438.
2013/1217
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Piros Tramini Szőlő
szilvafával érlelve
Azért nyilvánvalóan a tegnapi nap eseményeinek a
nyoma még a mai napon is rajta maradt foszlányaiban. Sőt az operatőrök még
néhány kezdőkép erejéig vissza is tértek falunkba, pincészetünkhöz, a
pálinkafőzdéhez. Nyáron az árvízkor mindennaposak voltak a hatalmas kamerával
sétáló idegenek, de ilyen szürke adventben azért, akik csak látták alaposan
rácsodálkoztak a dologra. Persze az örömök mellé mindig fellép a kellemetlen
dolgok verejtéke is. Az egyik ismerősünk, a falu zöldségese nagy reményekkel
hozta hozzánk cefréjét, de csak amikor desztillálni kezdtük vettük észre, hogy
földdel súlyozta le a nylonját, és szállításkor a föld belekerült a cefrébe.
Nem könnyű ilyenkor bérfőzde vezetőnek lenni. Na, de térjünk rá párlat
családunknak a második tagjára, amely nyilvánvalóan az érlelt kategóriába tolta
át italunkat. Lépten-nyomon, és sokat beszéltem már arról az elvről, hogy saját
fájával kell a párlatot érlelni, mert az áll nyilvánvalóan legközelebb hozzá. Amikor
szőlő, vagy törköly, de akár borseprő párlatokról van szó, akkor nyilván nem
kezdjük el a szőlőtökét kivagdosni, meghántolni és a pálinkát azon érlelni.
Vannak ilyen esetekben nyilván a klasszikus fák, mint az eperfa, vagy tölgyfa,
esetleg akác, vagy gesztenyefa. Most azonban én úgy döntöttem, hogy húzok egy
merészet és szilvafával érlelem meg ezt a pálinkát, amelytől nyilván sokkal
másabb lesz mind az aromája, mind az illata. A pálinka színében pedig kicsit
hasonlítani kezd a szőlőszemek egykori színére, vagyis pirosas, rozsdás
beütésűvé válik. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen, nagyon karakteres pálinka
érlelése alapos megfontolást igényel, hiszen elnyomni sem akarjuk, de mégis
szeretnénk, ha kicsit másabb lenne, mint maga az alappárlat. Mindezzel együtt a
tramini nem egyszerű fajta. A tramininek egyénisége, karaktere van, ráadásul
nem is kicsi. Hogy ezt az egyéniséget, bujaságot és feltárulkozó, már-már orrba
vágó harsányságot valaki szereti-e vagy sem, az megint csak közhelyszerűen
szubjektív. Vannak helyzetek és alkalmak, amikor ez a bukéjelleg csábító tud
lenni, és van, amikor taszító. Az sem magától értetődő, hogy milyen ételekhez
érdemes egy jó traminit inni. Ez a terület is erősen szubjektív, de szerintem
májas ételekhez, mint sült borjú- vagy libamáj mindenképpen jó választás egy
tramini. E párlatomat ajánlom házassági évfordulókra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése