433.
2013/1212
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Vilmoskörte
körtefával érlelve
A mai napon a folytatásban természetesen az
Aquavinicum Párlat Rendszer második főkategóriájába kerültünk, hiszen a tegnap
bemutatott Vilmoskörte natúr pálinkának a saját fájával történt érlelését
szeretném ma a pálinka kedvelő társadalom figyelmébe ajánlani. Hazánkban a 'Bosc kobak'
után a legnagyobb arányban termesztik. Fája hamar kiöregedő, így idősödve, a termés
súlya alatt, mivel bőtermőfajta, szétterülő lesz. Ifjításra szorul. Birsalanyon
és vad alanyon egyaránt megél, de a birs alanyra oltott körtefa törpe fa marad,
de a talajjal szemben igényesebbé válik. Ültetési ideje szabadgyökerű gyümölcsfa esetén március-április, illetve
október-november, de konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig is ültethető. Körtefa jellemzői, hogy
közepes növekedés, kúp alakú korona, korán termőre fordul,
rendszeresen terem, hazánk téli lehűléseit jól viseli, varasodásra kevésbé
érzékeny. Önmeddő fajta; feltétlenül idegen beporzást kíván; a Vilmos
ültetvények terméketlensége folytán jöttek rá annak idején a porzófajták
szükségességére. Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Conference,
Packham’s Triumph. Levelei alakjukban és méretükben egyaránt változatosak:
tojásdad és kerülékesek, válluk szívesedő, kerekded, vagy hegyesszögű,
majdhogynem nyélrefutó, rövid hengerek, és fűrészes élűek. Érlelt pálinkák, azok a párlatok melyeknél az
ízharmónia kialakítása, bővítése érdekében az elkészült párlatokat a tárolás
során további technológiai eljárásnak vetik alá. Ez szolgálhat az illat, íz,
szín vagy aroma komplexitások bővítéséhez, de a párlatok alapanyag,
technológiai vagy tárolási hibáinak kijavítására, elfedésére nem. A
főzőmesterek egyöntetű véleménye, hogy tiszta főzésnél a tökéletesen
elkészített kiváló minőségű üde törékeny testű párlatok nem igényelnek további
érlelést, sőt nagy általánosságban ez csak ront az eredeti minőségen. Az
érlelést sosem alkalmazzák marketing, kereskedelmi vagy eladhatósági célzattal.
Az eredeti párlatból mindig egy új termék keletkezik, ami sok pozitívumot
hordoz az eredeti párlathoz képest, így ezek a párlatok az alap pálinkák
választékát színesítik, bővítik. A Zsindelyes Pálinkaház is alkalmazza már a
saját fával történő érlelést, amely a legközelebb visz a gyümölcsfához. Ezt az
okkersárga színű italomat a hólyaghurut megelőzésére ajánlom, és főként a
gyengébbik nem tagjai számára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése