434.
2013/1213
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Vilmoskörte
üvegben érlelve
Elérkeztünk tehát ismét egy párlat család harmadik tagjához az Aquavinicum Párlat Rendszer Ágyas tagjához. Itt az elején néhány gondolatot ezúttal ahhoz fűznék hozzá, hogy egy pálinka háromféle variációra való elkészülését vajon kinek a figyelmébe, melyik nemnek is ajánlanám. Tudjuk nagyon jól, hogy a gasztronómiában is nagyon fontos szabályoknak kellene érvényesülniük, ahhoz, hogy az egyes italok, vagy ételek megfelelően ki tudják fejteni saját titkaikat. Most igazából nem a gyümölcsöt ajánlom valamihez, hanem magát az érlelési móddal történő változást igyekeznék jellemezni. Az alap, a natúr pálinkák, mindig a legnagyobb, legmagasabb alkoholfokkal készülnek. Ezzel szemben a fahordós érlelésnek alávetett italok, már valamivel alacsonyabb alkohollal. Míg végül az Ágyas változatok még alacsonyabb alkoholfokkal készülnek el. Ennek okán is a natúr változatott, inkább a férfiaknak a figyelmébe ajánlanám, míg a fahordós érlelésűt inkább mindkét nemnek, de inkább a fiatalabb korúaknak, végezetül az ágyas változatot talán a hölgyek kedvelik jobban. Ezek a megkülönböztetések mind ízben, mind harmóniában, mind illatban is inkább, így alakíthatóak ki. Ez természetesen nem törvényszerű és a kivételek mindig erősítik a szabályt. Rátérve e konkrét párlatunkra, így nyilván ezt a hölgyeknek ajánlom. Az alappárlatban is kiválóan kiérződik a vilmoskörte finom citrusos aromája. Ennek fokozására ágyaztuk be saját érett, de ezúttal nem aszalt, hanem nyers gyümölcsével. A gyümölcsök rendkívül nagy jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban, hiszen létfontosságú anyagokkal látnak el minket, ilyenek a vitaminok, élelmi rostok, különböző cukrok, ásványi anyagok, antioxidánsok, gyümölcssavak, és mindezenközben még finomak is. A jó magyar gyümölcsnek szinte nincs párja, és a jó íz, zamat azt is jelzi, hogy magas a gyümölcs beltartalmi értéke. Ásványai közül a kálium érdemel említést, valamint a kálium-nátrium aránya (100 mg -2,3 mg/100 g körte), ami hozzájárulhat a táplálék helyes ionarányainak biztosításához ez pedig különösen fontos a húsokban gazdag vagy sós ételek fogyasztása esetén. Több éves kísérletezés után úgy érezem, hogy talán végre sikerült egy valóban maradandó vilmoskörte párlatot készíteni. Ez az ital, pedig színében, ízében is valódi varázslat. Fruktóz és a szorbit tartalma miatt, amelynek az átalakítása a szervezetben nem igényel inzulint, tehát cukorbetegek számára is ajánlható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése