435.
2013/1214
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fétel Apát körte
üvegben érlelve
Na most, ha már ilyen jól belejöttünk a
körtefajtákból készített pálinkák ismertetésébe, akkor a folytatásban is
maradjunk ennél a gyümölcs családnál. És, ha már a Pálinka Rendszerünknek az
Ágyas Kategóriájánál fejeztük be tegnap, akkor ma is egy ágyas körte pálinkával
folytassuk. Néhány általános gondolattal vezetném be. A körtefának mélyreható karógyökere van. Egyszerű lomblevelei vannak,
melyeknek a széle gyakran fűrészes vagy csipkézett. A sátorozó
fürtvirágzatban 6-12 darab virág fejlődik. A virágok színe fehér, vagy
ritkábban rózsaszínű. Tüszős terméscsoportja van, melyet szorosan
elhúsosodott vacok vesz körül. A termés alakja alulról gömbölyű, a szár felé
gömbölyödő, hosszú felső résszel. A nyers gyümölcs zöld színű, de
szobahőmérsékleten sárgáspiros színűvé, és puhává válik. A gyümölcs húsa
hófehér és édes, némi savas mellék ízzel. Az Abate körte Franciaországból
származik, ezen felül Olaszország és Dél-Amerika egyes területein terem
novembertől nyár elejéig. Az Abate körte nevét egy Fetelről, egy francia
apátról kapta, aki 1866-ban kezdett el gyümölcsöt termeszteni. Hazai
termesztése szűk körben terjedt el, ennek oka egyrészt az alacsony hozam,
másfelől azoknak a hegyoldalaknak a hiánya, melyek a körtefák védettségét
biztosítják. Ezek a tényezők egyben magyarázatot is adnak az Abate körte
magasabb árfekvésére. A többi körtéhez képest durva héjon található
rozsdafoltok nem jelentenek minőségbeli problémát. A Fétel apát körtét, abate néven árulják Magyarországon. Szeptember
közepén érik és sárgászöld színű, piros folttal a napos oldalán. Szívós héjú,
enyhén savanykás, nagyon légazdag, ezért biztonságosan csak szívogatással
összekötött harapással fogyasztható gyümölcs. Nagy mennyiségben
találhatunk benne rostokat, C és A vitamint, valamint káliumot. A körte fontos
B vitamin féleséget, folsavat is tartalmaz, ami a szervezetben található
boldogsághormon működését javíthatja. Segíti a gyomor és vese problémák
leküzdését, segíti az emésztőrendszer zavartalan működését, valamint jótékonyan
hat a csontok és izmok állapotára. Gyorsítja az emésztést, enyhíti a
reumatikus panaszokat, vértisztító hatású. A körtefogyasztás jót tesz az
idegeknek, oldja a húgykősavat és a káros sólerakódásokat. Salaktalanítja a
szervezetet. Színében és ízében különlegesnek számít. Ezt a párlatot, így hát a
húgykősav ellen ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése