elhúsosodott vacok vesz körül. A termés alakja alulról gömbölyű, a szár felé gömbölyödő, hosszú felső résszel. A nyers gyümölcs zöld színű, de szobahőmérsékleten sárgáspiros színűvé, és puhává válik. A gyümölcs húsa hófehér és édes, némi savas mellék ízzel. Az Abate körte Franciaországból származik, ezen felül Olaszország és Dél-Amerika egyes területein terem novembertől nyár elejéig. Az Abate körte nevét egy Fetelről, egy francia apátról kapta, aki 1866-ban kezdett el gyümölcsöt termeszteni. Hazai termesztése szűk körben terjedt el, ennek oka egyrészt az alacsony hozam, másfelől azoknak a hegyoldalaknak a hiánya, melyek a körtefák védettségét biztosítják. Ezek a tényezők egyben magyarázatot is adnak az Abate körte magasabb árfekvésére. A többi körtéhez képest durva héjon található rozsdafoltok nem jelentenek minőségbeli problémát.  A Fétel apát körtét, abate néven árulják Magyarországon. Szeptember közepén érik és sárgászöld színű, piros folttal a napos oldalán. Szívós héjú, enyhén savanykás, nagyon légazdag, ezért biztonságosan csak szívogatással összekötött harapással fogyasztható gyümölcs. Nagy mennyiségben találhatunk benne rostokat, C és A vitamint, valamint káliumot. A körte fontos B vitamin féleséget, folsavat is tartalmaz, ami a szervezetben található boldogsághormon működését javíthatja. Segíti a gyomor és vese problémák leküzdését, segíti az emésztőrendszer zavartalan működését, valamint jótékonyan hat a csontok és izmok állapotára.  Gyorsítja az emésztést, enyhíti a reumatikus panaszokat, vértisztító hatású. A körtefogyasztás jót tesz az idegeknek, oldja a húgykősavat és a káros sólerakódásokat. Salaktalanítja a szervezetet. Színében és ízében különlegesnek számít. Ezt a párlatot, így hát a húgykősav ellen ajánlom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése