Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 13., péntek

Vilmoskörte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



433.

2013/1212
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Vilmoskörte
  körtefával érlelve
 
 
 A mai napon a folytatásban természetesen az Aquavinicum Párlat Rendszer második főkategóriájába kerültünk, hiszen a tegnap bemutatott Vilmoskörte natúr pálinkának a saját fájával történt érlelését szeretném ma a pálinka kedvelő társadalom figyelmébe ajánlani. Hazánkban a 'Bosc kobak' után a legnagyobb arányban termesztik. Fája hamar kiöregedő, így idősödve, a termés súlya alatt, mivel bőtermőfajta, szétterülő lesz. Ifjításra szorul. Birsalanyon és vad alanyon egyaránt megél, de a birs alanyra oltott körtefa törpe fa marad, de a talajjal szemben igényesebbé válik. Ültetési ideje szabadgyökerű gyümölcsfa esetén március-április, illetve október-november, de konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig is ültethető. Körtefa jellemzői, hogy közepes növekedés, kúp alakú korona, korán termőre fordul, rendszeresen terem, hazánk téli lehűléseit jól viseli, varasodásra kevésbé érzékeny. Önmeddő fajta; feltétlenül idegen beporzást kíván; a Vilmos ültetvények terméketlensége folytán jöttek rá annak idején a porzófajták szükségességére. Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Conference, Packham’s Triumph. Levelei alakjukban és méretükben egyaránt változatosak: tojásdad és kerülékesek, válluk szívesedő, kerekded, vagy hegyesszögű, majdhogynem nyélrefutó, rövid hengerek, és fűrészes élűek. Érlelt pálinkák, azok a párlatok melyeknél az ízharmónia kialakítása, bővítése érdekében az elkészült párlatokat a tárolás során további technológiai eljárásnak vetik alá. Ez szolgálhat az illat, íz, szín vagy aroma komplexitások bővítéséhez, de a párlatok alapanyag, technológiai vagy tárolási hibáinak kijavítására, elfedésére nem. A főzőmesterek egyöntetű véleménye, hogy tiszta főzésnél a tökéletesen elkészített kiváló minőségű üde törékeny testű párlatok nem igényelnek további érlelést, sőt nagy általánosságban ez csak ront az eredeti minőségen. Az érlelést sosem alkalmazzák marketing, kereskedelmi vagy eladhatósági célzattal. Az eredeti párlatból mindig egy új termék keletkezik, ami sok pozitívumot hordoz az eredeti párlathoz képest, így ezek a párlatok az alap pálinkák választékát színesítik, bővítik. A Zsindelyes Pálinkaház is alkalmazza már a saját fával történő érlelést, amely a legközelebb visz a gyümölcsfához. Ezt az okkersárga színű italomat a hólyaghurut megelőzésére ajánlom, és főként a gyengébbik nem tagjai számára.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése